« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-27 00:34:32
Temat: Zupa ogorkowa -pomocy proszeZnajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
ogorkowej.
Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
Dzieki, Efka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-27 06:44:26
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy prosze
jazz wrote:
>
> Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> ogorkowej.
> Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> Dzieki, Efka
Robisz rosół z wołowiny i dodajesz utarte ogórki kiszone.
Przepis sprawdzony i zawsze wychodzi :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-27 06:46:55
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy prosze
> Robisz rosół z wołowiny i dodajesz utarte ogórki kiszone.
^^^^^^
żeby nie było nieporozumień - utarte w "słupki" a nie w ciapę :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-27 11:48:20
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszeAle ludziska znają przepisy - jak zwykle różne :))))
Mój jest taki
pół kilo ogórków kiszonych, pół litra kwasu z ogórków,
mięcho - dowolne - ale raczej nie wieprzowe ( drób ewentualnie wołowe, ale
ja wole drób - szyje gęsie, skrzydla indycze )
Włoszczyzna - ja satndardowo kupuję oddielnie wszystkie składniki - dwie
średnie marchewki, pietrucha i mały seler, por, lepsza jest jak jeszcze
przegotujemy liście od selera i pietruchy ), ziemniaki, ziele, pieprz czarny
w ziarenkach i mielony, liść laurowy, Vedżeta ;) kwaśna śmietana +
ewentualnie mąka do zagęszczenia
Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem włoszczyzny pokrojonej jak lubimy ( por
cały aby wywaliś jak się rozgotuje, także samo liście ), ziele pieprz w
ziarenkach oraz laurowy w koszyczku, vedżety ok. 2 - 3 łyżeczki na 3 litry
wody. Do gotującego się wywaru wrzucamy kilka ogórków porojonych w
plasterki, jak mięso zmięknie wyjmujemy i albo zjadamy, alebo obieramy i
wrzucamy do zupy. Następnie krojone w kosytkę ziemniaki, jak ziemniaki
zmiękną dolewamy kwasu do osiągnięcia odpowiedniego smaku, resztę ogórków
trę na dużych oczkach tarki, wrzucamy do zupy, gotowujemy aż ogórki
zmiękną, zagęszczamy dosmakowujemy i jemy
--
IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"
Użytkownik "jazz" <j...@n...com> napisał w wiadomości
news:38DEAC98.9A6F1421@nucleus.com...
> Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> ogorkowej.
> Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> Dzieki, Efka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-27 12:11:56
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszei zabielasz przed dodaniem ogórków.
aga
sadyl wrote:
> > Robisz rosół z wołowiny i dodajesz utarte ogórki kiszone.
> ^^^^^^
> żeby nie było nieporozumień - utarte w "słupki" a nie w ciapę :))
>
> sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-27 23:55:20
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszeostry wrote:
>
> Ale ludziska znają przepisy - jak zwykle różne :))))
> Mój jest taki
> pół kilo ogórków kiszonych, pół litra kwasu z ogórków,
> mięcho - dowolne - ale raczej nie wieprzowe ( drób ewentualnie wołowe, ale
> ja wole drób - szyje gęsie, skrzydla indycze )
> Włoszczyzna - ja satndardowo kupuję oddielnie wszystkie składniki - dwie
> średnie marchewki, pietrucha i mały seler, por, lepsza jest jak jeszcze
> przegotujemy liście od selera i pietruchy ), ziemniaki, ziele, pieprz czarny
> w ziarenkach i mielony, liść laurowy, Vedżeta ;) kwaśna śmietana +
> ewentualnie mąka do zagęszczenia
>
> Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem włoszczyzny pokrojonej jak lubimy ( por
> cały aby wywaliś jak się rozgotuje, także samo liście ), ziele pieprz w
> ziarenkach oraz laurowy w koszyczku, vedżety ok. 2 - 3 łyżeczki na 3 litry
> wody. Do gotującego się wywaru wrzucamy kilka ogórków porojonych w
> plasterki, jak mięso zmięknie wyjmujemy i albo zjadamy, alebo obieramy i
> wrzucamy do zupy. Następnie krojone w kosytkę ziemniaki, jak ziemniaki
> zmiękną dolewamy kwasu do osiągnięcia odpowiedniego smaku, resztę ogórków
> trę na dużych oczkach tarki, wrzucamy do zupy, gotowujemy aż ogórki
> zmiękną, zagęszczamy dosmakowujemy i jemy
Ja gotuje bardzo podobnie, ale moja babcia zawsze twierdzila, ze
ziemniaki nie ugotuja sie w kwasie /zdebija/, wiec wrzucam /podduszone
na masle/ ogorki dopiero jak ziemniaki sa juz miekkie.
Smak zupy ogorkowej zalezy w duzym stopniu od ogorkow. Jesli sa
przekwaszone,albo niesmaczne, to zupka takaz bedzie. Ja gotuje z
kwaszonych wlasnorecznie z koperkiem i zabielam nie smietana, tylko
mlekiem z odrobina maki. Smietane dodaje juz na talerzu.
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-28 04:08:05
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszejazz wrote:
> Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> ogorkowej.
> Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> Dzieki, Efka
Dowolny rosol z kurczaka, taki z proszku oczywiscie plus jeden, dwa
pokrajane ogorki konserwowe i kilka lyzek zalewy, w ktorej te ogorki
sie moczyly.
Wyglada to na barbarzynstwo ale dobre. /Jak dobre ogorki w sloiku/.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-28 04:23:49
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszeUratowaliscie moj honor.Dziekuje wszystkim ktorzy odpowiedzieli na moja
prosbe.Efka.
jazz wrote:
> Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> ogorkowej.
> Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> Dzieki, Efka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-28 04:25:15
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy prosze
dzieciol <p...@p...net> wrote in message
news:38E0302C.3431920A@puszcza.net...
> jazz wrote:
>
> > Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> > ogorkowej.
> > Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> > Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> > Dzieki, Efka
>
> Dowolny rosol z kurczaka, taki z proszku oczywiscie plus jeden, dwa
> pokrajane ogorki konserwowe i kilka lyzek zalewy, w ktorej te ogorki
> sie moczyly.
>
> Wyglada to na barbarzynstwo ale dobre. /Jak dobre ogorki w sloiku/.
>
Ja dodaje pokrojone w kostke i ugotowane OSOBNO w lekko osolonej wodzie
ziemiaki... W kwasnej zupie nie ugotuja sie nigdy na miekko... Zabielam
smietana z mlekiem i lyzka maki.... Koniecznie KOPER...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-28 04:48:47
Temat: Re: Zupa ogorkowa -pomocy proszejazz <j...@n...com> wrote:
> Znajomy Anglik gdzies raz zjadl (nie u mnie) i zakochal sie w zupie
> ogorkowej.
> Poprosil mnie o przepis. Niestety nie wiem jak sie robi zupe ogorkowa.
> Prosze o podrzucenie jakiegos sprawdzonego przepisu.
> Dzieki, Efka
Przede wszystkim musi miec ogorki kiszone -- czy rosna takie w Anglii?
3-4 ogorki obierasz, trzesz na grubej tarce. Posypujesz maka i dusisz w
rondelku na masle. Gdy lodnie uduszone zalewasz oddzielnie
przygotowanym goracym wywarem. Wywar dobierasz jaki ci odpowiada -- z
warzyw, gdy zupa ma byc postna, z kosci, gdy skromna, lub bierzesz dobry
rosol wolowy, gdy ma byc bardzo dobra. Gotujesz pol godziny. Jezeli
zupa malo kwasna dodajesz kwasu z ogorkow. Zaprawiasz smietana,
przyprawiasz do smaku.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |