| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-10 16:30:57
Temat: Re: Zebra
"Bożena" wrote:
>
> > to ja jeszcze bede za przeproszeniem upierdliwa: zmak nie ma znaczenia? I
> po
> > co ta oranzada? Spulchnia?
> > Mapet
>
> Po co, to Ci niestety nie wytlumacze. Mysle, ze wspulchnia. Moze ktos inny
> bedzie wiedzial cos wiecej. A jezeli chodzi o smak, to tak naprawde zbytnio
> nie odczuwalam roznicy podczas konsumpcji, a moze to dlatego, ze mialam
> zazwyczaj takie srednio wyraziste w smaku te oranzady.
>
Oranzada spulchnia pewnie tak jak soda oczyszczona. Ja bym dala
pomaranczowej, bo ladnie sie smakowo komponuje z kakao.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-10 17:19:35
Temat: Re: Zebra> Oranzada spulchnia pewnie tak jak soda oczyszczona. Ja bym dala
> pomaranczowej, bo ladnie sie smakowo komponuje z kakao.
O ile dobrze pamiętam, to oranżada ta w proszku właśnie ją zawiera. To to
co daje bąbelki. Ta w płynie jest gazowana sztucznie CO2.
Zdaje się, że pamiętam napis na opakowaniu: kwaśny węglan wapnia.
Jakby co to można zapytać tutaj u producenta:
http://www.japart.czest.pl/strona-4.html
--
Pozdr. Jerzy
"Poświęcaj mniej czasu na zastanawianie się, kto ma rację,
a więcej na rozważanie co jest słuszne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 20:22:29
Temat: Re: Zebra
Jerzy Nowak wrote:
>
> > Oranzada spulchnia pewnie tak jak soda oczyszczona. Ja bym dala
> > pomaranczowej, bo ladnie sie smakowo komponuje z kakao.
>
> O ile dobrze pamiętam, to oranżada ta w proszku właśnie ją zawiera. To to
> co daje bąbelki. Ta w płynie jest gazowana sztucznie CO2.
> Zdaje się, że pamiętam napis na opakowaniu: kwaśny węglan wapnia.
> Jakby co to można zapytać tutaj u producenta:
> http://www.japart.czest.pl/strona-4.html
>
>
Dlatego tez nalesniki na wodzie sodowej sa bardziej miekkie i puszyste.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 22:00:26
Temat: Re: Zebra?Zebra - ciasto z oliwą (pawdziwa, sprawdzona i smaczna)
5 jajek
2 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. zimnej wody
1 szkl. oleju
3 łyżki kakao
2 zapachy waniliowe
* utrzeć jajka z cukrem,
* dodać mąkę z proszkiem
* podzielić ciasto na 2 części
* do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju
* do drugiej resztę wody, oleju i 3 łyżki mąki
* formę wysmarować tłuszczem
* nalewać na środek formy na przemian oba ciasta
* piec ok. 1 h
Pozdrawiam
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 22:39:26
Temat: Re: Zebra?
BiZet wrote:
>
> Zebra - ciasto z oliwą (pawdziwa, sprawdzona i smaczna)
>
> 5 jajek
> 2 szkl. cukru
> 3 szkl. mąki
> 3 łyżeczki proszku do pieczenia
> 1 szkl. zimnej wody
> 1 szkl. oleju
> 3 łyżki kakao
> 2 zapachy waniliowe
>
> * utrzeć jajka z cukrem,
> * dodać mąkę z proszkiem
> * podzielić ciasto na 2 części
> * do jednej kakao, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju
> * do drugiej resztę wody, oleju i 3 łyżki mąki
> * formę wysmarować tłuszczem
> * nalewać na środek formy na przemian oba ciasta
> * piec ok. 1 h
>
> Pozdrawiam
>
> Zenek
Moze dziwne pytanie, ale dlaczegoby nie rozdzielic ciasta na pol juz po
dodaniu wody i oleju do calosci, a dopiero potem do jednej polowy dodac
kakao, do drugiej 3 lyzki maki?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-11 20:16:43
Temat: Re: Zebra?
"Miranka" <a...@s...pl> wrote in message
news:a8t1b3$289$1@h1.uw.edu.pl...
> Witajcie! Pisuję Tu do Was czasami, choć strasznie dawno nie zaglądałam.
> Czy ktoś z Was wie jak się robi ciasto "zebrę"?
Niniejszym informuję, że pierwsza zebra wg przepisu Joanny siedzi w piecu i
rośnie jak na drożdżach. Jak zjemy tę, upiekę kolejne wg następnych
przepisów i - jeśli chcecie - napiszę, która była najlepsza.
Dzięki wszystkim za przepisy.
Jak widać, człowiek uczy się do końca życia. Tyle lat chodzę po tym świecie,
a nie wiedziałam przedtem, że takie ciasto istnieje.:)))
Miranka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-11 20:44:18
Temat: Re: Zebra?> Niniejszym informuję, że pierwsza zebra wg przepisu Joanny siedzi w piecu
i
> rośnie jak na drożdżach. Jak zjemy tę, upiekę kolejne wg następnych
> przepisów i - jeśli chcecie - napiszę, która była najlepsza.
Pewnie, ze chcemy :-)))) Czekamy na relacje :-))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |