Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: drożdżówka ze śmietaną
Date: Mon, 15 Apr 2002 12:35:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <a9eahn$qon$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1018867063 27415 217.97.24.161 (15 Apr 2002 10:37:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Apr 2002 10:37:43 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103929
Ukryj nagłówki
ja tylko chciałam powiedzieć, ze znowu zrobiłam drożdżówkę z przepisu Sylwii
i Jurka tę ze śmietana kremówką. Tym razem też wyszła przecudna z kruszonką,
olejkiem cytrynowym, rodzynkami, migdałami, skórką cytrynową kandyzowaną i
odrobiną kurkumy dla koloru. Pychotka, jutro tez ją robię, a co tam (po
prostu pierwszą zeżarli teściowie, hehe)
Wkn
ps. jakby ktoś nie znał, to przypominam przepis:
500 g mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
200 g letniej śmietanki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych drożdży
1 paczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
150 g rodzynek
70 g obranych i zmielonych migdałów albo płatków migdałowych, albo migdałów
w kawałkach
szczypta soli
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukruwlać ciepłą śmietankę i zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat,
jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić
mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem
zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż
podwoi swą objętość. Dodać migdały i rodzynki i wymieszać dokładnie z
ciastem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i
poczekać aż wyraźnie podrośnie.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
|