Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

jabłka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »


11. Data: 2018-09-12 13:03:22

Temat: Re: jabłka
Od: Animka <a...@t...nieja.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-09-12 o 08:38, Roman Rogóż pisze:
> W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
> ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry i
> tak do wystygnięcia

Czyli najpierw trzymasz słoiki (bez zakrętek) w piekarniku i dlatego te
słoiki są suche.
Myślałam o tym właśnie czy wyparzasz je gorąca wodą czy w piekarniku i
ile czasu trzymasz te puste słoiki w piekarniku.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

12. Data: 2018-09-12 13:40:47

Temat: Re: jabłka
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-09-12 o 13:03, Animka pisze:
> W dniu 2018-09-12 o 08:38, Roman Rogóż pisze:
>> W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
>> ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry i
>> tak do wystygnięcia
>
> Czyli najpierw trzymasz słoiki (bez zakrętek) w piekarniku i dlatego te
> słoiki są suche.
> Myślałam o tym  właśnie czy wyparzasz je gorąca wodą czy w piekarniku i
> ile czasu trzymasz te puste słoiki w piekarniku.
>
>
No z zegarkiem w ręku tego nie mierzę :)
Po prostu odczekuję aż nabiorą temperatury piekarnika i trochę się tam
wygrzeją. :) Może 10 min

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2018-09-13 03:30:25

Temat: Re: jabłka
Od: Animka <a...@t...nieja.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-09-12 o 13:40, Roman Rogóż pisze:
> W dniu 2018-09-12 o 13:03, Animka pisze:
>> W dniu 2018-09-12 o 08:38, Roman Rogóż pisze:
>>> W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
>>> ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry
>>> i tak do wystygnięcia
>>
>> Czyli najpierw trzymasz słoiki (bez zakrętek) w piekarniku i dlatego
>> te słoiki są suche.
>> Myślałam o tym  właśnie czy wyparzasz je gorąca wodą czy w piekarniku
>> i ile czasu trzymasz te puste słoiki w piekarniku.
>>
>>
> No z zegarkiem w ręku tego nie mierzę :)
> Po prostu odczekuję aż nabiorą temperatury piekarnika i trochę się tam
> wygrzeją. :) Może 10 min

Dziękuję :-)

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2018-09-13 14:05:49

Temat: Re: jabłka
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

On Thursday, September 13, 2018 at 3:31:32 AM UTC+2, Animka wrote:
> W dniu 2018-09-12 o 13:40, Roman Rogóż pisze:
> > W dniu 2018-09-12 o 13:03, Animka pisze:
> >> W dniu 2018-09-12 o 08:38, Roman Rogóż pisze:
> >>> W piekarniku, po zalaniu gorących słoików gorącą marmoladą nie trzeba
> >>> ich już gotować. Po paru minutac od zakręcenia odwracam dnem do góry
> >>> i tak do wystygnięcia
> >>
> >> Czyli najpierw trzymasz słoiki (bez zakrętek) w piekarniku i dlatego
> >> te słoiki są suche.
> >> Myślałam o tym  właśnie czy wyparzasz je gorąca wodą czy w piekarniku
> >> i ile czasu trzymasz te puste słoiki w piekarniku.
> >>
> >>
> > No z zegarkiem w ręku tego nie mierzę :)
> > Po prostu odczekuję aż nabiorą temperatury piekarnika i trochę się tam
> > wygrzeją. :) Może 10 min
>
> Dziękuję :-)
>
> --
> animka

Ja zrobiłem to jeszcze inaczej.Nagrzałem piekarnik na około 100C.Słoiki umyłem,
wypłukałem, wrzuciłem gorący drzem do jeszcze mokrych słoików, zakręciłem. I wszystko
od razu do piekarnika na 30 min. Po około 20 min nakrętki zaczną się wybrzuszać. To
słychać. I to wszystko.
Nigdy mi się nie zdarzyło żeby pasteryzacja tym sposobem nie zadziałała.Ważne jest
żeby górna krawędź słoika podczas zakręcania była mokra a nie sucha. Wtedy działa to
jak klej.
Drzem spróbowałem. Jest niepowtarzalny ! )) Aż się nie chce robić strucli gdyby był
nieco bardziej wodnisty...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2018-09-13 20:08:40

Temat: Re: jabłka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

<d...@g...com> wrote:

> drzem
> Drzem

Oborzewidzisziniegżmisz :-)))

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2018-09-13 21:51:23

Temat: Re: jabłka
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

On Thursday, September 13, 2018 at 8:09:29 PM UTC+2, XL wrote:
> <d...@g...com> wrote:
>
> > drzem
> > Drzem
>
> Oborzewidzisziniegżmisz :-)))
>
> --
> XL

oczywiście DŻEM. Przepraszam tych wszystkich których to zakuło w oczy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2018-09-14 09:27:07

Temat: Re: jabłka
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-09-13 o 21:51, d...@g...com pisze:
> On Thursday, September 13, 2018 at 8:09:29 PM UTC+2, XL wrote:
>> <d...@g...com> wrote:
>>
>>> drzem
>>> Drzem
>>
>> Oborzewidzisziniegżmisz :-)))
>>
>> --
>> XL
>
> oczywiście DŻEM. Przepraszam tych wszystkich których to zakuło w oczy.
>
https://demotywatory.pl/2924963/Drzem-Session

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2018-09-14 18:39:36

Temat: Re: jabłka
Od: d...@g...com szukaj wiadomości tego autora

On Thursday, September 13, 2018 at 8:09:29 PM UTC+2, XL wrote:
> <d...@g...com> wrote:
>
> > drzem
> > Drzem
>
> Oborzewidzisziniegżmisz :-)))
>
> --
> XL

Najbardziej polskim słowem jest słowo "żółć". Nie dość że same polskie litery to i
dobrze oddaje twój charakter. Zrobiłem jakiś błąd tym słowie ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2018-09-14 20:46:13

Temat: Re: jabłka
Od: Animka <a...@t...nieja.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-09-14 o 18:39, d...@g...com pisze:
> On Thursday, September 13, 2018 at 8:09:29 PM UTC+2, XL wrote:
>> <d...@g...com> wrote:
>>
>>> drzem
>>> Drzem
>>
>> Oborzewidzisziniegżmisz :-)))
>>
>> --
>> XL
>
> Najbardziej polskim słowem jest słowo "żółć". Nie dość że same polskie litery to i
dobrze oddaje twój charakter. Zrobiłem jakiś błąd tym słowie ?

Nie. Korzystałeś ze słownika "sjp" :-(

Jak by powiedziala pani HGW słowo "rebus"?


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2018-09-15 01:28:39

Temat: Re: jabłka
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

<d...@g...com> wrote:
> On Thursday, September 13, 2018 at 8:09:29 PM UTC+2, XL wrote:
>> <d...@g...com> wrote:
>>
>>> drzem
>>> Drzem
>>
>> Oborzewidzisziniegżmisz :-)))
>>
>> --
>> XL
>
> oczywiście DŻEM. Przepraszam tych wszystkich których to zakuło w oczy.
>
>

Ajć! - w Pacanowie kozy kują! O oczach nie słyszałam. O pałach tak.
Zakutych.
LOL

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X