« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-15 12:16:03
Temat: ciasto na pizzedo tej pory robilam ciasto na bazie drozdzy, czy znacie przepis na ciasto
takie jakie jada sie w pizzeriach?bo bardzo mi takie smakuje a jak narazie nie
wiem jak go zrobic
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-15 12:59:25
Temat: Re: ciasto na pizze
Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:3ed3.0000012e.4211e803@newsgate.onet.pl...
> do tej pory robilam ciasto na bazie drozdzy, czy znacie przepis na ciasto
> takie jakie jada sie w pizzeriach?bo bardzo mi takie smakuje a jak narazie
nie
> wiem jak go zrobic
>
Ja też nie wiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 13:03:26
Temat: Re: ciasto na pizzeata napisał(a):
> do tej pory robilam ciasto na bazie drozdzy, czy znacie przepis na ciasto
> takie jakie jada sie w pizzeriach?bo bardzo mi takie smakuje a jak narazie nie
> wiem jak go zrobic
Powiem ci w tajemnicy, ze w pizzeriach ciasto na pizze tez jest na bazie
drozdzy. Chyba, ze masz na mysli Pizze Hut, ale mowa jest przeciez o
pizzeriach.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 13:47:27
Temat: Re: ciasto na pizzeNo to sie chwale, bo ostatnio wyszlo mi idealne ciasto na pizze! Pierwszy
raz to sie zdarzylo by bylo miekie, ale ciekie, elastyczne i smakowite.
Wiec bylo to ciasto zdecydowanie drozdzowe, z maki szymanowskiej czerwonej.
Generlnie w Pizzy Hut i Telepiccy tez napewno jest drozdzowe (pytalem ich).
Wzialem 1 jajko, drozdze - ok. polowy paczki (moze mniej) tych swiezych +
mleko + sol + oliwa extra Virgine. Drozdze rozpuscilem w letniej wodzie,
rozmieszalem w tym jajko, dodalem sol, make i mieszalem caly czas Dodalem
oliwe (na oko - tak ok. 50 ml) i jeszcze make az zrobi sie odpowiednia
konsystencja. Mieszalem w garnku, ktory zamknalem, owinalem kocem i
postawilem kolo kaloryfera na ok. 4 godz. Po wyjeciu ciasto pieknie uroslo
(chyba 3 krotnie - na oko). Wyjalem czesc (na 1 blat pizzy), i zaczelem go
jeszcze ugniatac az zrobilo sie takie super elastyczne. Rozwalkowalem na
super cieko (jak na pierogi), brzegi podgialem troche, obsmarowalem duza
iloscia sosu (ketczup), troche przyprawy na to, ser i cala reszte. Pieklem
BARDZO szybko (z 5 min.) w temp. 275 st. na funkcji grill z termoobiegiem.
Wyszlo poprostu SUPER! Pierwszy raz mi ciasto wyszlo w miare pyszne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 13:50:47
Temat: Re: ciasto na pizze> Powiem ci w tajemnicy, ze w pizzeriach ciasto na pizze tez jest na bazie
> drozdzy. Chyba, ze masz na mysli Pizze Hut, ale mowa jest przeciez o
> pizzeriach.
>
to moze w tajemnicy przeslesz mi przepis na maila?
bo moje ciasto ma calkiem inny smak
a jezeli znasz tajemnice pizzy hut to tez byl by mile widziany
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 13:58:13
Temat: Re: ciasto na pizzejezeli chodzi o moj przepis to skladniki sa te same...2 szklanki maki, 2 dkg
drozdzy, 3/4 szklanki mleka, sol, 1 jajko
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 13:59:32
Temat: Re: ciasto na pizzeg...@b...pl napisał(a):
>>Powiem ci w tajemnicy, ze w pizzeriach ciasto na pizze tez jest na bazie
>>drozdzy. Chyba, ze masz na mysli Pizze Hut, ale mowa jest przeciez o
>>pizzeriach.
>>
>
> to moze w tajemnicy przeslesz mi przepis na maila?
Przepisow na grupie pojawialo sie mnostwo. Spytaj gugla.
> bo moje ciasto ma calkiem inny smak
Bo poza skladnikami jeszcze kilka czynnikow ma wplyw na smak, chocby
temperatura pieczenia, odpowiedni piec, jakosc maki.
> a jezeli znasz tajemnice pizzy hut to tez byl by mile widziany
> pozdrawiam
Nie znam i wierz mi, nie chce poznac.
th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 14:26:39
Temat: Re: ciasto na pizzeOn Tue, 15 Feb 2005 13:16:03 +0100, ata wrote:
> do tej pory robilam ciasto na bazie drozdzy, czy znacie przepis na ciasto
> takie jakie jada sie w pizzeriach?bo bardzo mi takie smakuje a jak narazie nie
> wiem jak go zrobic
Najbliższe ideałowi cienkie ciasto na pizze zrobiłam przy użyciu
maszyny[1] do chleba z mąki włoskiej (specjalnego typu na pizze),
suszonych drożdży, oliwy z oliwek i letniej wody. Podejrzewam, że
całość smakowałaby jeszcze lepiej, gdyby mój piekarnik wyciągał ze
300-350 stopni.
[1] nie umiem powtórzyć tego wyczynu ręcznie. Ciasto jest wyrabiane w
lekko ogrzanej formie, potem rośnie i jest wyrabiane ponownie i tak trzy
razy. Cały cykl trwa 1.5 godziny.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "NeoAddix", "Pashazade"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 14:39:36
Temat: Re: ciasto na pizze
Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.02.15.14.26.34.415066@sgh.waw.pl...
> On Tue, 15 Feb 2005 13:16:03 +0100, ata wrote:
> maszyny[1] do chleba z mąki włoskiej (specjalnego typu na pizze),
Czy taką mąkę mozna gdzieś kupić w Wawie?
Chętnie spróbowałabym.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-15 15:26:32
Temat: Re: ciasto na pizze
Użytkownik "ata" <g...@b...pl> napisał w wiadomości
news:3ed3.0000012e.4211e803@newsgate.onet.pl...
> do tej pory robilam ciasto na bazie drozdzy, czy znacie przepis na ciasto
> takie jakie jada sie w pizzeriach?bo bardzo mi takie smakuje a jak narazie
> nie
> wiem jak go zrobic
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Ciasto na pizzę robię z drożdży ciepłej wody i mąki +sól i pieprz Po
wyrośnięciu rozwałkowuję na ceniutkie placki Dla mnie smakuje jak w pizzerii
OOO sorki kłamię jest pyszniejsze !!!! Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |