« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-27 07:45:04
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?> to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
Kusisz, oj kusisz :-)
> To nie zajmuje dużo miejsca ale znam też ból jak się ma małą kuchnię
Ja niby jakoś bardzo małej nie mam, ale jakoś wszystkie szafki pozajmowane.
Nawet pod stołem stoi sokowirówka i elektryczna maszynka do mielenia. Jak
rzucam pomysł kupna czegokolwiek do kuchni, to piwersze pytanie męża: "A
myślałamś, gdzie to schowamy?" :-)
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia (11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-27 07:54:14
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:euai3m$vv7$1@opal.icpnet.pl...
> > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
>
> Kusisz, oj kusisz :-)
>
> > To nie zajmuje dużo miejsca ale znam też ból jak się ma małą kuchnię
>
> Ja niby jakoś bardzo małej nie mam, ale jakoś wszystkie szafki
pozajmowane.
> Nawet pod stołem stoi sokowirówka i elektryczna maszynka do mielenia. Jak
> rzucam pomysł kupna czegokolwiek do kuchni, to piwersze pytanie męża: "A
> myślałamś, gdzie to schowamy?" :-)
a nie możesz tych rzeczy rzadziej używanych schować do piwnicy? Z pewnością
masz takie, które wyciagasz z 2-3 razy w roku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-27 07:57:20
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:4608caac@news.home.net.pl...
>
> > Dzięki, ale ja już chyba szynkowaru nie kupię :-( Nie mam gdzie schować
w
> > mojej nieiwelkiej kuchni...
> > Pozdrawiam i dziękuję
> > Barbara i Marysia
> >
> >
> to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
> To nie zajmuje dużo miejsca ale znam też ból jak się ma małą kuchnię
>
> Monika
Można w nim przechowywać np. fasolę...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-27 07:58:28
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
"syla" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:euaiqu$i1q$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
> wiadomości news:euai3m$vv7$1@opal.icpnet.pl...
> > > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
> >
> > Kusisz, oj kusisz :-)
> >
> > > To nie zajmuje dużo miejsca ale znam też ból jak się ma małą kuchnię
> >
> > Ja niby jakoś bardzo małej nie mam, ale jakoś wszystkie szafki
> pozajmowane.
> > Nawet pod stołem stoi sokowirówka i elektryczna maszynka do mielenia.
Jak
> > rzucam pomysł kupna czegokolwiek do kuchni, to piwersze pytanie męża: "A
> > myślałamś, gdzie to schowamy?" :-)
>
> a nie możesz tych rzeczy rzadziej używanych schować do piwnicy? Z
pewnością
> masz takie, które wyciagasz z 2-3 razy w roku.
Matuś Sylinka, masz piwnicę? Od kiedy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-27 08:02:17
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?> > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
>
> Kusisz, oj kusisz :-)
>
:-)
Basia ja tą szynkę robię bez żadnych wynalazków typu saletra, mam bardzo
fajny przepis na marynatę do dziczyzny, używam jej tez do karkówki,
wołowiny - jeśli cię to zainteresuje mogę wieczorem napisać przepis jeśli
chcesz.
2 dni trzymam mięso w marynacie później owijam folią spożywczą, pakuję do
szynkowaru.
Szynkowar wstawiam do garnka z wodą (doda sięga 4/5 wysokości szynkowaru).
Gotuję to wszystko min 1godzine do 1,5.
I gotowe.
Do tego pojemnika wchodzi 1kg mięsa.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-27 08:04:05
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?"Barbara K." wrote in message news:euaf7g$tbj$1@opal.icpnet.pl...
>
> Dzięki Bożenko :-)
> Może to głupie pytanie, ale gdzie można kupić saletrę? Pierwszy raz robię
> coś takiego i nie bardzo wiem co i jak :-(
Można użyć peklosoli, która już zawiera saletrę (w tym wątku z forum gazety
multiaga napisała: "Tez robiłam z sola peklujaca , tylko juz nie pamietam
ile dokładnie jej dałam. Chyba po prostu wg przepisu na opakowaniu + jeszcze
troche soli zwykłej.").
Nie pamiętam, z jakiego miasta jesteś, dlatego poprostu polecam zajrzeć do
naszego archiwum - były już różne dyskusje o tym, gdzie i jaką saletrę można
kupić (w Warszawie sklep masarski na W.Sławka 11).
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-27 08:07:41
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:4608cf55@news.home.net.pl...
> > > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
> >
> > Kusisz, oj kusisz :-)
> >
>
> :-)
>
> Basia ja tą szynkę robię bez żadnych wynalazków typu saletra, mam bardzo
> fajny przepis na marynatę do dziczyzny, używam jej tez do karkówki,
> wołowiny - jeśli cię to zainteresuje mogę wieczorem napisać przepis jeśli
> chcesz.
> 2 dni trzymam mięso w marynacie później owijam folią spożywczą, pakuję do
> szynkowaru.
> Szynkowar wstawiam do garnka z wodą (doda sięga 4/5 wysokości szynkowaru).
> Gotuję to wszystko min 1godzine do 1,5.
> I gotowe.
> Do tego pojemnika wchodzi 1kg mięsa.
a czy widziałaś taki szynkowar gdzieś u nas w Polsce??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-27 08:10:22
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?> gdzie i jaką saletrę można
> kupić (w Warszawie sklep masarski na W.Sławka 11).
A tam wogóle jest taki sklep? Chodzi o ten sklepik na
przeciwko okrąglaka?
A ja bym poszukała po prostu w markecie, albo zapytała panią
w sklepie obok domu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-27 08:12:29
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?> Dzięki Bożenko :-)
> Może to głupie pytanie, ale gdzie można kupić saletrę? Pierwszy raz robię
> coś takiego i nie bardzo wiem co i jak :-(
O saletrę zapytaj w zwykłym sklepie obok domu tam gdzie Cię
znają i są Ci życzliwi. Powiedz, że Ci potrzebna saletra to
pewnie Ci dowiozą...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-27 08:13:02
Temat: Re: jak przyprawić szynkę gotowaną albo pieczoną?
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:4608cf55@news.home.net.pl...
> > > to jest taki metalowy pojemnik o wymiarach średnica11cm, wysokość 18cm
> >
> > Kusisz, oj kusisz :-)
> >
>
> :-)
>
> Basia ja tą szynkę robię bez żadnych wynalazków typu saletra, mam bardzo
> fajny przepis na marynatę do dziczyzny, używam jej tez do karkówki,
> wołowiny - jeśli cię to zainteresuje mogę wieczorem napisać przepis jeśli
> chcesz.
> 2 dni trzymam mięso w marynacie później owijam folią spożywczą, pakuję do
> szynkowaru.
> Szynkowar wstawiam do garnka z wodą (doda sięga 4/5 wysokości szynkowaru).
> Gotuję to wszystko min 1godzine do 1,5.
> I gotowe.
> Do tego pojemnika wchodzi 1kg mięsa.
>
> Monika
Saletra nie tylko konserwuje, ale i nadaje kolor naturalny wędlinom, bez
niej mięso byłoby beznadziejnie szare. Nie wolno dawać jej dużo - 1-2g na
kilogram mięsa. Jeżeli mięso nie jest przeznaczone na długotrwałe
przechowywanie, to jak najmniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |