| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-14 12:52:06
Temat: coś jakby risotto ;-) [P]Wczoraj machnelam popisowe danie przed moim przejsciem na 14-dniową diete ze
wzgledów zdrowotnych. Mogę jeść wyłącznie warzywa korzenne, gotowany drób i
ryby, zboża, kasze i trochę makaronu. Poza tym tylko soki warzywne i herbaty
owocowe i ziołowe. Bida, nie ma co... chlip.
No, ale podzielę się z Wami moim pożegnalnym wczorajszym obiadem (bo dziś
jem już gotowane kartofle z gotowaną marchewką i gotowaną piersią z
kurczaka)
Uwaga, oto przepis:
1 pojedyncza pierś kurczaka
6 paluszków krabowych
2 jaja
1 łyżeczka mąki
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki pietruszki
2 woreczki ryżu paraboiled
1 woreczek dzikiego ryżu
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki pędów bambusa
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 średniej czerwonej papryki
4 cm kawałek jasnozielonej części średniego pora
4 grzyby moon
1 łyżka oleju kilka łyżek sosu sojowego szczypta chińskiej przyprawy 5
smaków szczypta imbiru
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1. Do rondelka z wodą wrzucić grzyby moon i gotować na małym ogniu około
godziny.
2. Włożyć do garnuszka z wrzącą wodą woreczek dzikiego ryżu i gotować około
40 minut. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotować resztę
składników.
3. W oddzielnym naczyniu z wrzącą osoloną wodą ugotować ryż paraboiled.
4. Jajka rozbić dokładnie widelcem z mlekiem, mąką, pietruszką oraz odrobiną
soli i pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i wylać na to jajka.
Usmażyć z dwóch stron cienki, lekko złoty omlet. Gotowy przełożyć na talerz
i zwinąć w ciasny rulon. Zostawić do wystygnięcia.
5. Na patelnię po smażeniu omleta wrzucić pokrojoną w drobną kostkę pierś
kurczaka. Po chwili skropić ją sosem sojowym, lekko osolić.
6. Dorzucić na patelnię pędy bambusa pokrojone w cienkie słupki, mrożony
groszek, kukurydzę, krążki pora, paski wcześniej ugotowanych grzybów moon,
paseczki papryki. Skropić to wszystko łyżką sosu sojowego i chwilę smażyć.
Przyprawić odrobiną soli, pieprzem, mieszanką chińską, imbirem, papryką,
wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić 10 minut.
7. Mieszankę na patelni wymieszać z dwoma gatunkami ryżu i pokrojonymi
wcześniej odmrożonymi paluszkami krabowymi. Chwilę smażyć razem, na koniec
skropić sosem sojowym, ewentualnie przyprawić do smaku. 8. Omlet zwinięty w
rulon pokroić w cienkie krążki (powstaną ozdobne ślimaczki). Delikatnie
wymieszać z ryżem.
Jest to nieco pracochłonne danie, ale warte polecenia, ponieważ łączy bardzo
dobry smak z efektownym wyglądem. Można je podawać z odrobiną egzotycznego
sosu, np. Heinza.
to by było na tyle
pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |