| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-09 19:59:04
Temat: Re: czym naostrzyć nóżBarto w wiadomości <dkti48$nrm$1@nemesis.news.tpi.pl>
z Wed, 9 Nov 2005 20:13:40 +0100 napisał(a):
> Chcąc dobrze naostrzyć nóż trzeba mieć do tego odpowiednią tarczę [...]
> Połóż go na kawałku jakiejś deski
> i pociągaj po nim nożem pod odpowiednim kątem.
^^^ ^^^^^^^^^^^ ^^^^^
I jak zwykli czasem mówić nasi zachodni sąsiedzi: "Hier liegt der Hund
begraben". A po polsku, zdefiniuj "pod odpowiednim kątem", bo ten
właśnie kąt, a właściwie jego odpowiedniość, wydają się być kluczowe dla
właściwego naostrzenia noża.
--
pq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-09 20:18:54
Temat: Re: czym naostrzyć nóż> Kiedys gosciu na podworzu krzyczal, i na specnoznej maszynie ostrzyl. Ech
,
> stare dzieje...
w Bialymstoku przy ryneczku na Jurowieckiej a wlasciwie to od strony
Sienkiewicza jeszcze czasami stoi jakas nyska z szyldem: ostrzenie noży
nożyczek itp jednak nie korzystalem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-11-09 20:37:34
Temat: Re: czym naostrzyć nóż
> I jak zwykli czasem mówić nasi zachodni sąsiedzi: "Hier liegt der Hund
> begraben". A po polsku, zdefiniuj "pod odpowiednim kątem", bo ten
> właśnie kąt, a właściwie jego odpowiedniość, wydają się być kluczowe dla
> właściwego naostrzenia noża.
To zależy od ostrza noża - jego grubości, kształtu, jak zostało wykonane i
jak jest stępione. Inaczej należy ostrzyć nóż, którego przekrój poprzeczny
ostrza ma kształt trójkąta, inaczej gdy ten trójkąt ma na wierzchołku
(krawędzi tnącej) jakby ścięte boki, a jeszcze inaczej gdy przekrój
poprzeczny ostrza noża jest zbliżony do przekroju poprzecznego brzytwy.
Inaczej ostrzy się nóż do chleba, inaczej do mięsa a jeszcze inaczej do
wędlin i warzyw. Każdy musi sam do tego dojść. Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |