| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-10 22:57:00
Temat: Re: cos pysznego z rokpolem-poleccie mi cos...margola & zielarz <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> wrote:
> Mnie tez nie pasowaly. Raz sprobowalam. Wystarczylo, by sie uzaleznic ;)
> Ja o ten przepis na tarte to poprosze
Bardzo proszę. Przepis znalazłam w koszyku z jabłkami kupionymi w celu
zrobienia szarlotki Lilli: jest to coś w rodzaju ulotki zachwalającej owoce z
departamentu Górnej Sabaudii, w duchu 'kupujcie tylko jabłka i gruszki z Label
Regional Savoie, bo są czerwieńsze od innych i mają najbielsze robaczki' ;-)
Na drugiej stronie ulotki są 4 przepisy z lokalnych restauracji -- z adresami,
po wykonaniu potrawy można pojechać do restauracji i porównać to, co wyszło,
z dziełem autora przepisu. Poza tartą z gruszkami (i oryginalnie: gorgonzolą)
jest przepis na gruszki w winie Gamay z sorbetem winnym, inną tartę z
gruszkami i jabłka faszerowane przyprawami korzennymi i miodem. Do tej pory
wypróbowałam tylko ten jeden przepis na tartę z gruszkami i serem, oto on:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4 gruszki (oczywiście z Label Regional Savoie ;-))
300 g sera pleśniowego (w oryginale gorgonzoli, ja robiłam z roquefortem)
130 g kwaśnej śmietany
2 jajka
dwie szczypty ;-) mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, dwie łyżki
posiekanego szczypiorku.
Ciastem wylepić formę do tarty. Obrać gruszki, wyjąć gniazda nasienne,
pokroić w cienkie plastry. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać razem śmietanę,
jajka, dodać przyprawy i szczypiorek. Na cieście ułożyć gruszki i ser, zalać
mieszanką śmietany i jajek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
pół godziny.
To wszystko -- tarta jest łatwa w przyrządzeniu, i bardzo smaczna i
oryginalna. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |