« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-19 12:40:02
Temat: dzem ,konfitura z jarzebiny?czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
pomózcie!
thx
pzdr
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-19 13:42:37
Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
>
> pomózcie!
> thx
> pzdr
> p.
Jarzębina to po przymrozkach...i jak ptaki nie zjedza pierwsze.:))
a co do smarowaczy to sa takie marmelady jabłkowo dyniowo jarzębinowe
bardzo smaczne do miesa
robi sie klasycznie tyle ze dynie trzeba do piekarnika przed zmiksowaniem
:)_)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-19 16:54:30
Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
"pamana" <b...@a...pl> wrote in message
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
>
Dzem z jarzebiny
zrodlo:biblioteczka osrodka "nowoczesna gospodyni"
Jagody jarzebiny, zebrane po pierwszych przymrozkach, obgotowuje sie krotko
w dwoch wodach, obydwie odsaczajac. Przecier jablkowy w ilosci dwa razy
tyle, ile jest jarzebiny po obgotowaniu, zageszcza sie do polowy pierwotnej
ilosci i miesza z cukrem w ilosci odpowiadajacej wadze uzytych jagod i
przecieru razem. Na zageszczony przecier sypie sie jagody jarzebiny, kilka
razy zagotowuje wszystko razem, a gdy proba wykaze dostateczne krzepniecie,
przerywa sie gotowanie; goracy dzem zlewa sie do sloikow, obwiazuje i wynosi
w chlodne miejsce.
Smacznego
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-19 19:12:02
Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.
BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-20 06:21:58
Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
> Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
> Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.
>
> BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".
no i to mi sie podoba ,dzięki :)
pzdr
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |