Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dzem ,konfitura z jarzebiny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

dzem ,konfitura z jarzebiny?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2005-09-19 12:40:02

Temat: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Od: pamana <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)

pomózcie!
thx
pzdr
p.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2005-09-19 13:42:37

Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
>
> pomózcie!
> thx
> pzdr
> p.
Jarzębina to po przymrozkach...i jak ptaki nie zjedza pierwsze.:))

a co do smarowaczy to sa takie marmelady jabłkowo dyniowo jarzębinowe
bardzo smaczne do miesa
robi sie klasycznie tyle ze dynie trzeba do piekarnika przed zmiksowaniem
:)_)

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-19 16:54:30

Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


"pamana" <b...@a...pl> wrote in message
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)
>
Dzem z jarzebiny
zrodlo:biblioteczka osrodka "nowoczesna gospodyni"
Jagody jarzebiny, zebrane po pierwszych przymrozkach, obgotowuje sie krotko
w dwoch wodach, obydwie odsaczajac. Przecier jablkowy w ilosci dwa razy
tyle, ile jest jarzebiny po obgotowaniu, zageszcza sie do polowy pierwotnej
ilosci i miesza z cukrem w ilosci odpowiadajacej wadze uzytych jagod i
przecieru razem. Na zageszczony przecier sypie sie jagody jarzebiny, kilka
razy zagotowuje wszystko razem, a gdy proba wykaze dostateczne krzepniecie,
przerywa sie gotowanie; goracy dzem zlewa sie do sloikow, obwiazuje i wynosi
w chlodne miejsce.
Smacznego
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-19 19:12:02

Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dgmbku$cog$1@news.dialog.net.pl...
> czy ktos spotkał cos z jarzebiny?jakis smarowacz?
> moze ktos sam robi?chociaz wolałabym kupic;)

Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.

BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-20 06:21:58

Temat: Re: dzem ,konfitura z jarzebiny?
Od: pamana <b...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Można kupić bez problemu, robi np. Stovit.
> Trzeba szukać na półkach obok żurawiny.
>
> BTW - bardzo smaczny i na chleb i jako dodatek do serów, czy "kotletów".

no i to mi sie podoba ,dzięki :)
pzdr
p.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zrecenzuj paryskie restauracje - otrzymasz przewodnik
Ciasto biszkoptowe z owocami
Kulinarny.Net Newsletter
Kulinarny.Net Newsletter
Sos do spaghetti

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)
Trochę historii
Proponuję trochę zwolnić..

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X