« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-28 19:33:56
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d4rdp2$e43$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja nie lubię zapachu oleju smażonego, ale już np. z pestek winogron ładnie
> pachnie. Wiem też, że dla zdrowia nie jest korzystne używać kiepskiego
oleju
> do smażenia, więc nie kupuję najtańszych uniwersalnych.
kurcze, to ja naprawde mam cos z wechem, skoro kolejna osoba mowi, ze zapach
nie odpowiada:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-28 20:55:11
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?On Wed, 27 Apr 2005 16:45:27 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>To jest nawet wiekszosc przypadkow.
>
>Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
>wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
>surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
>Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
A ja wlasnie na extra vergine Costa d'Oro smaze - na surowo to mam tej
samej firmy nieklarowana... To dopiero jest smak!
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 13:46:19
Temat: Re: jaka oliwa? i gdzie kupic?
Le jeudi 28 avril 2005 ? 22:55:11, dans <4...@n...tpi.pl> vous écriviez
:
>>To jest nawet wiekszosc przypadkow.
>>
>>Co do extra virgin to w ogole nie powinno jej sie uzywac do smazenia w
>>wyzszych temperaturach. Najlepiej jej smak i aromat czuje sie na
>>surowo, a w koncu wlasnie za ten smak i aromat sie placi.
>>Osobiscie gdy czytam o smazeniu na extra vigine to mnie zeby bola...
> A ja wlasnie na extra vergine Costa d'Oro smaze - na surowo to mam tej
> samej firmy nieklarowana... To dopiero jest smak!
To sie ciesz :p
Jest jakies glebokie nieporozumienie na temat tej nieszczesnej extra
virgin.
Wystarczy jednak zainteresowac sie sposobem produkcji tej oliwy zeby
zdac sobie sprawe z absurdalnosci smazenia na owej. Przeciez jest to
tluszcz otrzymywany z wytlaczania oliwek *na zimno*. Stad cena (z
wytlaczania na zimno otrzymuje sie mniej oliwy niz z wytlaczania na
goraco) i smak, ktory pochodzi z substancji (esterow i olejkow
zapachowych) ktore wyparowuja po prostu w wytlaczaniu na goraco.
Czyli tak : smazac na extra virgin pozbywamy sie tych elementow ktore
stanowia roznice miedzy extra virgin a oliwa "normalna".
Kazdy orze jak moze :P
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |