Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wolowina z grilla po chinsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wolowina z grilla po chinsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-07-26 00:32:34

Temat: Wolowina z grilla po chinsku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Znow jeden z archiwalnych przepisow mi sie przyplatal, ktory bardzo lubie:
1/2 kg wolowiny, najlepiej taki cienki kawalek od zeber (flank steak -
moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 lyzki Hoisin Sauce, do dostania w kazdym chinskim sklepie
2 lyzki maki ryzowej, kukurydzianej albo kartoflanej
1 lyzka czosnku, posiekanego na drobno
1 lyzka startego swiezego imbiru

Patyczki bambusowe 30 cm lub dluzsze (takie dlugie wykalaczki) namoczyc*
w goracej wodzie, im dluzej, tym lepiej.
Mieso pokroic w poprzek wlokien, na skos, cienko, okolo 3-4 mm grubosci,
w dlugie pasy, mniej wiecej 4-5 cm szerokie, 15-20 cm dlugie. Zmieszac
skladniki marynaty, dodac mieso, dokladnie wymieszac. Trzymac w
temperaturze pokojowej 4-6 godzin, mieszajac od czasu do czasu. Pasy
miesa nadziewac na namoczone patyczki jak fastrygowanie wstazki,
falujaco. 1/2 patyczka powinno byc bez miesa, do trzymania. Smazyc na
grillu, okolo 2-3 minuty na kazdej stronie. Podawac z ryzem i salata.

*Mokre patyczki nie pala sie na grillu.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-07-26 04:58:38

Temat: Re: Wolowina z grilla po chinsku
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:

> flank steak -
> moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)

Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
kawalek miesa.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-26 15:47:21

Temat: Re: Wolowina z grilla po chinsku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
>
> > flank steak -
> > moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
>
> Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
> kawalek miesa.
>
> Wladyslaw

Dzieki za odpowiedz. L/ata? Owszem, moze sie wydawac podlym kawalkiem,
ale po wyzylowaniu i pokrojeniu w poprzek i z lekkim skosem, jest to
najlepsze mieso do chinskich dan z wolowina, zawsze kruche, miekkie, i
delikatne, gdy sporzadzone szybko i w woku. Radze sprobowac.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-07-26 17:53:40

Temat: Re: Wolowina z grilla po chinsku
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> >
> > > flank steak -
> > > moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
> >
> > Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
> > kawalek miesa.
> >
> > Wladyslaw
>
> Dzieki za odpowiedz. L/ata? Owszem, moze sie wydawac podlym kawalkiem,
> ale po wyzylowaniu i pokrojeniu w poprzek i z lekkim skosem, jest to
> najlepsze mieso do chinskich dan z wolowina, zawsze kruche, miekkie, i
> delikatne, gdy sporzadzone szybko i w woku. Radze sprobowac.

Zgadza sie. Scisle rzecz biorac l/ata to flank, a flank steak, to
najlepsza czesc laty, zalecana do grilowania.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nachos
Odzywianie wedlug Pieciu Przemian
pralko-suszarka
Czapka kucharska
Re: POMOCY!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »