« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-25 13:17:48
Temat: Tymianek cytrynowyWitajcie,
Wczoraj wyprobowalismy nowa przyprawe z zaokiennej plantacji : Tymianek
cytrynowy.
Bardzo polecam!
Filet (mignon) wieprzowy w tymianku cytrynowym
Natrzec mieso rozgniecionym tymiankiem, posmarowac oliwa
Obsmazyc dokladnie w rozgrzanym na ostro garnku, zalac bialym winem (+/- na
centymetr od dna) Zostawic do pichcenia na 15 minut.
Odlac z garnka 2 lyzki do zupy sosu, dodac ostrej musztardy i -dla tych co
uzywaja- soli
Wlac z powrotem doprawiony sosik do garnka, i pichcic jeszcze z 10 minut.
Filet jest gotowy po +/-30 minutach. Wystarczy wbic do az srodka dluga igle,
jesli sok ktory wyplynie jest jasny, mieso jest gotowe.
Pokroic na grube plastery i przybrac kazdy swiezym tymiankiem i np kawalkiem
pomidora
Podawac z salata i z tym samym winem ktore bylo uzyte do gotowania.
Smacznego
--
anti spam : ABC
--
Amicalement
Paul Urstein
--
anti spam : ABC
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-25 14:58:10
Temat: Re: Tymianek cytrynowy>
> Filet (mignon) wieprzowy w tymianku cytrynowym
> Natrzec mieso rozgniecionym tymiankiem, posmarowac oliwa
> Obsmazyc dokladnie w rozgrzanym na ostro garnku, zalac bialym winem (+/-
na
> centymetr od dna) Zostawic do pichcenia na 15 minut.
> Odlac z garnka 2 lyzki do zupy sosu, dodac ostrej musztardy i -dla tych co
> uzywaja- soli
> Wlac z powrotem doprawiony sosik do garnka, i pichcic jeszcze z 10 minut.
> Filet jest gotowy po +/-30 minutach. Wystarczy wbic do az srodka dluga
igle,
> jesli sok ktory wyplynie jest jasny, mieso jest gotowe.
> Pokroic na grube plastery i przybrac kazdy swiezym tymiankiem i np
kawalkiem
> pomidora
> Podawac z salata i z tym samym winem ktore bylo uzyte do gotowania.
> Smacznego
======================
Smaczne niewatpliwie ale gdzie ja nasiona tymianku cytrynowego dostane?:))
Albo lepiej samo ziolko bo czekac az wyrosnie z nasionek.... trzeba miec
cierpliwosc:))
Bettina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 15:58:53
Temat: Re: Tymianek cytrynowy
Paul Urstein wrote:
> Witajcie,
> Wczoraj wyprobowalismy nowa przyprawe z zaokiennej plantacji : Tymianek
> cytrynowy.
> Bardzo polecam!
>
> Filet (mignon) wieprzowy w tymianku cytrynowym
> Natrzec mieso rozgniecionym tymiankiem, posmarowac oliwa
> Obsmazyc dokladnie w rozgrzanym na ostro garnku, zalac bialym winem (+/- na
> centymetr od dna) Zostawic do pichcenia na 15 minut.
> Odlac z garnka 2 lyzki do zupy sosu, dodac ostrej musztardy i -dla tych co
> uzywaja- soli
> Wlac z powrotem doprawiony sosik do garnka, i pichcic jeszcze z 10 minut.
> Filet jest gotowy po +/-30 minutach. Wystarczy wbic do az srodka dluga igle,
> jesli sok ktory wyplynie jest jasny, mieso jest gotowe.
> Pokroic na grube plastery i przybrac kazdy swiezym tymiankiem i np kawalkiem
> pomidora
> Podawac z salata i z tym samym winem ktore bylo uzyte do gotowania.
> Smacznego
>
> -
Dzieki za pomysl - wszystkie skladniki akurat dzis mam, wiec sprobuje. Ten
cytrynowy tymianek jest tez doskonalym dodatkiem do oliwy: przesuszyc ziola
zebrane rano w cienistym miejscu az zwiedna. W sloiku zalac tymianek oliwa, i
zostawic w chlodnym, ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu
potrzasajac sloikiem. Zlac do butelek, uzywac do smazenia lub vinaigrette.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 16:52:32
Temat: Re: Tymianek cytrynowyDziekuje za pomysl!! Wlasnie odkryłam ten rodzaj tymianku u mamy w ogródku!!
Ania
Użytkownik "Paul Urstein" <p...@b...ch> napisał w wiadomości
news:40dc259b_1@news.bluewin.ch...
> Witajcie,
> Wczoraj wyprobowalismy nowa przyprawe z zaokiennej plantacji : Tymianek
> cytrynowy.
> Bardzo polecam!
>
> Filet (mignon) wieprzowy w tymianku cytrynowym
> Natrzec mieso rozgniecionym tymiankiem, posmarowac oliwa
> Obsmazyc dokladnie w rozgrzanym na ostro garnku, zalac bialym winem (+/-
na
> centymetr od dna) Zostawic do pichcenia na 15 minut.
> Odlac z garnka 2 lyzki do zupy sosu, dodac ostrej musztardy i -dla tych co
> uzywaja- soli
> Wlac z powrotem doprawiony sosik do garnka, i pichcic jeszcze z 10 minut.
> Filet jest gotowy po +/-30 minutach. Wystarczy wbic do az srodka dluga
igle,
> jesli sok ktory wyplynie jest jasny, mieso jest gotowe.
> Pokroic na grube plastery i przybrac kazdy swiezym tymiankiem i np
kawalkiem
> pomidora
> Podawac z salata i z tym samym winem ktore bylo uzyte do gotowania.
> Smacznego
>
> --
> anti spam : ABC
> --
> Amicalement
> Paul Urstein
>
>
>
> --
> anti spam : ABC
> --
> Amicalement
> Paul Urstein
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 00:23:04
Temat: Re: Tymianek cytrynowyPaul Urstein wrote:
> Witajcie,
> Wczoraj wyprobowalismy nowa przyprawe z zaokiennej plantacji :
> Tymianek cytrynowy.
> Bardzo polecam!
>
> Filet (mignon) wieprzowy w tymianku cytrynowym
> Natrzec mieso rozgniecionym tymiankiem, posmarowac oliwa
> Obsmazyc dokladnie w rozgrzanym na ostro garnku, zalac bialym winem
> (+/- na centymetr od dna) Zostawic do pichcenia na 15 minut.
> Odlac z garnka 2 lyzki do zupy sosu, dodac ostrej musztardy i -dla
> tych co uzywaja- soli
> Wlac z powrotem doprawiony sosik do garnka, i pichcic jeszcze z 10
> minut. Filet jest gotowy po +/-30 minutach. Wystarczy wbic do az
> srodka dluga igle, jesli sok ktory wyplynie jest jasny, mieso jest
> gotowe.
> Pokroic na grube plastery i przybrac kazdy swiezym tymiankiem i np
> kawalkiem pomidora
> Podawac z salata i z tym samym winem ktore bylo uzyte do gotowania.
> Smacznego
===
"dla tych co uzywaja- soli"]
Jak mam to rozumieć? Czy można w ogóle jeść wieprzowinę BEZ soli???
To jakaś herezja!
A kysz siło nieczysta!!!
Zgiń, przepadnij!
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 01:09:44
Temat: Re: Tymianek cytrynowyLe samedi 26 juin 2004 ŕ 02:23:04, waldek a écrit :
> "dla tych co uzywaja- soli"]
> Jak mam to rozumieć? Czy można w ogóle jeść wieprzowinę BEZ soli???
> To jakaś herezja!
> A kysz siło nieczysta!!!
> Zgiń, przepadnij!
A normalnie cie lubie, i normalnie szybko kojarzysz :-(
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-26 11:15:03
Temat: Re: Tymianek cytrynowyEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Le samedi 26 juin 2004 ŕ 02:23:04, waldek a écrit :
>
>
>> "dla tych co uzywaja- soli"]
>
>> Jak mam to rozumieć? Czy można w ogóle jeść wieprzowinę BEZ soli???
>> To jakaś herezja!
>> A kysz siło nieczysta!!!
>> Zgiń, przepadnij!
>
> A normalnie cie lubie, i normalnie szybko kojarzysz :-(
>
>
> Ewcia
===
Może to nadmiar soli organiźmie, tak wpływa na mnie? ;)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 11:47:45
Temat: Re: Tymianek cytrynowyOn Fri, 25 Jun 2004 08:58:53 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>Dzieki za pomysl - wszystkie skladniki akurat dzis mam, wiec sprobuje. Ten
>cytrynowy tymianek jest tez doskonalym dodatkiem do oliwy: przesuszyc ziola
>zebrane rano w cienistym miejscu az zwiedna. W sloiku zalac tymianek oliwa, i
>zostawic w chlodnym, ciemnym miejscu na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu
>potrzasajac sloikiem. Zlac do butelek, uzywac do smazenia lub vinaigrette.
Obie propozycje bardzo ciekawe, tylko - no wlasnie - skad nasionka
takiego tymianku? Jako osoba bardzo zainteresowana ziolami nigdy nie
spotkalam sie z takowymi.
Rozumiem ze ma to aromat cytrynowo-tymiankowy?
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 12:36:43
Temat: Re: Tymianek cytrynowywaldek wrote:
(...)
> Jak mam to rozumieć? Czy można w ogóle jeść wieprzowinę BEZ soli???
Można :-)
> To jakaś herezja!
> A kysz siło nieczysta!!!
> Zgiń, przepadnij!
Nawet całkiem dobra wychodzi. Np. do żeberek z jabłkami nie daję ani
ziarenka soli.
Siła nieczysta ;-)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-28 15:09:45
Temat: Re: Tymianek cytrynowyod Ani !! cztery listy w gore
A tak w ogole to jak sie masz?
--
anti spam : ABC
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |