« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-16 23:07:31
Temat: Wege curry dla milosnikow cz.1Witam,
Ciesze sie, ze kaganek oswiaty kulinarnej niose.
Ponizej dwa przepisy.
Powtarzam je z moich poprzednich postow.
Najlepiej gotuje sie w woku lub w garnku z grubym dnem.
Gdy sie zaczyna przypalac, to przelozyc do innego naczynia
- nie mieszac. Wyjatkiem jest cebula, gdy sie karmelizuje,
zwlaszcza smazona na oliwie mozna podlac paroma lyzkami wody i dalej
smazyc az do zbrazowienia.Nawet przypalona dodaje fantastycznego
aromatu, i w kuchni mojego meza (tamilow) uzywana wtedy jest jako
przyprawa dodawana pod koniec gotowania przed podaniem potrawy na stol.
Ponizej typowy zestaw na 4 porcje.
Fasola zielona
ok.40 dkg swieza lub mrozona, pocieta na kawalki,
1 lyzeczka nasion kopru /fennel,
1 lyzeczka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka gorczycy,
0,5 lyzeczki kurkumy
1 duza cebula drobno pokrojona,
2 lyzki oleju(z oliwy najlepszy),
1-2 lyzeczki przyprawy curry,
1 lyzeczka soli,
ew.1 lyzka przecieru pomidorowego .
Rozgrzac olej, zesmazyc cebule do jasnobrazowosci
(dodawac wode, jesli przywiera), dodac przyprawy
i sol, smazyc az gorczyca bedzie wyskakiwac z
patelni.Dodac fasole i pomidory, zalac woda
aby przykryla wszystko,gotowac do miekkosci.
W razie potrzeby podlewac woda.
Smakuje lepiej na drugi dzien.
Parappu
10 czubatych lyzek pomaranczowej soczewicy,
2 duze cebule,
3 lyzki oleju,
1 lyzeczka soli,
1 lyzka gorczycy.
Wstawic soczewice do gotowania, wody dosc
duzo, bo pecznieje (ok.1 l).
Posiekac, usmazyc cebule do jasnobrazowosci.
Podlewac delikatnie woda, gdy przywiera.
Dodac gorczyce i smazyc dopoki ta nie bedzie
wyskakiwac z patelni
Gdy soczewica jest rozgotowana, najlepiej
tuz przed podaniem na stol do goracej dodac
skwierczaca cebule i sol do smaku.
PRZYPRAWA CURRY
2 lyzki nasion kolendry,
1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,
1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu,
5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick),
1 lyzeczka gozdzikow,
0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej.
Zemlec w mlynku, schowac do sloika.
Przechowywac w ciemnym miejscu.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |