From: "Gregg" <g...@z...com.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: diety, diety, diety.....
Date: Thu, 5 Apr 2001 08:03:22 +0100
Lines: 56
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: remote8.zep.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: remote8.zep.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 986450514 remote8.zep.com.pl (5 Apr 2001 08:01:54 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:43615
Ukryj nagłówki
Witam
Cytat:
Dieta bogata w białka jest zdrowsza
Dieta bogata w białka może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała i ogólnego
zdrowia - wskazują wyniki badań uczonych z University of Illinois w
Urbana-Champaign w USA. Donosi o tym serwis EurekAlert.
Przez 30 lat dietetycy amerykańscy kreowali różne mody na zdrowe diety.
Zmieniały się poglądy co do tego, jakie składniki powinny dominować w diecie, a
jakie powinny być z niej eliminowane. Ważne też miało być zestawianie różnych
składników w danym posiłku. "Rezultat jest taki, że Amerykanie spożywają
bardziej kaloryczne posiłki, a liczba otyłych mieszkańców USA stale rośnie" -
podkreśla prof. Donald Layman z University of Illinois.
Z otyłością związany jest też wzrost liczby osób z chorobami serca i układu
krążenia oraz liczby chorych na cukrzycę typu II.
Wg najnowszych danych dostarczonych przez Centrum Kontroli Chorób (Centers for
Disease Control) w Atlancie, w latach 1989-1996 o 10 proc. wzrosła liczba zgonów
z powodu chorób serca wśród osób pomiędzy 15. a 34. rokiem życia. Uczeni i
lekarze winią za ten stan rzeczy właśnie epidemię otyłości, gdyż metody
stosowane w ratownictwie medycznym znacznie się poprawiły.
"Ta sytuacja jest jedną z największych klęsk, jakie publiczny sektor ochrony
zdrowia może odnotować na swoim koncie. Dlatego powinniśmy zrewidować nasze
poglądy na zdrowe odżywianie" - uważa prof. Said Layman.
W swoich badaniach prof. Layman skupił się na zależności pomiędzy aktywnością
fizyczną a sposobem odżywiania. Przez 10 tygodni 24 kobiety w średnim wieku i z
nadwagą przestrzegały diety, która pozwalała im spożywać pokarmy o wartości 1
tys.700 kcal (kilokalorii) na dzień. Jedna z grup stosowała się do zaleceń tzw.
piramidy zdrowia, wg której codzienna dieta człowieka powinna składać się w 55
proc. z węglowodanów, w 15 proc. z białek (równowartość 68 g na dzień) i w 30
proc. z tłuszczu. Grupa doświadczalna stosowała dietę zmodyfikowaną, w której
węglowodany stanowiły 40 proc. wszystkich pokarmów, białka 30 proc. (125 g na
dzień) a tłuszcze 30 proc.
Po 10 tygodniach utrata masy ciała w obydwu grupach była porównywalna (około 7,2
kg). Jednak kobiety, które były na diecie wysokobiałkowej, straciły więcej
tkanki tłuszczowej (5,53 kg) i bardzo mało masy mięśniowej (0,31 kg) w
porównaniu z kobietami na diecie uboższej w białka (odpowiednio 4,68 kg tkanki
tłuszczowej i 1,35 kg masy mięśni).
"Dieta bogata w białka jest dwukrotnie bardziej efektywna w porównaniu z dietą
bogatą w węglowodany - kobiety na diecie uboższej w białka spalały kalorie mniej
wydajnie pod koniec doświadczenia niż w jego początkowym etapie" - podkreśla
prof. Layman.
Koniec cytatu
Źródło: http://dziennik.pap.com.pl/nauka/20010404220809.html
--
pozdr
Gregg
(w razie czego z adresu prosze wyciac cyferki )
|