« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-22 09:53:01
Temat: grillowane babanyBył tu kiedyś taki przepis (/copy/paste z domowego archiwum ;-))
banany z czekoladą (wiórki starte na "grubej" tarce), cynamonem i
posiekanymi
dość drobno orzechami - przekrojone wzdłuż i nafaszerowane, zawinąć w
folię
aluminiową i piec ok. 15 minut
i mam pytanie:
Jaki ogień na tym grillu, bo jak był mały, to banany nie były
rozciapciane ;-) po 15 minutach a nikt nie miał cierpliwości czekać
dłużej a jak był duży to nie dało się odskrobać bananów od folii ;-)
aleśmy wylizali ;-P
A może ja źle myślę, że te banany miały być takie mięciutkie?
Może mnie ktoś naprowadzić na właściwy tor.
Za tydzień wyjeżdżamy i głównymi posiłkami będą te z grilla, więc
wszystkiego próbuję po trochu, potem będzie w ilościach hurtowych.
--
Pozdrawiam GosiaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-22 11:32:18
Temat: Re: grillowane babany
Użytkownik "GosiaH" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aa0mvq$8ll$1@news.onet.pl...
> Był tu kiedyś taki przepis (/copy/paste z domowego archiwum ;-))
>
> banany z czekoladą (wiórki starte na "grubej" tarce), cynamonem i
> posiekanymi
> dość drobno orzechami - przekrojone wzdłuż i nafaszerowane, zawinąć w
> folię
> aluminiową i piec ok. 15 minut
>
> i mam pytanie:
> Jaki ogień na tym grillu, bo jak był mały, to banany nie były
> rozciapciane ;-) po 15 minutach a nikt nie miał cierpliwości czekać
> dłużej a jak był duży to nie dało się odskrobać bananów od folii ;-)
> aleśmy wylizali ;-P
Gosiu bo to się inaczej robi.
Pieczesz banany w skórkach - jak sczernieją i będą miękkie, to zdejmujesz
rozkrawasz i przyprawiasz...
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pieczone_ba
nany.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 16:27:17
Temat: Re: grillowane babany> Za tydzień wyjeżdżamy i głównymi posiłkami będą te z grilla,
więc
> wszystkiego próbuję po trochu, potem będzie w ilościach
hurtowych.
>
> --
> Pozdrawiam GosiaH
>
Banany z nadzieniem karmelowo-orzechowym :
Należy upalić na jasno karmel i zmieszać ze zmielonymi orzechami
laskowymi, w proporcji 50g cukru -4 łyżki orzechów, lub 2 orzechów
i dwie migdałów. Gorącą mieszaninę wylać na blaszkę wyłożoną
alufolią wystudzić i ubić w moździerzu lub zemleć w młynku. Na
sześću bananach naciąć skórkę od góry, robiąc kieszeń, następnie
wsypać do każdego banana łyżkę proszku, zawinąć w alufolię i piec
ok 10min z każdej strony
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 17:30:27
Temat: Re: grillowane babany> banany z czekoladą (wiórki starte na "grubej" tarce), cynamonem i
> posiekanymi
> dość drobno orzechami - przekrojone wzdłuż i nafaszerowane, zawinąć w
> folię
> aluminiową i piec ok. 15 minut
>
> i mam pytanie:
> Jaki ogień na tym grillu, bo jak był mały, to banany nie były
> rozciapciane ;-) po 15 minutach a nikt nie miał cierpliwości czekać
> dłużej a jak był duży to nie dało się odskrobać bananów od folii ;-)
> aleśmy wylizali ;-P
>
> A może ja źle myślę, że te banany miały być takie mięciutkie?
> Może mnie ktoś naprowadzić na właściwy tor.
> Za tydzień wyjeżdżamy i głównymi posiłkami będą te z grilla, więc
> wszystkiego próbuję po trochu, potem będzie w ilościach hurtowych.
Aaa tam, najlepsze są banany "botaniczne", można je piec na grillu i robić
z nich chipsy lub frytki, ale raczej w PL ich nie kupisz.
:-(
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 18:22:01
Temat: Re: grillowane babany> >Aaa tam, najlepsze są banany "botaniczne", można je piec na grillu i
robić
> >z nich chipsy lub frytki, ale raczej w PL ich nie kupisz.
> >:-(
>
> a jakie jeszcze moga byc poza botanicznymi? zuologiczne???
To co jesz na co dzien, to akurat "zuologiczne" czyli wytwór inzynierii
genetycznej. Te co stworzyla [stworzyl] natura [PB] to sa banany. Do dzis
pamietam ich smak a minelo grubo ponad 10 lat. [Chlip, ;-)]
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Remember that ignorance is expensive. Own a good set of encyclopedia."
http://www.wiw.pl/biblioteka/encyklopedia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 19:01:11
Temat: Re: grillowane babany"GosiaH" <g...@p...onet.pl> napisał(a):
> Był tu kiedyś taki przepis (/copy/paste z domowego archiwum ;-))
----
Grillowane BABANY
najlepsze są z pieprzem, listkiem bobkowym,
i musztardą.
:)))
--
Zowisia < mailto:z...@p...gazeta.pl >
sig i adres zastępczy bo się spsuł poprzedni serwer,
cy cuś .... :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-22 19:01:26
Temat: Re: grillowane babany
>> a jakie jeszcze moga byc poza botanicznymi? zuologiczne???
>
>To co jesz na co dzien, to akurat "zuologiczne" czyli wytwór inzynierii
>genetycznej. Te co stworzyla [stworzyl] natura [PB] to sa banany. Do dzis
>pamietam ich smak a minelo grubo ponad 10 lat. [Chlip, ;-)]
aaaa, to rozumiem....tez pamietam..nie mialam w ogordku drzewa
bananowego, ale sasiedzi mieli i dostawalam w prezencie sciete
drzewo...psmakowaly te male bananki sloncem
Krysia
P.S. W moim wypadku to juz prawie 2 razy tyle lat co u Ciebie,
ale ciasto bananowe i te banany luzem ...jeszcze czuje smak i
aromat
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 06:51:10
Temat: Re: grillowane babanyUżytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał
> Banany z nadzieniem karmelowo-orzechowym :
> Należy upalić na jasno karmel i zmieszać ze zmielonymi orzechami
> laskowymi, w proporcji 50g cukru -4 łyżki orzechów, lub 2 orzechów
> i dwie migdałów. Gorącą mieszaninę wylać na blaszkę wyłożoną
> alufolią wystudzić i ubić w moździerzu lub zemleć w młynku. Na
> sześću bananach naciąć skórkę od góry, robiąc kieszeń, następnie
> wsypać do każdego banana łyżkę proszku, zawinąć w alufolię i piec
> ok 10min z każdej strony
> pozdr.Alex
>
I to wszystko do wykonania na weekendowym wypadzie w głuszę ;-P ???
--
Pozdrawiam GosiaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 06:53:53
Temat: Re: grillowane babanyUżytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał
> Pieczesz banany w skórkach - jak sczernieją i będą miękkie, to
zdejmujesz
> rozkrawasz i przyprawiasz...
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pieczone_ba
nany.htm
>
Wypróbuję, tylko czy dawać dzieciakom?
A może ktoś jeszcze poda coś z deserów na grilla?
--
Pozdrawiam GosiaH
PS. Ale ten przepis, który ja podałam też brzmiał smakowicie, no nawet
smakował smakowicie, a jakie atrakcje w jedzeniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 12:21:17
Temat: Re: grillowane babany
Użytkownik "GosiaH" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aa3j3b$95n$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał
>
> > Pieczesz banany w skórkach - jak sczernieją i będą miękkie, to
> zdejmujesz
> > rozkrawasz i przyprawiasz...
> > http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/pieczone_ba
nany.htm
> >
> Wypróbuję, tylko czy dawać dzieciakom?
Wiesz... ostatnio na syropku od kaszlu tymiankowym wyczytałam "nie podawać
dzieciom do 6 roku życia ze względu na zawartość etanolu"
Cóż... ajerkoniak zawiera zdecydowanie więcej alkoholu - moje jadły z samymi
orzechami...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |