« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-26 11:10:55
Temat: Re: ciasto do paszteckowBrzmi niezle - zwlaszcza, ze za "normalnym drozdzowym nie przepadam.
Mozesz podac przepis?
Pozdr. -Basia
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9rb81m$kso$1@news.tpi.pl...
>
> >
> pewnie jadłas z ciasta krucho-drożdżowego
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-26 11:18:41
Temat: Re: ciasto do paszteckow
Użytkownik Basia Jarosik <b...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9rbgc3$fb3$...@n...tpi.pl...
> Brzmi niezle - zwlaszcza, ze za "normalnym drozdzowym nie przepadam.
> Mozesz podac przepis?
>
no cóż, na paszteciki nie mam przepisu, ale myślę sobie, że wyszłyby
przepyszne z przepisu na ciasto krucho-drożdżowe na rogaliki, ale bez cukru,
tylko ze szczypta soli.
Wtedy przepis byłby taki:
50 dag mąki pszennej
2 paczuszki drożdży instant
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kostka Kasi
2 jaja
5 łyżek mleka
szczypta soli
Robi sie tak: drożdże wymieszać z mąka, solą i proszkiem, posiekać z masłem
i zagnieść szybko z jajami. Wsadzić do lodówki na 2 godziny, a potem
rozwałkować, posmarować odrobiną masła i nakładac nadzienie, zwinąć roladę i
pociąć na paszteciki.
Jak myslicie, uda się? Bo ja myślę, że tak.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 12:18:24
Temat: Re: ciasto do paszteckowMechaGodzilla wrote:
>
> marza mi sie paszteciki. takie z nadzieniem (to wiem jak zrobic) upieczone.
> kiedys jadlam chyba z ciasta polkruchego... czy to mozliwe?
> czy ktos moze mi dac wirtualne korepetycje z robienia pasztecikow ?
moja mama robi rewelacyjne paszteciki z kiszona kapusta i grzybami:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2138
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: wypieki
Skala trudności: **
Składniki:
ciasto:
1/2 paczki (50g) drozdzy piekarskich
ok. 3/4 kg maki pszennej
1 szkl. maki kukurydzianej
ok 400ml mleka sojowego (moze byc nawet mniej smaczne, np. polgrunt)
3/4 szkl. oleju
sól (na oko 5 szczypt)
farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 lubianki grzybow lesnych
3 cebule
olej do smazenia
sol, pieprz, papryka
ziola: np. majeranek, oregano, czaber i ew.in.
Przepis:
- kiszona kapuste ugotowac do miekkosci;
- grzyby oczyscic, umyc, poszatkowac;
- cebule podsmazyc, dodac grzyby, poddusic; polaczyc z kapusta,
doprawic;
a teraz ciasto:
- rozdrobnione drozdze zalac mlekiem sojowym zmieszanym z goraca woda
(ok. 1/2 szkl.), rozrobic;
- dodac make, sol, wyrabiac ciasto tak ok. 5 min. dodac olej i znow
wyrabiac az bedzie odstawac od reki i naczynia w ktorym jest wyrabiane.
odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia;
- na stolnicy rozwalkowac ciasto na grubosc ok. 0.5 cm, kroic na
kwadraty lub prostokaty, nakladac farsz, zawijac nadajac dowolne ksztalty.
ukladac na blasze posmarowanej olejem;
- paszteciki zwilzyc po wierzchu woda. piec do zrumienienia w dobrze
nagrzanym piekarniku.
Wskazówki i uwagi:
- kapuste i grzyby mozna zmielic zamiast pracowicie szatkowac;
- jesli zdecydujemy sie na szatkowanie to latwo sie to robi tasakiem
na stolnicy;
- dla smakoszy: do ciasta mozna dodac troche galki muszkatalowej;
- grzyby moga byc tez suszone, nalezy je wtedy odpowiednio wczesniej
namoczyc;
- jesli zostanie farszu mozna go zuzyc np. do nadziewania nalesnikow
:)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-26 17:52:17
Temat: Re: ciasto do paszteckowPrzepis na bardzo smaczne (ale dość pracochłonne)paszteciki znajdziesz na
mojej stronce:) http://ksiegakuchni.republika.pl
Zapraszam:)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-27 09:44:01
Temat: Odp: ciasto do paszteckow
Użytkownik "Ania" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9rc8ct$rj8$1@news.onet.pl...
> Przepis na bardzo smaczne (ale dość pracochłonne)paszteciki znajdziesz na
> mojej stronce:) http://ksiegakuchni.republika.pl
> Zapraszam:)
> Ania
>
tyle propozycji ze wybrac trudno.
dzis po pracy zrobie i napisze jak wyszly.
pozdrawiam
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |