| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-26 00:32:34
Temat: Wolowina z grilla po chinskuZnow jeden z archiwalnych przepisow mi sie przyplatal, ktory bardzo lubie:
1/2 kg wolowiny, najlepiej taki cienki kawalek od zeber (flank steak -
moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 lyzki Hoisin Sauce, do dostania w kazdym chinskim sklepie
2 lyzki maki ryzowej, kukurydzianej albo kartoflanej
1 lyzka czosnku, posiekanego na drobno
1 lyzka startego swiezego imbiru
Patyczki bambusowe 30 cm lub dluzsze (takie dlugie wykalaczki) namoczyc*
w goracej wodzie, im dluzej, tym lepiej.
Mieso pokroic w poprzek wlokien, na skos, cienko, okolo 3-4 mm grubosci,
w dlugie pasy, mniej wiecej 4-5 cm szerokie, 15-20 cm dlugie. Zmieszac
skladniki marynaty, dodac mieso, dokladnie wymieszac. Trzymac w
temperaturze pokojowej 4-6 godzin, mieszajac od czasu do czasu. Pasy
miesa nadziewac na namoczone patyczki jak fastrygowanie wstazki,
falujaco. 1/2 patyczka powinno byc bez miesa, do trzymania. Smazyc na
grillu, okolo 2-3 minuty na kazdej stronie. Podawac z ryzem i salata.
*Mokre patyczki nie pala sie na grillu.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-26 04:58:38
Temat: Re: Wolowina z grilla po chinskuMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> flank steak -
> moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
kawalek miesa.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 15:47:21
Temat: Re: Wolowina z grilla po chinsku
Wladyslaw Los wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
>
> > flank steak -
> > moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
>
> Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
> kawalek miesa.
>
> Wladyslaw
Dzieki za odpowiedz. L/ata? Owszem, moze sie wydawac podlym kawalkiem,
ale po wyzylowaniu i pokrojeniu w poprzek i z lekkim skosem, jest to
najlepsze mieso do chinskich dan z wolowina, zawsze kruche, miekkie, i
delikatne, gdy sporzadzone szybko i w woku. Radze sprobowac.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 17:53:40
Temat: Re: Wolowina z grilla po chinskuMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> >
> > > flank steak -
> > > moze Wladyslaw pomoze wytlumaczyc, ktora to czesc krowy)
> >
> > Voila. Miesnie brzuszne, po polsku to nazywa sie lata. Dosyc podly
> > kawalek miesa.
> >
> > Wladyslaw
>
> Dzieki za odpowiedz. L/ata? Owszem, moze sie wydawac podlym kawalkiem,
> ale po wyzylowaniu i pokrojeniu w poprzek i z lekkim skosem, jest to
> najlepsze mieso do chinskich dan z wolowina, zawsze kruche, miekkie, i
> delikatne, gdy sporzadzone szybko i w woku. Radze sprobowac.
Zgadza sie. Scisle rzecz biorac l/ata to flank, a flank steak, to
najlepsza czesc laty, zalecana do grilowania.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |