« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-07-04 15:09:41
Temat: Tłuszcze trans nie tylko w margarynieW (jakaś praca doktorska, dość nowa):
http://www.wbc.poznan.pl/Content/328205/index.pdf
docztałam się między innymi , że źrudłem tłuszczy trans są:
pieczywo, mleko, czekolada, mięso pszeżuwaczy...
Patsz str.67:
"
Naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans występują w
mleku i mięsie przeżuwaczy [126]. Powstają w procesie biouwodornienia kwasu
?-linolenowego i linolowego, przy udziale flory bakteryjnej żołądka
przeżuwaczy, a ich zawartość w produktach spożywczych pochodzących od
przeżuwaczy wynosi 1 - 8% wszystkich kwasów tłuszczowych [143].
Do podstawowych źródeł trans kwasów tłuszczowych w diecie człowieka należą
jednak produkty zawierające przemysłowo utwardzone oleje roślinne i oleje
rybie. Zawartość TFA w utwardzonych olejach roślinnych wynosi 10 - 40%.
Produkty te dostarczają ponad 60% TFA, podczas gdy mleko i przetwory mleczne
30%, a mięso 10% [1, 125].
Do głównych źródeł izomerów trans zalicza się pieczywo, potrawy smażone,
chipsy, żywność typu fast-food, tłuszcze piekarnicze, ciasteczka, krakersy,
wyroby cukiernicze, lody oraz wyroby czekoladowe [125]. Szacuje się, że w
Polsce spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi ok.
2,8 - 6,9 g/dzień [143]. Prowadzone od wielu lat badania nad wpływem TFA na
organizm człowieka jednoznacznie wskazują na ich szkodliwe działanie. W
szczególności dotyczy to zmian w profilu lipidowym, gdyż ponoszą stężenie
cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triacylogliceroli i jednocześnie
obniżają stężenie frakcji HDL, co prowadzi do ich działania promiażdżycowego
i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów
[143, 156, 262].
"
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.pev.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |