Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-23 14:35:50

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "Qwax" <...@...q> szukaj wiadomości tego autora

> Dzis szefowa kuchni serwuje placki ziemniaczane:) Takie mocno
> ziolowo-czosnkowe, cienkie i chrupiace. Ale kompletnie nie mam
pomyslu z
> jakim dodatkiem warzywnym je podac.
> Macie jakas ulubiona salatke, ktora szczegolnie Wam pasuje do
plackow?
>
Placki ziemniaczane, chrupiące, je się natychmiast po zdjęciu z
patelni szybko by nie ostygły. Bez żadnych dodatków (ja palcami).
Zazwyczaj druga tura nie dojdzie a już pierwszej nie ma. Placki
podawane inaczej wymagają zbyt wielu talerzy (położone jeden na drugim
miękną, przestają być chrupkie i nadają się tylko na karmę dla psów -
jeśli któryś z nich to zeżre).

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-23 15:00:19

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "Domin" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dzis szefowa kuchni serwuje placki ziemniaczane:) Takie mocno
> ziolowo-czosnkowe, cienkie i chrupiace. Ale kompletnie nie mam pomyslu z
> jakim dodatkiem warzywnym je podac.
> Macie jakas ulubiona salatke, ktora szczegolnie Wam pasuje do plackow?

Salatki to moze nie mam.
Ale placki ziemniaczane najlepsze sa z dzemem z borowek. Pychota.

Dominik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-23 15:02:36

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 23 Jul 2002 13:25:28 +0000 (UTC), "Extra Virgine"
<e...@N...poczta.gazeta.pl> wrote:

>MJ Skorupscy <skorupski???@autocom.pl> napisa?(a):
>
>> Dzis szefowa kuchni serwuje placki ziemniaczane:) Takie mocno
>> ziolowo-czosnkowe, cienkie i chrupiace. Ale kompletnie nie mam pomyslu z
>> jakim dodatkiem warzywnym je podac.
>> Macie jakas ulubiona salatke, ktora szczegolnie Wam pasuje do plackow?
>
>No...hmhmhm... du?o cukru i kwa?nej ?mietany.
>A jaszecze lepsiej: bardzo du?o cukru i bardzo du?o kwa?nej ?mietany.
>
>pozdr,
>grzesio [nudny]
>ps. do picia kefir albo ma?lanka albo zsiad?e mleko


do ziolowo-czosnkowych cukier dajesz? I jak to sie komponuje??

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-23 15:09:18

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> szukaj wiadomości tego autora


No wiec placuszki zrobione, zjedzone na razie czesciowo przeze mnie - trzeba
bylo sprawdzic czy aby nie mdle;) Reszta czeka na meza.
Do plackow zrobilam jednak tzatziki - mmmmniam. I wlasciwie placki w ilosci
4 sztuk porwanych z patelni i lapami zanurzanych w sosie zostaly przeze
mnie pozarte;)
Pyszne, pachnace i chrupiace - tez nie lubie takich lezacych i mieknacych.
Jak jesc to od razu!

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-23 20:10:12

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik MJ Skorupscy <skorupski???@autocom.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ahjrae$t1j$...@n...tpi.pl...


> Pyszne, pachnace i chrupiace - tez nie lubie takich lezacych i mieknacych.
> Jak jesc to od razu!
>
> Marta
>
Wlasnie tak! Jest sposob, zeby troszeczke opoznic miekniecie: wykladac z
patelni na rozlozony na talerzu kawalek papierowego kuchennego recznika. A'
propos dodatkow, to choc juz po fakcie ale polecam na przyszlosc: pyszne sa
placki polane sosem pieczarkowym: pieczarki starkowane, podduszone na masle,
gdy miekkie dodaje szczypiorek i troche slodkiej smietanki, troche soli i
swiezo zmielony pieprz.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-24 07:02:33

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: maniek <z...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

a jaki masz przepis na te swoje pyszne placuszki... ??
cieniutkie i chrupiace, az mnie slinka pociekla... :)))


MJ Skorupscy napisał(a):
>
> No wiec placuszki zrobione, zjedzone na razie czesciowo przeze mnie - trzeba
> bylo sprawdzic czy aby nie mdle;) Reszta czeka na meza.
> Do plackow zrobilam jednak tzatziki - mmmmniam. I wlasciwie placki w ilosci
> 4 sztuk porwanych z patelni i lapami zanurzanych w sosie zostaly przeze
> mnie pozarte;)
> Pyszne, pachnace i chrupiace - tez nie lubie takich lezacych i mieknacych.
> Jak jesc to od razu!
>
> Marta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-24 07:02:55

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: maniek <z...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

a jaki masz przepis na te swoje pyszne placuszki... ??
cieniutkie i chrupiace, az mnie slinka pociekla... :)))


MJ Skorupscy napisał(a):
>
> No wiec placuszki zrobione, zjedzone na razie czesciowo przeze mnie - trzeba
> bylo sprawdzic czy aby nie mdle;) Reszta czeka na meza.
> Do plackow zrobilam jednak tzatziki - mmmmniam. I wlasciwie placki w ilosci
> 4 sztuk porwanych z patelni i lapami zanurzanych w sosie zostaly przeze
> mnie pozarte;)
> Pyszne, pachnace i chrupiace - tez nie lubie takich lezacych i mieknacych.
> Jak jesc to od razu!
>
> Marta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-24 07:44:14

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "maniek" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
news:3D3E511F.1B1B3A3E@interia.pl...
> a jaki masz przepis na te swoje pyszne placuszki... ??
> cieniutkie i chrupiace, az mnie slinka pociekla... :)))

A wiec ucieram na tarce ziemniaki (ilosc: w zaleznosci od ilosci paszcz,
ktore beda to jadly, mnie wczoraj na dwie glodne - bo dziecko odmowilo
konsumpcji - poszlo okolo 1,5 kg, ale troche zostalo). Ucieram na
najmniejszych oczkach, ale oczywiscie mozna uzyc malaksera ze specjalna
tarcza do plackow. Do tego wcieram duuuuza cebule, kilka sporych zabkow
czosnku. Jesli ziemniaki puszcza za duzo wody, to ja odlewam. Dodaje cale
jajko, troche maki (2-4 lyzki), sole, pieprze i dodaje przyprawy - sporo!
Najbardziej lubie z bazylia, majerankiem, oregano. Mam jeszcze taka
mieszanke do potraw z ziemniakow, to tez z reguly dodaje. No i dwie lyzki
oliwy.
Smaze na patelni z dosc duza iloscia oleju - formuje niezbyt duze i grube
placki. Wazne zeby smazyly sie na dosc mocnym ogniu, ale trzeba pilnowac :-)
Smaza sie z obu stron:-) az beda brazowe, wtedy siup z patelni na recznik
papierowy w celu odtluszczenia i na talerz. Moj maz jeszcze posypuje sobie
kazdy placek czosnkiem w proszku.
A dzis pewnie bedzie cos lekkostrawnego;)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-24 10:36:02

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: maniek <z...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

dziekuje slicznie za ten smakowity przepisek...
wezme sie za te placuszki chyba w weekend :)
musze sie nastawic do starcia ziemniaczkow... :)
smaczne pozdroweczki,
maniek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-24 11:13:08

Temat: Re: jaki dodatek do plackow ziemniaczanych?
Od: "Perfekcja" <p...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MJ Skorupscy" <skorupski???@autocom.pl> napisał w wiadomości
news:ahjj5p$nti$1@news2.tpi.pl...
> Dzis szefowa kuchni serwuje placki ziemniaczane:) Takie mocno
> ziolowo-czosnkowe, cienkie i chrupiace. Ale kompletnie nie mam pomyslu z
> jakim dodatkiem warzywnym je podac.
> Macie jakas ulubiona salatke, ktora szczegolnie Wam pasuje do plackow?
>
> Marta
>
>
>

Moja babcia nauczyła mnie czegoś takiego:
Zrobic na patelni jednego duuużego placka, usmażyć go z jednej strony, potem
za pomocą dwóch łopatek i umiejętności iście cyrkowych przewrócić go na
druga stronę. Nałożyć na niego wcześniej podduszone pieczarki, posypać
startym żółtym serem i ewentualnie papryką w proszku.
Potem zsunąć na talerz, można pokroić jak pizze i wsuwać z wyrazem błogości
na twarzy.
Pat.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

spieniacz
surowka z mlodej cukinii
Romertopf - co to za garnek?
Lilla - prośbę mam do Ciebie :-)
Kisicie papryke?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »