« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-07 12:36:41
Temat: Wino z jablek - przepis Niestety nie mam wiele czasu aby przepisywac doslownie ksiazke, ale
napisze w miare zrozumialym skrocie.
1 Uzyskanie soku
a. sokowirowka - ja tak robilem, bo jest najszybciej. Jablka trzeba umyc i
oczyscic z zepsutych czesci i robakow!
Jak sie ma prase to mozna owoce pokroic i wyciskac w niej sok.
b. Pokrojone owoce zalewasz wrzatkiem, po ostudzeniu dodajesz drozdzy i po
24 godz. cedzisz sok. Z pozostala breje
mozesz rozbic ( zmixowac) jeszcze raz zalac wrzatkiem i po ostudzeniu
odcedzic sok i dodac do pierwszego.
c.( Calkiem dla leni ) Jablka kroisz na male kawalki , ladujesz do gasiora ,
dodajesz drozdzy , pozywki i cukru.
Po paru dniach fermentacji odcedzasz sok do czystego gasiora , dodajesz
reszte cukru i prowadzisz fermentacje jak zwykle.
Sok warto wyciskac z nieobranych jablek z zachowanymi gniazdami i pestkami -
wyrazniejszy aromat wina.
Nie rozgniatac pestek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodatek 30% soku z cierpkich gruszek wybitnie wskazany, lub tarniny ,
jarzebiny (moze aronii?) - chodzi o aromat i zakwaszenie.
Przepis szczegolowy:
Jablka Kwasne:
4 lub 5 kg jablek pokrojonych zalewamy 6 l wrzacej wody , po ostudzeniu
dodajemy pozywki ( w ilosci na docelowo 10 l )
i rozmnozonych drozdzy. Po 24 godz wyciskamy i zlewamy do gasiora na 10 l
Przy drozdzach Tokaj 240-350g na litr, Steinberg, Rudensheim 160-200. Jak
dodajesz jarzebiny lub innych cierpkich owocow to mozna drozdze Sauternes i
cukru 200-260
Jablka dojrzale
12-15 kg jablek miazdzymy i wyciakamy , miazge zalewamy 2 l wody ( jeszcze
lepiej sokiem agrestowym lub porzeczkowym)
i odcedzamy. Drozdze i cukier jak wyzej.
Na razie to tyle.
Dalsze wskazowki porzebne beda za 6-8 tygodni jak zakonczy sie glowna
fermentacja.
Acha .. cukier dodawac najlepiej w 2 -3 ratach, co pare dni w postaci
syropu, ale ostudzonego!!!
Odezwe sie z 20 dni jak wroce z urlopu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |