« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-18 12:10:41
Temat: gliniany opiekaczProszę pomóżcie:
dostałam gliniany opiekacz, miałam go przed pierwszym użyciem moczyć w
wodzie przez 24 godziny, moczyłam przez 36. Po tym okazało się (przy
pieczeniu mięsa), że tłuszcz wycieka - jest skaza, pęknięcie - bardzo
niewielkie, ale jednak tłuszcz i woda wycieka...
Co z tym można zrobić - jak skleić, czym zamalować?
pozdrawiam Tosiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-18 13:09:00
Temat: Re: gliniany opiekacz
> dostałam gliniany opiekacz, miałam go przed pierwszym użyciem moczyć w
> wodzie przez 24 godziny, moczyłam przez 36. Po tym okazało się (przy
> pieczeniu mięsa), że tłuszcz wycieka - jest skaza, pęknięcie - bardzo
> niewielkie, ale jednak tłuszcz i woda wycieka...
> Co z tym można zrobić - jak skleić, czym zamalować?
> pozdrawiam Tosiek
>
>
Może to być skaza /pęknięcie a może też być niedokładnie poszkliwiona dolna
wewnętrzna strona tego garnka (tzw rzymski garnek).
Najlepiej produkt reklamować u producenta, jeśli nie ma tu mowy o
uszkodzeniu mechanicznym to jest to wada produkcyjna i pomimo używania
wyrobu producent powinien uznać tą reklamacje.
Inna opcja to znalezienie pracowni ceramicznej która pomoże w usunięciu tej
usterki.
Monika
P.S. Kto jest producentem tego garnka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-18 13:46:20
Temat: Re: gliniany opiekacz
> Może to być skaza /pęknięcie a może też być niedokładnie poszkliwiona
> dolna
> wewnętrzna strona tego garnka (tzw rzymski garnek).
> Najlepiej produkt reklamować u producenta
>
> Monika
>
> P.S. Kto jest producentem tego garnka?
Opiekacz otrzymałam w prezencie (od teściowej ;)) - z Hiszpani,
więc o reklamacji mowy nie ma .. :(
Tosiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-18 18:14:47
Temat: Re: gliniany opiekacz
> > Może to być skaza /pęknięcie a może też być niedokładnie poszkliwiona
> > dolna
> > wewnętrzna strona tego garnka (tzw rzymski garnek).
> > Najlepiej produkt reklamować u producenta
> >
> > Monika
> >
> > P.S. Kto jest producentem tego garnka?
>
> Opiekacz otrzymałam w prezencie (od teściowej ;)) - z Hiszpani,
> więc o reklamacji mowy nie ma .. :(
>
> Tosiek
>
>
A znasz producenta? może jakaś strona www? Pytam tak z ciekawości, bo tym
tematem się kiedyś interesowałam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-18 18:20:45
Temat: Re: gliniany opiekacz
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:45fd8159@news.home.net.pl...
>
> > > Może to być skaza /pęknięcie a może też być niedokładnie poszkliwiona
> > > dolna
> > > wewnętrzna strona tego garnka (tzw rzymski garnek).
> > > Najlepiej produkt reklamować u producenta
> > >
> > > Monika
> > >
> > > P.S. Kto jest producentem tego garnka?
> >
> > Opiekacz otrzymałam w prezencie (od teściowej ;)) - z Hiszpani,
> > więc o reklamacji mowy nie ma .. :(
> >
> > Tosiek
> >
> >
>
> A znasz producenta? może jakaś strona www? Pytam tak z ciekawości, bo tym
> tematem się kiedyś interesowałam
>
> Monika
Włóż do środka doniczkę z chabaziem i niech Ci zdobi kuchnię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-18 18:33:40
Temat: Re: gliniany opiekaczOn Mar 18, 1:10 pm, "Tosiek" <a...@w...pl> wrote:
> Proszę pomóżcie:
> dostałam gliniany opiekacz, miałam go przed pierwszym użyciem moczyć w
> wodzie przez 24 godziny, moczyłam przez 36. Po tym okazało się (przy
> pieczeniu mięsa), że tłuszcz wycieka - jest skaza, pęknięcie - bardzo
> niewielkie, ale jednak tłuszcz i woda wycieka...
> Co z tym można zrobić - jak skleić, czym zamalować?
> pozdrawiam Tosiek
Skoro już tłuszcz się dostał w pęknięcie, to nie da rady niczym
uszczelnić.
Możesz używać jko naczynie ozdobne z kompozycją roślinno-warzywną,
oryginalną doniczkę lub np. jako pojemnik na chleb
....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-19 08:03:06
Temat: Re: gliniany opiekacz
Użytkownik "Tosiek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:etjafo$a1b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proszę pomóżcie:
> dostałam gliniany opiekacz, miałam go przed pierwszym użyciem moczyć w
> wodzie przez 24 godziny, moczyłam przez 36. Po tym okazało się (przy
> pieczeniu mięsa), że tłuszcz wycieka - jest skaza, pęknięcie - bardzo
> niewielkie, ale jednak tłuszcz i woda wycieka...
> Co z tym można zrobić - jak skleić, czym zamalować?
> pozdrawiam Tosiek
>
>
glina ma strukturę porowata...w dawnych czasach w glinianym garnku najpierw
gotowano mleko zeby uszczelniło pory moze tak trzeba zrobic??
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-19 09:06:29
Temat: Re: gliniany opiekacz
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:etlgak$40b$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "Tosiek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:etjafo$a1b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Proszę pomóżcie:
> > dostałam gliniany opiekacz, miałam go przed pierwszym użyciem moczyć w
> > wodzie przez 24 godziny, moczyłam przez 36. Po tym okazało się (przy
> > pieczeniu mięsa), że tłuszcz wycieka - jest skaza, pęknięcie - bardzo
> > niewielkie, ale jednak tłuszcz i woda wycieka...
> > Co z tym można zrobić - jak skleić, czym zamalować?
> > pozdrawiam Tosiek
> >
> >
>
> glina ma strukturę porowata...w dawnych czasach w glinianym garnku
najpierw
> gotowano mleko zeby uszczelniło pory moze tak trzeba zrobic??
>
> Marek
Pęknięcie jest nie do załatania - dawniej w takie miejsca wkładano
ciasto chlebowe, a następnie naczynie drutowano - czyli oplatano drutem,
czasem tworząc siatkę - gdy naczynie rozbiło się, ściskając to ciasto w
szczelinie - wypełniało pory i skutecznie usczelniało - do końca życia......
garnka czy donicy (donicą nazywano także miski i makutry)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-19 09:08:47
Temat: Re: gliniany opiekacz
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:etljrc$771$1@atlantis.news.tpi.pl...
Zazwyczaj robili to domokrążcy - jedni ostrzyli noże, inni drutowali garnki,
sam jeszcze widziałem i słyszałem (nie na filmach) nawoływania ostrzarzy w
Warszawie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-19 14:25:48
Temat: Re: gliniany opiekacz
> glina ma strukturę porowata...w dawnych czasach w glinianym garnku
najpierw
> gotowano mleko zeby uszczelniło pory moze tak trzeba zrobic??
>
> Marek
>
Mam tylko wątpliwość czy to uszczelnienie przetrwa temperaturę jak panuje w
piekarniku w czasie pieczenia
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |