« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-25 20:57:09
Temat: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"Witam
Bedac kiedys w Turcji, mialem okazje skosztowac w restauracji
dziwnego pieczywa (podane wraz z jakimis sosami w oczekiwaniu
na danie glowne)
To bylo duze i "nadmuchane" (puste w srodku) ciasto, przy czym
"balon" ciasta byl duzy a grubosc "powloki balonu" bardzo cienka.
Czy ktos z Was wie co to jest i jak to zrobic ?
podrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-25 23:22:45
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"Marek wrote:
> Witam
> Bedac kiedys w Turcji, mialem okazje skosztowac w restauracji
> dziwnego pieczywa (podane wraz z jakimis sosami w oczekiwaniu
> na danie glowne)
>
> To bylo duze i "nadmuchane" (puste w srodku) ciasto, przy czym
> "balon" ciasta byl duzy a grubosc "powloki balonu" bardzo cienka.
> Czy ktos z Was wie co to jest i jak to zrobic ?
> podrawiam
> Marek
>
>
Spojrz w google grafika na haslo yufka i bazlama - to sa dwa rodzaje
tureckiego chleba (jest ich wiele), takie wlasnie "nadmuchane". Moze o
to ci chodzi?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-26 00:01:48
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"Marek pisze:
> Witam
> Bedac kiedys w Turcji, mialem okazje skosztowac w restauracji
> dziwnego pieczywa (podane wraz z jakimis sosami w oczekiwaniu
> na danie glowne)
Pitę, bo to jest to pieczywo, można kupić w sklepie. Sosy zresztą też.
Jeśli chcesz robić samemu to polecam skoncentrować się na sosach a nie
na pieczywie, chociaż nie jest ono trudne do wykonania.
http://www.kuchniaonline.pl/index.php/Pitta
Mider
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-26 00:31:42
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci
> Spojrz w google grafika na haslo yufka i bazlama - to sa dwa rodzaje
> tureckiego chleba (jest ich wiele), takie wlasnie "nadmuchane". Moze o to
> ci chodzi?
Chyba nie.
To mialo w srodku beben powietrza wielkosci duzego bochna chleba - i
scianki z ciasta bardzo cienkie.
pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-26 00:33:36
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"
Użytkownik "Mider" <tmierzejewski@__gma__il_._co_m> napisał w wiadomości
news:46575fb1$0$13194$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Pitę, bo to jest to pieczywo, można kupić w sklepie. Sosy zresztą też.
> Jeśli chcesz robić samemu to polecam skoncentrować się na sosach a nie
> na pieczywie, chociaż nie jest ono trudne do wykonania.
> http://www.kuchniaonline.pl/index.php/Pitta
To nie całkiem pita była.
Może trochę podobna do tej na zdjeciu http://gwiv.com/BigBunsPita12.jpg
ale ciensze i w srodku pęcherz powietrza o wielkości sporego bochenka chleba
pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-26 00:34:55
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"Troche podobne do tej yufki
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uqk9/doener/fotos/
yufka_hohe.jpg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-26 01:23:29
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"Marek wrote:
> To nie całkiem pita była.
> Może trochę podobna do tej na zdjeciu http://gwiv.com/BigBunsPita12.jpg
> ale ciensze i w srodku pęcherz powietrza o wielkości sporego bochenka chleba
> pozdrawiam
> Marek
>
>
Gdyby nie to, ze ma byc tureckie, to wyglada mi na poori. Wpisz poori w
google grafika i na pierwszym od lewej masz ten chleb, tyle, ze on z Indii.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-26 01:34:45
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem""Marek" <m...@p...pl> wrote in message
news:f37irn$h20$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Bedac kiedys w Turcji, mialem okazje skosztowac w restauracji
> dziwnego pieczywa (podane wraz z jakimis sosami w oczekiwaniu
> na danie glowne)
>
> To bylo duze i "nadmuchane" (puste w srodku) ciasto, przy czym
> "balon" ciasta byl duzy a grubosc "powloki balonu" bardzo cienka.
> Czy ktos z Was wie co to jest i jak to zrobic ?
Pewnie pide/pideh. Taka ichnia pita, tylko ciensze ciasto i wiecej
powietrza niz w greckiej "pita." W Anatolii daja to czesto np. z sosami "na
przegryzke"
A jak zrobic to pewnie Google pomoze.
--
><eM eL
-- It is impossible to make anything foolproof
because fools are so ingenious.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-27 12:31:35
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:V8M5i.73$eO5.62@trndny08...
> Pewnie pide/pideh. Taka ichnia pita, tylko ciensze ciasto i wiecej
> powietrza niz w greckiej "pita." W Anatolii daja to czesto np. z sosami
> "na przegryzke"
> A jak zrobic to pewnie Google pomoze.
Blisko, blisko, ale nie to
Dzieki
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-27 12:32:08
Temat: Re: Tureckie pieczywo "przed jedzeniem"
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:135f30jgd8a5a72@corp.supernews.com...
> Gdyby nie to, ze ma byc tureckie, to wyglada mi na poori. Wpisz poori w
> google grafika i na pierwszym od lewej masz ten chleb, tyle, ze on z
> Indii.
Bardzo podobny, tyko wiekszy.
Dzieki za info.
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |