Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pizze- wloskie tajemnice z ojczyzny pizzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na pizze- wloskie tajemnice z ojczyzny pizzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-29 08:21:16

Temat: ciasto na pizze- wloskie tajemnice z ojczyzny pizzy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.pizza.it/ricette/welcome.htm
dziekuje Ali z Italii za tlumaczenie i Mai z Kielc za posrednictwo (
specjalnie dla pl.rec.kuchnia:))))

Mam kilogram wloskiej maki przywiezionej przez Maje i sprobuje w niedlugim
czasie przetestowac i zastosowac wszystkie rady:)))


Jak przygotować pizzę dobrej jakości w domu.
--------------------------------------------------
Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny,
należy przede wszystkim rozróżnić pięć ważnych etapów produkcji:

1. Wybór podstawowych składników

Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze
świeże albo dobrze zakonserwowane i musza mieć następujące właściwości:
. Woda musi być nadająca się do picia, i nie może być zbyt twarda, jeżeli na
kranie obserwuje się kamień, należy wodę przegotować przed użyciem
. Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione przed użyciem
i należy sprawdzić aby miały jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w
torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je rozpuścić
w temp 38)
. Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby
wybrać sól morska. Ta właściwość pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
. Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec
czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.) i pochłanialność wody 50% (na każdy
kg maki potrzeba 5 dl wody).
. Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby
nie przepuszczać mozarelli przez maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak
i trudno by się rozpuszczała.

2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od
potrzeb, jak również ilość drożdży należy zmniejszyć jeżeli temperatura
otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Ze powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do
przygotowania czterech blach dostosowanych do domowej kuchenki.

3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc
włożyć do każdego z nich polowe maki. Podzielić wodę na dwie części do
jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z
polowa maki, a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać
dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie połączyć je i wyrobić
ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze
od maki. Wlejcie wiec wodę gdzie rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby
rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala
drugim na spełnienie swojej funkcji. Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w
którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka
ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8
stopni) na od 24 do 6-8 godzin.

4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana
i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej temperaturze (23 stopnie) ta
czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie
ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania
płaskiej formy która będzie dotykać brzegów blaszki. Oczywiście przed
rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem.
I na tak przygotowane ciasto nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być
czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed
włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero
rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia według powyżej podanego czasu i
sposobu.

5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana
prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie
12-15 min. Piekarnik wiec należy rozgrzać przed włożeniem piekarnika.
Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i
włożyć pizze ponownie do piekarnika kontynuując pieczenie do pozostałego
czasu.

Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja
spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-29 08:55:39

Temat: Odp: ciasto na pizze- wloskie tajemnice z ojczyzny pizzy
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jejku, znowu będę robić pizzę? Trzeci raz w tym tygodniu?

Chyba jakis fan klub założę, albo cuś.......

pozdr

cherokee z cieknącą ślinką

:))))))))

O sole mio.......


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-29 09:25:57

Temat: Re: ciasto na pizze- wloskie tajemnice z ojczyzny pizzy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:afjspb$pr9$1@absinth.dialog.net.pl...

> Jejku, znowu będę robić pizzę? Trzeci raz w tym tygodniu?
> Chyba jakis fan klub założę, albo cuś.......
> pozdr
> cherokee z cieknącą ślinką
> :))))))))
>
> O sole mio.......

tylko uwazaj, bo z tej ilosci wyjdzie cala wywrotka pizzy- cus 4 blachy:)
]mi tez pociekla:))

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Festiwal Grilla - Gdynia
Wino domowej roboty
jagody w pierogach
Jaka kuchnia elektryczna? - sprzet.
Original Weartrack...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »