Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Temperatura patelni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Temperatura patelni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-03-13 16:09:05

Temat: Temperatura patelni
Od: "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
niektóre patenie mają w centralnym miejscu dna wskaźnik temperatury, moja
patelnia grillowa tego nie ma. O ile radzę sobie z określeniem temperatury
na której dnie znajduje się olej, to podczas smażenie beztłuszczowego mam
kłopot. Czy znacie może szybki sposób określenia tej temperatury? Znalazłam
w necie poradę, by na dno zakroplić kroplę wody, jeśli kropla "tańczy" to
jest OK, jeśli nie, to temperatura jest za niska. Szukam lepszego sposobu,
bo ta kropla tańczy w bardzo szerokim zakresie temperatur :(

Pozdrawiam
Weronika

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-03-13 16:22:50

Temat: Re: Temperatura patelni
Od: "Piotrek" <...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:hngdb1$3n3$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> niektóre patenie mają w centralnym miejscu dna wskaźnik temperatury, moja
> patelnia grillowa tego nie ma. O ile radzę sobie z określeniem
> temperatury na której dnie znajduje się olej, to podczas smażenie
> beztłuszczowego mam kłopot. Czy znacie może szybki sposób określenia
> tej temperatury? Znalazłam w necie poradę, by na dno zakroplić kroplę
> wody, jeśli kropla "tańczy" to jest OK, jeśli nie, to temperatura jest
> za niska. Szukam lepszego sposobu, bo ta kropla tańczy w bardzo
> szerokim zakresie temperatur :(
> Pozdrawiam
> Weronika

a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)

--

Pozdrawiam Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-03-13 19:13:25

Temat: Re: Temperatura patelni
Od: "Weronika Styka" <w...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotrek <...@w...pl> napisał(a):

> a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)

Dosyć prozaicznym, w opisie posiadanej patelni jest informacja: max
temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć. Wiekszośc
przepisów podaje optymalną temperaturę pieczenia itd.
Smażąc na patelni z tłuszczem, wydobywanie się z niego dymu, to znak, że się
pali, - zostala przekroczona jego temperatura - na patelni bez tłuszczu brak
takich sygnałów. Kiedys inna patelnia pozostawiona - na szczęscie pusta - na
gazie przestała być patelnią.

Pozdrawiam
Weronika

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-03-14 08:09:18

Temat: Re: Temperatura patelni
Od: "Piotrek" <...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Weronika Styka" <w...@g...pl> napisał w
wiadomości news:hngo4l$8ai$1@inews.gazeta.pl...
> Piotrek <...@w...pl> napisał(a):
>> a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)
> Dosyć prozaicznym, w opisie posiadanej patelni jest informacja: max
> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć. Wiekszośc
> przepisów podaje optymalną temperaturę pieczenia itd.
> Smażąc na patelni z tłuszczem, wydobywanie się z niego dymu, to znak, że
> się pali, - zostala przekroczona jego temperatura - na patelni bez
> tłuszczu brak takich sygnałów. Kiedys inna patelnia pozostawiona - na
> szczęscie pusta - na gazie przestała być patelnią.
> Pozdrawiam
> Weronika

nigdy z tym nie ma problemu, raz ustawiony płomień w danym miejscu na
pokrętle palnika i wszystko jasne,
wystarczy raz ustalic sobie podkręcenie palnika i wiesz ,że danej
temperatury nie przekroczysz, po co tak sobie to komplikujesz,... jak
mówiłem to nie apteka

--

Pozdrawiam Piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-03-14 10:39:35

Temat: Re: Temperatura patelni
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Mar, 19:13, "Weronika Styka" <w...@g...pl> wrote:

> max
> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć.

Bardziej martwiłabym się zniszczeniem tego, co na patelni a potem w
żołądku ;-)
Pustej patelni raczej się nie "smaży", a położenie czegoś na jej
powierzchni obniża jej temperaturę.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-03-14 12:48:23

Temat: Re: Temperatura patelni
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 14 Mar 2010 03:39:35 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> On 13 Mar, 19:13, "Weronika Styka" <w...@g...pl> wrote:
>
>> max
>> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć.
>
> Bardziej martwiłabym się zniszczeniem tego, co na patelni a potem w
> żołądku ;-)
> Pustej patelni raczej się nie "smaży", a położenie czegoś na jej
> powierzchni obniża jej temperaturę.
>

Sama prawda.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JAK...
Jaka jest dobra i prosta mikrofalówka?
Rozetki - ciasteczka z ciasta naleśnikowego.
Jaka maszynka do chleba?
masło orzechowe skippy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »