| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-03-13 16:09:05
Temat: Temperatura patelniWitam,
niektóre patenie mają w centralnym miejscu dna wskaźnik temperatury, moja
patelnia grillowa tego nie ma. O ile radzę sobie z określeniem temperatury
na której dnie znajduje się olej, to podczas smażenie beztłuszczowego mam
kłopot. Czy znacie może szybki sposób określenia tej temperatury? Znalazłam
w necie poradę, by na dno zakroplić kroplę wody, jeśli kropla "tańczy" to
jest OK, jeśli nie, to temperatura jest za niska. Szukam lepszego sposobu,
bo ta kropla tańczy w bardzo szerokim zakresie temperatur :(
Pozdrawiam
Weronika
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-03-13 16:22:50
Temat: Re: Temperatura patelniUżytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:hngdb1$3n3$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> niektóre patenie mają w centralnym miejscu dna wskaźnik temperatury, moja
> patelnia grillowa tego nie ma. O ile radzę sobie z określeniem
> temperatury na której dnie znajduje się olej, to podczas smażenie
> beztłuszczowego mam kłopot. Czy znacie może szybki sposób określenia
> tej temperatury? Znalazłam w necie poradę, by na dno zakroplić kroplę
> wody, jeśli kropla "tańczy" to jest OK, jeśli nie, to temperatura jest
> za niska. Szukam lepszego sposobu, bo ta kropla tańczy w bardzo
> szerokim zakresie temperatur :(
> Pozdrawiam
> Weronika
a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)
--
Pozdrawiam Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-13 19:13:25
Temat: Re: Temperatura patelniPiotrek <...@w...pl> napisał(a):
> a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)
Dosyć prozaicznym, w opisie posiadanej patelni jest informacja: max
temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć. Wiekszośc
przepisów podaje optymalną temperaturę pieczenia itd.
Smażąc na patelni z tłuszczem, wydobywanie się z niego dymu, to znak, że się
pali, - zostala przekroczona jego temperatura - na patelni bez tłuszczu brak
takich sygnałów. Kiedys inna patelnia pozostawiona - na szczęscie pusta - na
gazie przestała być patelnią.
Pozdrawiam
Weronika
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-03-14 08:09:18
Temat: Re: Temperatura patelniUżytkownik "Weronika Styka" <w...@g...pl> napisał w
wiadomości news:hngo4l$8ai$1@inews.gazeta.pl...
> Piotrek <...@w...pl> napisał(a):
>> a w jakim celu chcesz żeby było dokładniej, przeciez to nie apteka :)
> Dosyć prozaicznym, w opisie posiadanej patelni jest informacja: max
> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć. Wiekszośc
> przepisów podaje optymalną temperaturę pieczenia itd.
> Smażąc na patelni z tłuszczem, wydobywanie się z niego dymu, to znak, że
> się pali, - zostala przekroczona jego temperatura - na patelni bez
> tłuszczu brak takich sygnałów. Kiedys inna patelnia pozostawiona - na
> szczęscie pusta - na gazie przestała być patelnią.
> Pozdrawiam
> Weronika
nigdy z tym nie ma problemu, raz ustawiony płomień w danym miejscu na
pokrętle palnika i wszystko jasne,
wystarczy raz ustalic sobie podkręcenie palnika i wiesz ,że danej
temperatury nie przekroczysz, po co tak sobie to komplikujesz,... jak
mówiłem to nie apteka
--
Pozdrawiam Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-03-14 10:39:35
Temat: Re: Temperatura patelniOn 13 Mar, 19:13, "Weronika Styka" <w...@g...pl> wrote:
> max
> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć.
Bardziej martwiłabym się zniszczeniem tego, co na patelni a potem w
żołądku ;-)
Pustej patelni raczej się nie "smaży", a położenie czegoś na jej
powierzchni obniża jej temperaturę.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-03-14 12:48:23
Temat: Re: Temperatura patelniDnia Sun, 14 Mar 2010 03:39:35 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 13 Mar, 19:13, "Weronika Styka" <w...@g...pl> wrote:
>
>> max
>> temperatura stosowania 200C, więc nie chcę jej zniszczyć.
>
> Bardziej martwiłabym się zniszczeniem tego, co na patelni a potem w
> żołądku ;-)
> Pustej patelni raczej się nie "smaży", a położenie czegoś na jej
> powierzchni obniża jej temperaturę.
>
Sama prawda.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |