| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-14 10:57:40
Temat: Re: domowy wyrob piwa> To na co czekasz, wino jabłkowe nie nadaje się do dłuższego
> przechowywania, najlepiej zrób z tego "Calvados". Będzie lepszy i do
> obiadku w sam raz.
> ;-)
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
> Wawa
> "Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it
probably
> is."
Przeciez napisalam, ze w domu tzn. w Wilnie :-(((
Chyba ze brat popracowal i juz nie ma dwudziestu litrow... ;-))
A ten caly "Calvados" to jak????
Bozenka z Wilna na dobrej drodze do alkoholizmu ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-14 11:07:59
Temat: Re: domowy wyrob piwa"Bożena" napisala:
(...)
> A ten caly "Calvados" to jak????
Przedestylować, czyli po prostu bimber (księżycówka)
> Bozenka z Wilna na dobrej drodze do alkoholizmu ;o)
Krycha w drodze powrotnej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 13:07:20
Temat: Re: domowy wyrob piwa> > A ten caly "Calvados" to jak????
>
> Przedestylować, czyli po prostu bimber (księżycówka)
>
> > Bozenka z Wilna na dobrej drodze do alkoholizmu ;o)
>
> Krycha w drodze powrotnej
Eeeeee... tam... na taki domowy wyrob to ja do wujka na wies pojade...
robi takie wodki, ze pijesz pijesz i jeszcze Ci chce sie, a jutro
jestes jak po weekendzie odpoczynku - zadnego kacu, nic...
A winko to spozyjemy tak, tym bardziej, ze dobre jest ;-))
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 19:45:11
Temat: Re: domowy wyrob piwaWitam.
Bimber to tak naukowo - spirytus z pierwszej destylacji. Jak ten bimber
przedestylujesz jeszcze dwa razy to otrzymasz czysty spirytus o mocy ok
94proc. Wtedy należy go tylko aktywnym węglem, liśćmi wiśni można też liśćmi
z krzaczków jagód leśnych ... już. Pycha.
Bimber też jest dozwolony - pod warunkiem, że wypijesz go sama lub w
towarzystwie gości i się nie otrujesz (a nie otrujesz się kidy pierwsze 25dl
wylejesz do zlewu - w pierwszych kroplach jest najwięcej alkoholu
metylowego. Poza tym jest obrzydliwy. ;-)
Tym razem nie życzę smacznego tylko cierpliwości w destylacji.
Pararobert cierpliwy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 19:47:52
Temat: Re: domowy wyrob piwa
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:aeb34v$pg8$1@sunsite.icm.edu.pl...
> To moze podrzucisz na grupe jakies fajne przepisy?
> :-))))))))))))))))))))) <==== to ladny usmiech ;-)
ciach
Dzięki za piękny uśmiech.
Już zaczynam po przeglądnięciu stron grupy, co by się nie powtarzać z
wersjami "tak samo", przygotuję na początek kilka w off-linie i będzie.
Pozdrawiam
Pararobert obecujący
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-14 23:06:00
Temat: Re: domowy wyrob piwa> Bimber też jest dozwolony - pod warunkiem, że wypijesz go sama lub w
> towarzystwie gości i się nie otrujesz (a nie otrujesz się kidy pierwsze
25dl
> wylejesz do zlewu - w pierwszych kroplach jest najwięcej alkoholu
> metylowego. Poza tym jest obrzydliwy. ;-)
A robił ty sam kiedy spiryt?
I pił go?
Bo pieprzysz jak ksiądz w malignie!!!
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-15 14:40:08
Temat: Re: domowy wyrob piwa> > To moze podrzucisz na grupe jakies fajne przepisy?
> > :-))))))))))))))))))))) <==== to ladny usmiech ;-)
> ciach
>
> Dzięki za piękny uśmiech.
> Już zaczynam po przeglądnięciu stron grupy, co by się nie powtarzać
z
> wersjami "tak samo", przygotuję na początek kilka w off-linie i
będzie.
>
> Pozdrawiam
> Pararobert obecujący
Trzymam za slowo i bede sie upominac ;-))
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-15 19:13:36
Temat: Re: domowy wyrob piwapierwsze 25dl wylejesz do zlewu
> A robił ty sam kiedy spiryt?
> I pił go?
> Bo pieprzysz jak ksiądz w malignie!!!
> ;-)))
Hehehe. To od tego spirytusu wylało mi się całe szczęście do zlewu.
Oczywiście generalnie chodzi o to, że przy każdej kolejnej destylacji
wywalać pierwszy kieliszek (20-25ml) do zlewu. ynika to z tego, że w niższej
temperaturze (ok. 76 st. Celsjusza) pierwszy ze spirytusów paruje alkohol
metylowy. Szlachetniejsze alkohole mają wyższą temperaturę wrzenia
(zamieniania się w stan pary) i dlatego nijako się wywala pierwsze koty za
płoty. Tak jest we wszystkich gorzelniach - tych przemysłowych jak również
tych domowych.
Fakt - popieprzyłem - a tylko na swoje usprawiedliwienie powiem, że jak
zacząłem czytać o nalewkach, piwach to sięgnęłem do swego "repertuaru" i
może za głęboko do niego zasięgnąłem... ;-)
Księdza w malignie nie znałem - znałem starą pannę w połogu.
Pozdrawiam na trzeźwo
Pararobert trzeźwy
PS
Robię i piję.
PS2
Obrzydliwy - jest to stwierdzenie na wskroś subiektywne i jako takie nie
będzie odczytywane.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-16 12:01:20
Temat: Re: domowy wyrob piwa - poprawkaPonieważ nie dawało mi to spokoju więc sięgnęłem do źródeł.
Alkohol metylowy - temperatura wrzenia 64.7 st C., cięż. właś. - 0,7915
Alkohol etylowy - temp wrzenia 78.3 st C, cięż. właściwy - 0,7894
Jakkolwiek literatura również mówi, że nawet Polska Norma dopuszcza część
zanieczyszczeń w spirytusie rektyfikowanym - a mianowicie:
zawartość alk. metylowego w g/100 ml w przeliczniu na spirytus 100% w
rektyfikacie zwykłym - 0,1, w rektyfikacie wyborowym - 0,05, w rektyfikacie
luksusowym - 0,03.
Nie będę się rozpisywał o estrach, fuzlach, i innych - to zabawa dla
chemików.
Pozdrawiam
Pararobert sprawdzający
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-19 12:58:30
Temat: Re: domowy wyrob piwa - poprawka> Ponieważ nie dawało mi to spokoju więc sięgnęłem do źródeł.
> Alkohol metylowy - temperatura wrzenia 64.7 st C., cięż. właś. - 0,7915
> Alkohol etylowy - temp wrzenia 78.3 st C, cięż. właściwy - 0,7894
Jego temperatura wrzenia wynosi 78,4°C, temperatura topnienia -112,3°C,
gęstość 0.7851 g/cm3 w 20°C.
Naprawdę masz aż tak dobrą aparaturę?
Nie chce mi sie wierzyć, reszta się zgadza.
Tzn. wiem już ile nastawiasz.
Widzę, że się dobrze przygotowałeś.
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Wage war against littering."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |