Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czym naostrzyć nóż

Grupy

Szukaj w grupach

 

czym naostrzyć nóż

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-11-09 19:59:04

Temat: Re: czym naostrzyć nóż
Od: Piotr Gasiorek <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barto w wiadomości <dkti48$nrm$1@nemesis.news.tpi.pl>
z Wed, 9 Nov 2005 20:13:40 +0100 napisał(a):

> Chcąc dobrze naostrzyć nóż trzeba mieć do tego odpowiednią tarczę [...]
> Połóż go na kawałku jakiejś deski
> i pociągaj po nim nożem pod odpowiednim kątem.
^^^ ^^^^^^^^^^^ ^^^^^
I jak zwykli czasem mówić nasi zachodni sąsiedzi: "Hier liegt der Hund
begraben". A po polsku, zdefiniuj "pod odpowiednim kątem", bo ten
właśnie kąt, a właściwie jego odpowiedniość, wydają się być kluczowe dla
właściwego naostrzenia noża.

--
pq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-11-09 20:18:54

Temat: Re: czym naostrzyć nóż
Od: "blacky" <p...@s...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kiedys gosciu na podworzu krzyczal, i na specnoznej maszynie ostrzyl. Ech
,
> stare dzieje...

w Bialymstoku przy ryneczku na Jurowieckiej a wlasciwie to od strony
Sienkiewicza jeszcze czasami stoi jakas nyska z szyldem: ostrzenie noży
nożyczek itp jednak nie korzystalem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-11-09 20:37:34

Temat: Re: czym naostrzyć nóż
Od: "Barto" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> I jak zwykli czasem mówić nasi zachodni sąsiedzi: "Hier liegt der Hund
> begraben". A po polsku, zdefiniuj "pod odpowiednim kątem", bo ten
> właśnie kąt, a właściwie jego odpowiedniość, wydają się być kluczowe dla
> właściwego naostrzenia noża.

To zależy od ostrza noża - jego grubości, kształtu, jak zostało wykonane i
jak jest stępione. Inaczej należy ostrzyć nóż, którego przekrój poprzeczny
ostrza ma kształt trójkąta, inaczej gdy ten trójkąt ma na wierzchołku
(krawędzi tnącej) jakby ścięte boki, a jeszcze inaczej gdy przekrój
poprzeczny ostrza noża jest zbliżony do przekroju poprzecznego brzytwy.
Inaczej ostrzy się nóż do chleba, inaczej do mięsa a jeszcze inaczej do
wędlin i warzyw. Każdy musi sam do tego dojść. Pozdrawiam. B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sorbet
i kto by pomyslal ?
zupa z kwiatów kapusty
kaczka-gdzie?
Co z łopatki na szybki obiad?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »