« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-11 10:14:07
Temat: [Wigilia] Rolada z sandaczaDwie osoby prosily o ten przepis, podaje wiec z nadzieja, ze przyda sie
jeszcze komus :)
Skladniki:
1,2 kg sandacza (filet)
2 cebule
peczek wloszczyzny
1 bulka
100 ml smietanki kremowej
2 jajka
50 g migdalow
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 gozdziki
1 lyzeczka zielonego pieprzu
1/2 cytryny
2 lyzki masla
1 lyzeczka zelatyny
3 lyzki stolowe cukru
Wloszczyzne kroimy na kawalki i wrzucamy do duzego rondla. Zalewamy 5
szklankami wody, wsypujemy wszystkie przyprawy korzenne, 2 lyzki cukru i 1
posiekana cebule. Gotujemy 30 min.
Kroimy w kostke druga cebule i podsmazamy ja na 2 lyzkach masla. Zedjmujemy
skore z sandacza i namaczamy pokrojona bulke w smietance. Rybe i bulke
mielimy w maszynce do miesa. Powstala mase przyprawiamy do smaku sola,
cukrem pudrem i pieprzem (zwykle uzywam czarnego jesli nie mam zielonego i
tez jest dobrze). Masa powinna byc slodko-pieprzna w smaku.
Oddzielamy zoltka od bialek. Ubijamy piane z odrobina soli i lyzeczka soku
cytrynowego. Delikatnie mieszamy z zoltkami. Do masy rybnej wkladamy
przeplukane wrzaca woda rodzynki, obrane z lupiny i grubo posiekane migdaly
oram podsmazona cebule. Dokladnie mieszamy a nastepnie dodajemy jaja i znowu
mieszamy.
Czysta plocienna serwetke lub sciereczke (moze byc tez potrojnie zlozona
gaza) smarujemy olejem i ukladamy w srodku mase rybna uformowana w dlugi
walek (srednica ok. 10 cm). Zawijamy brzegi serwetki, wiazemy sznurkiem
konce.
Wkladamy rolade do wywaru z przypraw i warzyw. Dodajemy pokrojona w cwiartki
cytryne, gotujemy na malym ogniu ok. 60 min.
Pozostawiamy rybe w wywarze na cala noc. Na kilka godzin przed podaniem
kroimy rolade w grube plasty. Szklanke wywaru doprowadzamy do wrzenia i
wrzucamy zelatyne. Gdy zacznie zastygac smarujemy galareta plastry rolady
aby nabraly ladnego wygladu.
Przepis pochodzi z czasopisma "Smaki i aromaty" (nr 5 (14) z grudnia 99).
Robie te rolade wlasnie od 99 roku i zawsze jest prawdziwym hitem
wigilijnym ;) Wyparla wlasciwie karpia w galarecie z menu.
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |