« poprzedni wątek | następny wątek » |
191. Data: 2016-09-06 18:26:58
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 16:16, Animka pisze:
>
>>>
>>
>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>> kurczaka.
>>
> Już nie pamiętam kiedy jadłam rosół z kury, chyba jako dzieciak.
>
Nie lubisz, czy z jakichś innych powodów?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
192. Data: 2016-09-06 18:28:18
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia 2016-09-06 17:01, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-09-06 o 15:43, stefan pisze:
>> W dniu 2016-09-06 o 00:41, Animka pisze:
>>
>>> Allo, allo! Nie palucha (obrzydliwe słowo!), tylko widelec mi do tego
>>> słuzył. Widelcem też wyrabiam.
>>>
>>>
>> A powiedz mi, jak sprawdzasz przy wyrabianiu mięsa widelcem czy jest
>> wystarczająco kleiste i klei się do dłoni?
> Pomylilam chyba z tatarem. ALE paluchów nie mam tylko paluszki u
> rączeńki. No i przybory kuchenne też chyba każdy ma. U mnie się nie jada
> paluchami.
Paluszki też nie?
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
193. Data: 2016-09-06 20:05:06
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia 2016-09-06 18:25, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>>
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>> kurczaka.
>>
>> Oj tam...
>> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
>> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu. Klasycznie
>> rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>
>
> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
Raczej na rosołek.
BTW masz coś mało pojemne czasowo to "dawniej".
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
194. Data: 2016-09-06 22:12:16
Temat: Re: Tatar z kurczakaQrczak pisze:
>>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko
>>>> z nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali
>>>> rosół z kurczaka.
>>>
>>> Oj tam... O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej
>>> rozpropagowany w okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego)
>>> socjalizmu. Klasycznie rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Raczej na rosołek.
A to już chyba z kurczaczka?
Jarek
--
Na wojnie trzeba się odżywiać dobrze i pożywnie, żeby można było znosić
wszystkie wysiłki marszów. Więc chciałem, panu zrobić wielką uciechę
i postanowiłem, panie oberlejtnant, ugotować panu rosół z kury.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
195. Data: 2016-09-06 22:15:13
Temat: Re: Tatar z kurczakaTrybun pisze:
> A tak na temat, masz coś do dodania?
"Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma". Może być?
Jarek
--
Idzie drogą kurcze blade, pcha taczki z dobytkiem.
Przepędzono je z kurnika. bo chore i brzydkie.
Ledwo idzie kurcze blade. wygląd ma mizerny.
Do lecznicy się dowlokło, padło na portierni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
196. Data: 2016-09-07 02:46:46
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 17:02, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>> W dniu 2016-09-06 o 14:58, Trybun pisze:
>>> W dniu 2016-08-21 o 22:44, Animka pisze:
>>>> W dniu 2016-08-21 o 11:09, Trybun pisze:
>>>>> W dniu 2016-07-21 o 11:23, s...@g...com pisze:
>>>>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>>>>
>>>>> Próbowałem chyba ze wszystkiego, i jak dla mnie to żaden nie ma
>>>>> sensu. Raczej śmierć głodowa niż zażerane się ze smakiem surowym
>>>>> mięsem z czegokolwiek ono by nie było.
>>>>>
>>>> Moja siostra ciągle robi kotlety (trochę je tłucze tłuczkiem) z
>>>> tuszek kurczaka. Ja już na to nie mogę patrzeć. Wolę mielonego z
>>>> innego mięsa lub tradycyjnego schabowego. Nawet do chleba na kolację
>>>> lubię.
>>>>
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>> kurczaka.
>> Już nie pamiętam kiedy jadłam rosół z kury, chyba jako dzieciak.
> Chłop jadł wtedy, gdy sam był chory, albo kura była chora.
> A krupnik jadł niedogotowany.
>
LOL:-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
197. Data: 2016-09-07 02:49:42
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 18:25, Trybun pisze:
> W dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>>
>>>>
>>>
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>> kurczaka.
>>
>> Oj tam...
>> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
>> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu.
>> Klasycznie rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>
>
> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
Tak, ake do kurczaka moja matka dodawała mięso wołowe.
Ja gotuję rosól tylko na szpondrze. Potem mięso mielę i robie
paszteciki. dawniej robilam pierogi, bo szybciej, ale pierogi jakieś
grube (ciasto) mi wychodzą ostatnio.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
198. Data: 2016-09-07 02:51:37
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 18:26, Trybun pisze:
> W dniu 2016-09-06 o 16:16, Animka pisze:
>>
>>>>
>>>
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>> kurczaka.
>>>
>> Już nie pamiętam kiedy jadłam rosół z kury, chyba jako dzieciak.
>>
>
> Nie lubisz, czy z jakichś innych powodów?
>
Kur nie sprzedają. Nie bedę "latala" po całej warszawie i szukała kury
(oskubanej oczywiście i niezamrożonej).
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
199. Data: 2016-09-07 07:21:32
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu .09.2016 o 20:05 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2016-09-06 18:25, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
>> W dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>>>
>>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>>> kurczaka.
>>>
>>> Oj tam...
>>> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
>>> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu. Klasycznie
>>> rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>>
>>
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Raczej na rosołek.
> BTW masz coś mało pojemne czasowo to "dawniej".
Chyba nie widzi też istotnej różnicy między rosołem z kury, a owym
rosołkiem.
Dlatego nawet określeń kura i kurczak używa zamiennie.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
200. Data: 2016-09-07 14:31:51
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu 2016-09-06 o 20:05, Qrczak pisze:
>
>>>
>>
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Raczej na rosołek.
> BTW masz coś mało pojemne czasowo to "dawniej".
>
> Q
Możesz zdefiniować owo pojecie "rosołek"?
Kolejny zarzut w którym nie wiem o co chodzi. W tym przypadku "dawniej"
to tylko tak ogólnie, bo dzisiaj także są kurczaki z których da się
ugotować rosół. Problematyczny jest tylko ogólny dostęp do nich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |