« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-17 13:47:39
Temat: Zupa czosnkowaNajlepsza zupa czosnkowa
Podaję przepis :
czosnek,cebul,marchewka,pietruszka,sól,makaron,śmiet
ana,inne
przyprawy,jakieś mięcho...
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać, gotować w 1 litrze wody ,dodać przyprawy
całość zmieszać z makaronem dodać mięcho ...
Powodzenia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-19 08:56:00
Temat: Re: Zupa czosnkowa
piotrsieger napisał(a):
>
> Najlepsza zupa czosnkowa
Ze ostatnio troche grzebalem w poszukiwaniu zup
to copy/paste
Ale jeszcze tego nie wyprobowalem! Ostrzegam!
SOPA DE AJO (ZUPA CZOSNKOWA)
6 zabkow czosnku 3 lyzki olej,
4 plasterki bialego chleba (jak na tosty)
1 lyzeczka mocnej papryki
1 l goracego rosolu miesnego
Sol
Pieprz Cayenne (mocna rzecz)
Sos Tabasco (prosze ostroznie)
1 jajko
4 lyzki smietanki
Pietruszka
W bardzo goracym oleju podgrzac dolki czosnku i wajac (ja pozostawiam do
zupy).
Pokrojony w kostke bialy chleb obsmazyc w tym oleju, posypac papryka i
zalac goracym rosolem.
Doprawic sola, 1-2 kroplami Tabasco i bardzo niewielka iloscia Cayenne.
Bez przykrywy na malym ogniu gotowac
okolo 15 min. Jajko i smietankie dobrze wymieszac i polaczyc tym zupe,
ale wiezej nie gotowac.
Posypac pitruszka i podawac. Odmiana: mozna dodac winogrony bez pestek i
kawalki melonu,
ochlodzic to w lodowce i podawac w gorace dni.
ZUPA CZESNACZKA
(CZOSNKOWA)
do bulionu (1,5 litra ) rozlanego w kokilki (można użyć kamionkowych
filiżanek) wyciska się po prostu całą główkę czosnku, przyprawia się
tymiankiem i zasypuje żółtym serem startym na tarce (ja polecam
emetaler)
i wszystko to zapieka się w piekarniku przez parę minut. Na koniec
dodaje
się grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, pyszne.
-3------------------------------------
ZUPA CZOSNKOWA
PO PORTUGALSKU
1/2 szklanki oleju, 4-5 drobno posiekanych ząbków czosnku,
250g grubo pokruszonego suchego chleba bez skórki,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól, pieprz cayenne, 1 litr wody, 3 obrane i grubo pokrajane dojrzae
pomidory,
2 lekko ubite jaja, 2 gałązki drobno posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
Podgrzać w rondlu olej, dodać czosnek i dusić do momentu, aż będzie
miękki
lecz nie brązowy. Dodać pokruszony chleb i dusić na średnim ogniu aż
stanie
się złocisty; nie rumienić. Dodać paprykę, sól, pieprz cayenne, wodę i
pomidory; gotować przez 30 minut na wolnym ogniu.
Drewnianą łyżką ubijać zupę, aż chleb się rozpadnie. W czasie ubijania
dodać
jaja. Gotować przez parę minut lecz nie dopuścić do wrzenia. Zupa
powinna
być mocno pikantna. Pod koniec gotowania wrzucić pietruszkę.
Pozdrawiam
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |