« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-25 13:43:58
Temat: ciasto francuskie w angliihej,
jak się nazywa i czy jest dostepne mrozone ciasto francuskie w anglii?
TIA
--
Laik
Codziennie w pracy mam okazję uczyć się na błędach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-25 17:02:35
Temat: Re: ciasto francuskie w anglii
Użytkownik "Laik" <e...@m...pl.wywal.to> napisał w wiadomości
news:rjrzvvllj8fl.dlg@mikrosoft.kom...
> hej,
> jak się nazywa i czy jest dostepne mrozone ciasto francuskie w anglii?
Puff pastry. Dostępne w większości supermarketów, na pewno w Asda a lodówce
obok serów.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-25 17:03:46
Temat: Re: ciasto francuskie w anglii
Użytkownik "Laik" <e...@m...pl.wywal.to> napisał w wiadomości
news:rjrzvvllj8fl.dlg@mikrosoft.kom...
> hej,
> jak się nazywa i czy jest dostepne mrozone ciasto francuskie w anglii?
Aha, nie doczytałam, ze mrożone, to w lodówkach jest schłodzone, ale pewnie
mozna sobie zamrozić. Mrożone w sumie tez powinno być.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-25 21:37:53
Temat: Re: ciasto francuskie w angliiCześć cherokee
Fri, 25 Aug 2006 18:02:35 +0100 napisałeś:
>> ... mrozone ciasto francuskie w Anglii?
>
> Puff pastry. Dostępne w większości supermarketów, na pewno w Asda a lodówce
> obok serów.
dzieki wielkie :)
chce zrobic zapiekane z feta i szpinakiem - na podstawie jednego z
przepisow, ktore sie tu kiedys przewinely. dla zainteresowanych - zacytuje:
1. polecam paszteciki (pierozki?), w kazdym razie przekaske z sera feta w
ciescie francuskim.
Najlepiej kupic ciasto francuskie w sklepie, ew. mozna zrobic
samodzielnie (byl niedawno przepis na liscie). Ciasto walkujemy i kroimy
nadajac kawalkom ksztalt dlugich prostokatow. Kazdy plat mozna
posmarowac oliwa z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Na koniec kazdego
plata kladziemy ser feta wymieszany z ziolami (np. bazylia lub
majeranek, papryka w proszku, ale moze byc tez sam ser) i zawijamy w
trojkat, tzn. zwijamy po przekatnych az z dlugiego kawalka wyjdzie nam
trojkat. Piecze sie to w nagrzanym piekarniku mniej wiecej 20 minut,
albo dopoki ciasto sie przyrumieni.
===
2. Fete mozna uzyc do zrobienia greckiego ciasta ze szpinakiem tzw.
spanakopita. Do tego tez potrzebne jest ciasto francuskie. Nadzienie
sklada sie z sera feta (w ilosci ok.250 g), dwoch rozbitych jajek, pol
kg szpinaku (im wiecej tym lepiej), soli i pieprzu do smaku. Mozna
dorzucic oregano. Wszystko wymieszac i wlozyc do formy,ktorej dno
wylozone jest ciastem francuskim tak, aby ciast wystawalo poza brzegi
formy. Nastepnie kladziemy wierzchnia warstwe ciasta na forme i
zakladamy na wierzch to co juz wystaje po bokach. Calosc mozna
posmarowac roztrzepanym jajkiem i (wazne!) pokroic na kwadraty przed
wstawieniem do piekarnika - inaczej beda klopoty z krojeniem. Zapiekac w
nagrzanym piekarniku ok. pol godziny.
--
Laik
W dniu Swieta Majowego Stirlitz zalozyl czapke czerwonoarmisty, chwycil
czerwony sztandar i przemaszerowal sie po korytarzach Biura Bezpieczenstwa
Rzeszy spiewajac miedzynarodówke i inne rewolucyjne piesni.
Jeszcze nigdy nie byl tak blisko wpadki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-26 11:22:46
Temat: Re: ciasto francuskie w angliiDnia Fri, 25 Aug 2006 23:37:53 +0200, Waćpanna lub waćpan Laik, w
wiadomości <news:9o1ae8d285y8.dlg@mikrosoft.kom> zawarł, co następuje:
> 2. Fete mozna uzyc do zrobienia greckiego ciasta ze szpinakiem tzw.
> spanakopita. Do tego tez potrzebne jest ciasto francuskie.
Bardziej ciasto phyllo (fylo). Podobne ale nie to samo.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-28 01:40:18
Temat: Re: ciasto francuskie w anglii
"Laik" <e...@m...pl.wywal.to> ha scritto nel messaggio
news:rjrzvvllj8fl.dlg@mikrosoft.kom...
> hej,
> jak się nazywa i czy jest dostepne mrozone ciasto francuskie w anglii?
> TIA
> --
> Laik
> Codziennie w pracy mam okazję uczyć się na błędach.
Srobuj zrobic sam. Trzeba sie troche pobawic ale moim zdaniem
warto. Przynajmniej nie bedziesz mial oleju w skladzie ani sody.
Pistacjusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |