« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-09 14:29:26
Temat: Torty orzechoweDosc czesto poszukiwano tu przepisow na torty orzechowe. Jak moze
wiecie, ja nie jestem wielkim amatorem slodyczy i pieczeniem zajmuje sie
rzadko, ale dzisiaj wyciagnalem od mojej Mamy przepisy na znakomite
torty orzechowe, ktore Ona dostala od swojej przyjaciolki z Budapesztu.
Wlasciwie nie sa to prawdziwe torty orzechowe, tj. z ciastem orzechowym,
lecz torty z biszkoptowym ciastem kakaowym i kremami orzechowymi. Kremy
sa dwa -- latwiejszy z orzechow wloskich i trudniejszy z laskowych.
Ciasto robimy np. wg. nastepujacego przepisu:
5 duzych jajek (Mama zwrocila mi uwage, ze w starych przepisach, kiedy
mowa o jajkach, sa to zwykle duze jajka)
28 dkg dobrego cukru, najlepiej rafinady (nie pytajcie, czemu tyle.
Moze wynika to z przeliczenia z jakichs starych jednostek. Mama bierze
ok. 1/4 kg.)
kawalek wanilli utluczony w mozdziezu
3 dkg dobrego kakao
140 dkg maki
100 g masla
Bialka jajek ubijamy recznie na gesta piane dodajac na poczatku szczypte
soli, a nastepnie po troche cukier oraz wanilie.
Make mieszamy z kakao i przesiewamy przez sito
W rondelku roztapiamy maslo
Do ubitej piany dodajemy zoltka. mieszamy, dodajemy cala make, mieszamy.
wlewamy maslo, mieszamy.
Pieczemy w tortownicy jak biszkopt, w niezbyt duzej temperaturze.
Krem z orzechow wloskich
25 dkg mielonych orzechow wloskich
200 ml mleka
wanilia
25 dkg cukru pudru
25 dkg dobrego masla
ewentualnie kieliszek dobrego rumu (tej wersji nie jadlem)
Mleko zagotowac z wanilia i ewentualnie rumem, wrzacym mlekiem zalac
orzechy, wymieszac, potrzymac chwile pod przykrywka, ostudzic
Maslo utrzec w makutrze na piane z cukrem i wkrecac po troche w mase
orzechowa.
Krem z orzechow laskowych
20 dkg jader orzechow laskowych, bez ciemnych lupinek
40 dkg cukru rafinady
toche soku z cytryn
20 dkg masla
Orzechy mielimy grubo lub siekamy, mieszamy z polowa cukru i prazymy na
duzej patelni do zrumienienia
Z drugiej polowy cukru z dodatkie kilku kropel soku z cytryny i odrobiny
wody robimy gesty syrop, taki, zeby ciagnal sie za widelcem. Ostudzic
go pod przykryciem.
W makutrze ukrecic maslo, dodawac do niego syrop po jednej lyzce stale
mieszajac. Dodac prazone orzechy, wymieszac.
Ciasto wyjete z tortownicy dzielimy poziomo na pol, smarujemy wybranym
kremem.
Poniewaz kremy te sa robione bez jajek, torty moga dlugo stac, nie grozi
im popsucie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-09 18:27:25
Temat: Odp: Torty orzechoweWladyslaw Los wrote:
> Dosc czesto poszukiwano tu przepisow na torty orzechowe (ciach)
Wladyslawie! Mysle, ze swoim przepisem sprawiles frajde wielu lasuchom.
Przyda sie niebawem, bo nowosc na swiateczno-wielkanocnym stole na pewno
podniesie prestiz gospodyni.
Wielkie dzieki
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |