« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-09-18 21:58:22
Temat: bezglutenowy chleb z ograniczeniamizadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
proporcji się przymierzał?
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-09-18 22:16:01
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiDnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>
> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
> proporcji się przymierzał?
Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
?
Wyzwanie jest spore.
Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
mleka i jaj.
Jaja zawsze można zastąpić jakimś innym cudem.
Mleko tu można odpuścić na rzecz wody.
Czy ten "chleb" musi urosnąć?
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-09-18 22:19:26
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiQrczak wrote:
> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>
>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>> proporcji się przymierzał?
>
> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
generalnie tak
>
> Wyzwanie jest spore.
> Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
> mleka i jaj.
ale czymś to trzeba posklejać
> Jaja zawsze można zastąpić jakimś innym cudem.
> Mleko tu można odpuścić na rzecz wody.
> Czy ten "chleb" musi urosnąć?
fajnie by było, żeby z tego wyszedł chlebek a nie placek :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-09-18 22:21:43
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiQrczak wrote:
> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>
>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>> proporcji się przymierzał?
>
> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
na razie znalazłem coś takiego
<http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/how-to-mak
e-gluten-free-and-dairy-free-cornbread/>
migdały bym sobie odpuścił ale nadal to wyglada bardziej na placek niż
chlebek. No ewentualnie bułeczki
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-09-18 22:48:12
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiDnia 2015-09-18 22:19, obywatel masti uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>>
>>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>>> proporcji się przymierzał?
>>
>> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
>> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
>
> generalnie tak
Wyzwanie Aktimela...
>> Wyzwanie jest spore.
>> Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
>> mleka i jaj.
>
> ale czymś to trzeba posklejać
Jajko (wedle wegańców) można zamienić na:
- siemię lniane
- banany
- płatki owsiane
- mąkę kukurydzianą/ciecierzastą/sojową.
Biorąc pod uwagę powyższe - chleb kukurydziany jako zamiennik jajka
potrzebuje mąki kukurydzianej...
Możesz zaszaleć i wzbogacić siemieniem. Mąka z cieciory ma ciekawy smak.
Sama mąka kukurydziana, jako że nie glutenuje, niechętnie poddaje się
masowaniu i ugniataniu.
Trzeba wymiąchać, wciepać do formy i wypiec. W trakcie można paciorki
czy inny salat.
>> Jaja zawsze można zastąpić jakimś innym cudem.
>> Mleko tu można odpuścić na rzecz wody.
>> Czy ten "chleb" musi urosnąć?
>
> fajnie by było, żeby z tego wyszedł chlebek a nie placek :)
Jak wciepasz w foremkę chudszą a wyższą to wyjdzie bardziej chlebek niź
placek.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-09-18 22:50:17
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiQrczak wrote:
> Dnia 2015-09-18 22:19, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> Qrczak wrote:
>>> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>>>
>>>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>>>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>>>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>>>> proporcji się przymierzał?
>>>
>>> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
>>> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
>>
>> generalnie tak
>
> Wyzwanie Aktimela...
>
>>> Wyzwanie jest spore.
>>> Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
>>> mleka i jaj.
>>
>> ale czymś to trzeba posklejać
>
> Jajko (wedle wegańców) można zamienić na:
> - siemię lniane
> - banany
> - płatki owsiane
> - mąkę kukurydzianą/ciecierzastą/sojową.
> Biorąc pod uwagę powyższe - chleb kukurydziany jako zamiennik jajka
> potrzebuje mąki kukurydzianej...
> Możesz zaszaleć i wzbogacić siemieniem. Mąka z cieciory ma ciekawy smak.
o! banany to dobry pomysł. Dadzą też wilgoć podobnie jak ziemniaki, żeby
nie był suchy. Cieciorka jest super ale dość sucha więc nawet o niej nie
pomyślałem.
>
> Sama mąka kukurydziana, jako że nie glutenuje, niechętnie poddaje się
> masowaniu i ugniataniu.
no właśnie
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-09-18 23:05:20
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiDnia 2015-09-18 22:50, obywatel masti uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>> Dnia 2015-09-18 22:19, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>> Qrczak wrote:
>>>> Dnia 2015-09-18 21:58, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>>>> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>>>>>
>>>>> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
>>>>> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
>>>>> Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego tematu i
>>>>> proporcji się przymierzał?
>>>>
>>>> Wzorcem do zanegowania ma być coś w tym typie:
>>>> http://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chle
b-kukurydziany/
>>>
>>> generalnie tak
>>
>> Wyzwanie Aktimela...
>>
>>>> Wyzwanie jest spore.
>>>> Po pierwsze i drugie: do chleba naszego powszedniego raczej się nie daje
>>>> mleka i jaj.
>>>
>>> ale czymś to trzeba posklejać
>>
>> Jajko (wedle wegańców) można zamienić na:
>> - siemię lniane
>> - banany
>> - płatki owsiane
>> - mąkę kukurydzianą/ciecierzastą/sojową.
>> Biorąc pod uwagę powyższe - chleb kukurydziany jako zamiennik jajka
>> potrzebuje mąki kukurydzianej...
>> Możesz zaszaleć i wzbogacić siemieniem. Mąka z cieciory ma ciekawy smak.
>
> o! banany to dobry pomysł. Dadzą też wilgoć podobnie jak ziemniaki, żeby
> nie był suchy. Cieciorka jest super ale dość sucha więc nawet o niej nie
> pomyślałem.
Banany - koniecznie przejrzałe. W naszych realiach trzeba kupić dojrzałe
i pozwolić im "zdechnąć".
Cieciorkę - mąkę lepiej kupić gotową niż mielić domowo (horror),
natomiast taką jak na falafela spokojnie można spróbować dodać do "chlebka".
"Chlebek" żeby był chlebem za mokry być nie może. Jednak.
>> Sama mąka kukurydziana, jako że nie glutenuje, niechętnie poddaje się
>> masowaniu i ugniataniu.
>
> no właśnie
A może by tak wykorzystać jagły?
Np. coś jak owo:
http://wegannerd.blogspot.com/2015/01/bezglutenowy-c
hlebek-z-kaszy-jaglanej-i.html
Quinoa można by podciągnąć pod jagły albo amarantus.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-09-18 23:09:36
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiDnia Fri, 18 Sep 2015 19:58:22 +0000 (UTC), masti napisał(a):
> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej podejść
>
> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże sodą.
To już nie będzie chleb. Nawet nie wiem, CO to będzie...
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-09-18 23:10:06
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiDnia Fri, 18 Sep 2015 22:16:01 +0200, Qrczak napisał(a):
> Czy ten "chleb" musi urosnąć?
He he...
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2015-09-20 20:52:43
Temat: Re: bezglutenowy chleb z ograniczeniamiW dniu 2015-09-18 o 21:58, masti pisze:
> zadanie bojowe dostałem i się zastanawiam jak do tego najlepiej
> podejść
>
> Chleb ma być kukurydziany bezglutenowy bez mleka, jajek i drożdży
> niby mozna mleko zastąpić wodą, jajka simieniem lnianym a drożdże
> sodą. Ale zanim zacznę eksperymentować to pytanie czy ktoś do takiego
> tematu i proporcji się przymierzał?
>
>
coś takiego?
http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,3063.ht
ml
http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,3062.ht
ml
http://tnij.org/v70i92r
--
"Chcemy społeczeństwa, w którym ludzie mogą swobodnie dokonywać wyborów,
popełniać błędy, być hojni i współczujący. To jest to, co mamy na myśli
mówiąc społeczeństwo moralne. Nie społeczeństwa, w którym państwo
odpowiada za wszystko, ale nikt nie odpowiada za państwo"
Margaret Thatcher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |