« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2017-08-01 14:24:58
Temat: Re: Upał.Pan stefan napisał:
> W dniu 2017-08-01 o 11:46, XL pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2017-07-31 o 18:53, XL pisze:
>>>
>>>> 34 stopnie w cieniu. Nawet przygotowanie chłodnika mnie dziś przerosło :-/
>>>
>>> Ale grzanki to był świetny pomysł w upał.
>>>
>>>
>>>
>>
>> W upały piję także gorącą, mocną herbatę. Świetnie działa.
>> http://www.focus.pl/czlowiek/jak-przezyc-upaly-najle
pszy-dlugi-rekaw-i-goraca-herbata-11666
>>
>>
> jeszcze lepsza pita "na prikusok" ale skąd wziąć cukier w głowach?
Niektórzy mają inny problem -- skąd wziąć olej w głowach.
> Podobno cukier w kostkach to już nie to...
Podobnie woda w kolanach.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2017-08-01 14:42:14
Temat: Re: Upał.
> W upały piję także gorącą, mocną herbatę. Świetnie działa.
> http://www.focus.pl/czlowiek/jak-przezyc-upaly-najle
pszy-dlugi-rekaw-i-goraca-herbata-11666
>
>
Nie musi być mocna, wystarczy by była gorąca.
W upał bakterie się mnożą bardzo,
więc zalejesz szklankę wżątkiem, zarazki zdehną, i
mniejsze prawdopodobieństwo sraczki częstszej w upał.
Po pszyżądzeniu herbaty można odczekać aż ostygnie.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2017-08-01 15:01:25
Temat: Re: Upał.>> jeszcze lepsza pita "na prikusok" ale skąd wziąć cukier w głowach?
Jarku,
Co to jest pita "na prikusok" ?
Google nie podaje objaśnienia.
Co do pity ma cukier w głowach ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2017-08-01 15:36:45
Temat: Re: Upał.tandoori.curry pyta:
>>> jeszcze lepsza pita "na prikusok" ale skąd wziąć cukier w głowach?
>
> Jarku,
> Co to jest pita "na prikusok" ?
> Google nie podaje objaśnienia.
> Co do pity ma cukier w głowach ?
To nie ja, to Stefan ma się tym raczyć. Pita ma być herbata.
A 'na prikusok' można dość swobodnie przetłumaczyć z rosyjskiego
jako 'na zakąskę'. Ta technika picia czaju polega na tym, że
kawałek cukru odrąbany z głowy trzyma się między zębami, a napar
popija się gorzki. Ja już bym nawet przełknął ten czaj na prikusok,
byle tylko miłościwie panujący powstrzymali się od wprowadzania
innych wschodnich obyczajów do naszego życia.
Jarek
--
Jest nóż z żelaza przy czarnym chlebie
Cukier dzielony na kartce
Talerz podstawiam by nie uronić
Tego czym życie się słodzi
Inny w talerzu pustym twarz schronił
Bóg się nam jutro urodzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2017-08-01 15:42:32
Temat: Re: Upał.Stokrotka <o...@g...pl> wrote:
>
>> W upały piję także gorącą, mocną herbatę. Świetnie działa.
>> http://www.focus.pl/czlowiek/jak-przezyc-upaly-najle
pszy-dlugi-rekaw-i-goraca-herbata-11666
>>
>>
> Nie musi być mocna, wystarczy by była gorąca.
> W upał bakterie się mnożą bardzo,
> więc zalejesz szklankę wżątkiem, zarazki zdehną, i
> mniejsze prawdopodobieństwo sraczki częstszej w upał.
>
> Po pszyżądzeniu herbaty można odczekać aż ostygnie.
>
Zimna herbata???? OMG
Piję gorącą. Tylko taka dobrze gasi pragnienie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2017-08-01 15:53:44
Temat: Re: Upał.stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-08-01 o 11:46, XL pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2017-07-31 o 18:53, XL pisze:
>>>
>>>> 34 stopnie w cieniu. Nawet przygotowanie chłodnika mnie dziś przerosło :-/
>>>
>>> Ale grzanki to był świetny pomysł w upał.
>>>
>>>
>>>
>>
>> W upały piję także gorącą, mocną herbatę. Świetnie działa.
>> http://www.focus.pl/czlowiek/jak-przezyc-upaly-najle
pszy-dlugi-rekaw-i-goraca-herbata-11666
>>
>>
> jeszcze lepsza pita "na prikusok" ale skąd wziąć cukier w głowach?
Kup tzw. cukier lodowy:
https://www.diamant.pl/cukier-kandyz-lodowy
Kiedyś kupiłam go w Makro i mam.
Wzorem ś.p. Babci MŚK piję tak czasem herbatę, bo rzeczywiście smakuje
zupełnie inaczej - to przenikanie się dopiero w ustach smaku mocnego naparu
DOBREJ herbaty (aktualnie Punjana w czerwonej torebce - mega) oraz smużek
słodyczy z wolno rozpuszczającej się bryłki cukru lodowego jest
niesamowitym wrażeniem.
> Podobno cukier w kostkach to już nie to...
>
Absolutnie nie to. Kostka się od razu rozpada i masz od razu jednorodny
ulepek w ustach. Cukier lodowy to jakby kostki wyrąbane z kryształu - są
całe jednorodne i przezroczyste jak kostki lodu, tylko mniejsze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2017-08-01 15:54:47
Temat: Re: Upał.> To nie ja, to Stefan ma się tym raczyć. Pita ma być herbata.
> A 'na prikusok' można dość swobodnie przetłumaczyć z rosyjskiego
> jako 'na zakąskę'. Ta technika picia czaju polega na tym, że
> kawałek cukru odrąbany z głowy trzyma się między zębami, a napar
> popija się gorzki. Ja już bym nawet przełknął ten czaj na prikusok,
> byle tylko miłościwie panujący powstrzymali się od wprowadzania
> innych wschodnich obyczajów do naszego życia.
>
> Jarek
>
Sorry,Nie wiem dlacego napisałem do Ciebie..chyba nieostro widzę .. Ten
upał wszystkim odbiera rozum.
Co do wschodnich obyczajów to najlepiej gdyby ich w ogóle nie było. No
może nie wszystkich .. Ten czaj na priekusok na przykład to byc może
jakiś erzatz ceremonii picia herbaty.))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2017-08-01 16:03:20
Temat: Re: Upał.tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>> To nie ja, to Stefan ma się tym raczyć. Pita ma być herbata.
>> A 'na prikusok' można dość swobodnie przetłumaczyć z rosyjskiego
>> jako 'na zakąskę'. Ta technika picia czaju polega na tym, że
>> kawałek cukru odrąbany z głowy trzyma się między zębami, a napar
>> popija się gorzki. Ja już bym nawet przełknął ten czaj na prikusok,
>> byle tylko miłościwie panujący powstrzymali się od wprowadzania
>> innych wschodnich obyczajów do naszego życia.
>>
>> Jarek
>>
>
> Sorry,Nie wiem dlacego napisałem do Ciebie..chyba nieostro widzę .. Ten
> upał wszystkim odbiera rozum.
> Co do wschodnich obyczajów to najlepiej gdyby ich w ogóle nie było. No
> może nie wszystkich .. Ten czaj na priekusok na przykład to byc może
> jakiś erzatz ceremonii picia herbaty.))
>
>
>
>
Co Ty piszesz! Polacy na Kresach tak pili niegdyś herbatę i to żaden
erzatz. To teraz są erzatze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2017-08-01 16:15:02
Temat: Re: Upał.tandoori.curry pisze:
>> To nie ja, to Stefan ma się tym raczyć. Pita ma być herbata.
>> A 'na prikusok' można dość swobodnie przetłumaczyć z rosyjskiego
>> jako 'na zakąskę'. Ta technika picia czaju polega na tym, że
>> kawałek cukru odrąbany z głowy trzyma się między zębami, a napar
>> popija się gorzki. Ja już bym nawet przełknął ten czaj na prikusok,
>> byle tylko miłościwie panujący powstrzymali się od wprowadzania
>> innych wschodnich obyczajów do naszego życia.
>
> Sorry,Nie wiem dlacego napisałem do Ciebie..chyba nieostro widzę ..
Ani trochę się o to nie gniewam.
> Ten upał wszystkim odbiera rozum.
Nie traćmy nadziei. Nie wszystkim.
> Co do wschodnich obyczajów to najlepiej gdyby ich w ogóle nie było.
Stanowczo protestuję! Niech one będą, ale na swoim miejscu. Złe jest
dopero wtłaczanie ich na siłę. Komuś, kto sobie tego nie życzy, kto
przywykł do innych wartości.
> No może nie wszystkich .. Ten czaj na priekusok na przykład to byc
> może jakiś erzatz ceremonii picia herbaty.))
Japońskiej ceremonii? Nie, na pewno nie. Raczej praktyczny sposób
dostosowany do lokalnych możliwości. Samowar też nie jst erzatzem,
a swoistym pomysłem. Podobnie dodawanie cytryny do naparu. Picie
herbaty w szklankach (w opozycji do filiżanek) również dzieli
herbaciany świat na Wschód i Zachód. Tych podziałów jest więcej.
Jarek
--
Dopóki ciebie, ciebie nam pić
Póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć
Herbatko, herbatko, herbatko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2017-08-01 17:21:58
Temat: Re: Upał.> Co Ty piszesz! Polacy na Kresach tak pili niegdyś herbatę i to żaden
> erzatz. To teraz są erzatze.
I znowu pudło. Nie zrozumieliśmy się. Nie wypowiadałem się na temat
jakości trunku tylko wyraziłem przkonanie że to erzatz (namiastka)
ceremonii japońskiej.
Nie wątpię że herbata pita w taki sposób ma swój zniewalający urok i
Kresowiacy ją popijają/li.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |