« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-30 16:35:26
Temat: Zupa pieczarkowaJak ugotowac zupe pieczarkowa ale taka na max aromatyczna i zeby bylo
czuc ze sie je wlasnie pieczarkowa a nie wygotowane czarne wiorki
grzybow w wodzie?
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-30 16:56:23
Temat: Re: Zupa pieczarkowa
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b1bk2n$7g4$1@news.tpi.pl...
> Jak ugotowac zupe pieczarkowa ale taka na max aromatyczna i zeby bylo
> czuc ze sie je wlasnie pieczarkowa a nie wygotowane czarne wiorki
> grzybow w wodzie?
Zrobic wywar z warzyw, jakiejs kosci z miesem, zeberek, skrzydelek
warzywa pokroic w kostke, marchew, ziemniaki
pieczarki pokroic w dosc grube paski, w zaleznosci od aromatu i smaku, jaki
chce sie uzyskac, dodawac pieczarek
doprawic do smaku, zawsze robie na oko, a zupa wychodzi wysmienita,
prawdziwie peczarkowa, na koniec zaprawic lekko smietana
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 19:08:26
Temat: Re: Zupa pieczarkowaNamoczyc grzybki suszone w zimnej wodzie na pare godzin. Do gotujacego
sie wywaru wlac grzybki wraz z woda, w ktorej sie moczyly. To nada
aromat. Pieczarki pokroic w cienkie plasterki, przysmazyc (opcjonalnie
mozna dodac odrobine cebulki). Dodac do wywaru. Doprawic do smaku sola i
pieprzem.. Przed podaniem mozna zaprawic smietanka.
walkie! wrote:
> Jak ugotowac zupe pieczarkowa ale taka na max aromatyczna i zeby bylo
> czuc ze sie je wlasnie pieczarkowa a nie wygotowane czarne wiorki
> grzybow w wodzie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 20:21:58
Temat: Re: Zupa pieczarkowaJa zaproponuję zupkę-krem z pieczarek własnego przepisu, którą uwielbiają
nawet zupkowe niejadki.
20-30 dkg pieczarek
1 duża cebula
wywar z włoszczyzny, rosołek, albo po prostu wegeta
1 serek topiony (mi najbardziej odpowiada Hohland w plasterkach - a
dokładnie 3 plasterki)
łyżka masła
piepsz
sól (bądź wegeta)
No i do dzieła
Do ok 1 litra wody (bądź rosołku) wrzuć cebulkę i pieczarki (za wyjątkiem
2-3 szt, które pokrój w małe kawałeczki i również do gara).
Gotuj 15 min, wyjmij całe pieczary i cebulę z wywaru i zmiksuj je z serkiem
topionym. Zmiksowaną masę z powrotem do wywaru i wymieszaj.
Na koniec dodaj masełko i przyprawy ( wcześniej nie sól za dużo, bo serek
jest słony i on trochę dosoli).
Do tego boski jest groszek ptysiowy
Smacznego
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 20:47:38
Temat: Re: Zupa pieczarkowaOn Thu, 30 Jan 2003 17:56:23 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:
>Zrobic wywar z warzyw, jakiejs kosci z miesem, zeberek, skrzydelek
>warzywa pokroic w kostke, marchew, ziemniaki
>pieczarki pokroic w dosc grube paski, w zaleznosci od aromatu i smaku, jaki
>chce sie uzyskac, dodawac pieczarek
>doprawic do smaku, zawsze robie na oko, a zupa wychodzi wysmienita,
>prawdziwie peczarkowa, na koniec zaprawic lekko smietana
Moja piecarkowa jest najczesciej bez ziemniakow ale z maraonem.
Za to pieczarki najpierw podduszam na masle. Tych pieczarek na mniej
wiecej 1,5 litra zupy daje okolo 30 dkg.
Mozna dodac jeszcze kostke rosol gryzbowy - bedzie miala bardziej
podkreslony smak.
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 21:12:27
Temat: Re: Zupa pieczarkowa
Użytkownik "Catalina" <c...@p...net> napisał w wiadomości
news:vjsi3vkmfm0ukt1i3d3g7m5aog3troenip@4ax.com...
> Moja piecarkowa jest najczesciej bez ziemniakow ale z maraonem.
> Za to pieczarki najpierw podduszam na masle. Tych pieczarek na mniej
> wiecej 1,5 litra zupy daje okolo 30 dkg.
> Mozna dodac jeszcze kostke rosol gryzbowy - bedzie miala bardziej
> podkreslony smak.
ja tylko grzybowa (z suszonych grzybow) z makaronem
pewnie pieczarkowa tez bylaby smaczna :) ale jakos przyzwyczailam sie do
tych warzyw w srodku, nadaja smaku
ja coprawda pieczarki wrzucam surowe do wywaru, ale dodaje podsmazona,
podduszona lub surowa cebule
a kostek smakowych nie dodaje, coby smak i aromat byl naturalny :)
(mozna np podprawic, wrzucajac grzyba suszonego...ale nie potrzebowalam tego
nigdy)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 22:04:40
Temat: Re: Zupa pieczarkowaOn Thu, 30 Jan 2003 22:12:27 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:
>pewnie pieczarkowa tez bylaby smaczna :) ale jakos przyzwyczailam sie do
>tych warzyw w srodku, nadaja smaku
>ja coprawda pieczarki wrzucam surowe do wywaru, ale dodaje podsmazona,
>podduszona lub surowa cebule
U mnie tez jest cala wloszczyzna, choc na talerzu zostaje tylko
marchewka, reszta jest dla ogolnego smaku. Cebuli w zupie jakos nie
lubie wole pora ;-))
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-31 09:29:15
Temat: Re: Zupa pieczarkowa
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b1bk2n$7g4$1@news.tpi.pl...
> Jak ugotowac zupe pieczarkowa ale taka na max aromatyczna i zeby bylo
> czuc ze sie je wlasnie pieczarkowa a nie wygotowane czarne wiorki
> grzybow w wodzie?
jak robie zupe-krem z pieczarek, to na koniec dodaje (uwaga: to moj
patent:))suszonego grzybka zmielonego na pyl w elektrycznym mlynku. Taki
proszek z suszonego grzybka- a daje duzo aromatu do zupy.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-31 10:17:18
Temat: Re: Zupa pieczarkowawalkie! wrote:
> Jak ugotowac zupe pieczarkowa ale taka na max aromatyczna i zeby bylo
> czuc ze sie je wlasnie pieczarkowa a nie wygotowane czarne wiorki
> grzybow w wodzie?
Dzieki wszystkim :)
Nie wpadlabym szczerze mowiac zeby wymieszac grzyby suszone i pieczarki
choc i te i te mam. Mysle ze pomysl Joli bedzie super. A zrobie chyba te
zupe krem wlasnie z serkami wg. Danki :-)
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 10:45:07
Temat: Re: Zupa pieczarkowa
A zrobie chyba te zupe krem wlasnie z serkami wg. Danki :-)
> ===========================
> / walkie-talkie! GG:411958 \
> / w...@w...net.pl \
> / \
> / Nawet ząb bywa wstawiony! \
> ===========================
A mozesz podac ten przepis ?????
z gory wielkie dzieki....
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |