Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Torty orzechowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Torty orzechowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-09 14:29:26

Temat: Torty orzechowe
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Dosc czesto poszukiwano tu przepisow na torty orzechowe. Jak moze
wiecie, ja nie jestem wielkim amatorem slodyczy i pieczeniem zajmuje sie
rzadko, ale dzisiaj wyciagnalem od mojej Mamy przepisy na znakomite
torty orzechowe, ktore Ona dostala od swojej przyjaciolki z Budapesztu.
Wlasciwie nie sa to prawdziwe torty orzechowe, tj. z ciastem orzechowym,
lecz torty z biszkoptowym ciastem kakaowym i kremami orzechowymi. Kremy
sa dwa -- latwiejszy z orzechow wloskich i trudniejszy z laskowych.
Ciasto robimy np. wg. nastepujacego przepisu:

5 duzych jajek (Mama zwrocila mi uwage, ze w starych przepisach, kiedy
mowa o jajkach, sa to zwykle duze jajka)
28 dkg dobrego cukru, najlepiej rafinady (nie pytajcie, czemu tyle.
Moze wynika to z przeliczenia z jakichs starych jednostek. Mama bierze
ok. 1/4 kg.)
kawalek wanilli utluczony w mozdziezu
3 dkg dobrego kakao
140 dkg maki
100 g masla

Bialka jajek ubijamy recznie na gesta piane dodajac na poczatku szczypte
soli, a nastepnie po troche cukier oraz wanilie.
Make mieszamy z kakao i przesiewamy przez sito
W rondelku roztapiamy maslo
Do ubitej piany dodajemy zoltka. mieszamy, dodajemy cala make, mieszamy.
wlewamy maslo, mieszamy.
Pieczemy w tortownicy jak biszkopt, w niezbyt duzej temperaturze.

Krem z orzechow wloskich
25 dkg mielonych orzechow wloskich
200 ml mleka
wanilia
25 dkg cukru pudru
25 dkg dobrego masla
ewentualnie kieliszek dobrego rumu (tej wersji nie jadlem)

Mleko zagotowac z wanilia i ewentualnie rumem, wrzacym mlekiem zalac
orzechy, wymieszac, potrzymac chwile pod przykrywka, ostudzic
Maslo utrzec w makutrze na piane z cukrem i wkrecac po troche w mase
orzechowa.

Krem z orzechow laskowych

20 dkg jader orzechow laskowych, bez ciemnych lupinek
40 dkg cukru rafinady
toche soku z cytryn
20 dkg masla

Orzechy mielimy grubo lub siekamy, mieszamy z polowa cukru i prazymy na
duzej patelni do zrumienienia
Z drugiej polowy cukru z dodatkie kilku kropel soku z cytryny i odrobiny
wody robimy gesty syrop, taki, zeby ciagnal sie za widelcem. Ostudzic
go pod przykryciem.
W makutrze ukrecic maslo, dodawac do niego syrop po jednej lyzce stale
mieszajac. Dodac prazone orzechy, wymieszac.

Ciasto wyjete z tortownicy dzielimy poziomo na pol, smarujemy wybranym
kremem.
Poniewaz kremy te sa robione bez jajek, torty moga dlugo stac, nie grozi
im popsucie.

Wladyslaw









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-09 18:27:25

Temat: Odp: Torty orzechowe
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> Dosc czesto poszukiwano tu przepisow na torty orzechowe (ciach)

Wladyslawie! Mysle, ze swoim przepisem sprawiles frajde wielu lasuchom.
Przyda sie niebawem, bo nowosc na swiateczno-wielkanocnym stole na pewno
podniesie prestiz gospodyni.
Wielkie dzieki
Ula





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

CHIŃSZCZYZNA
Zupa owocowa
Odchudzanie
Babka - prosze o pomoc.
dieta rozdzielna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »