« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-20 12:04:34
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Użytkownik JerzyN napisał:
> To inaczej, jakie piwo i jaki rum i proporcje poproszę.
Dowolne, byle nie "smakowe", wczoraj robiłam z Tatry i Bacardi. Niezły
zestaw, aż sama się śmieję :) Na butelkę piwa maleńki kieliszeczek rumu.
Wiśniówki/malinówki ze 4 razy więcej.
> Mnie dotychczasowe próby zniechecały, zbyt silny aromat rumu odstrasza,
> ale ja jestem "zapachowcem".
Jak nie lubisz, to nie dawaj, najważniejsze, by smakowało.
> Grzane piwo pijam jedynie dla rozgrzewki i więcej jak 0,5-0,7 mi nie
> wchodzi.
Ale po zmieszaniu to już nie smakuje wcale piwem.
> Zresztą robię zazwyczaj z koglem mogłem a tego nie da się zbyt dużo
> wypić.
A tego to ja nie lubię.
>
>>Tradycyjnie: ;)
> Co?
> ;-)
Co widać.
;)
--
pa,BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-20 13:56:07
Temat: Re: jakie wino na grzańca?
JerzyN wrote:
>
> poddane obróbce termicznej z korzeniami. Pełna dowolność ale podstawowe
> to cynamon, goździki, wanilia, imbir itd.
itd. to np skorka pomaranczowa lub cytrynowa (nie korzenie co prawda, ale
pasuja)
th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 14:48:09
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Użytkownik "Theli" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:41C6D9F6.10824001@wp.pl...
> itd. to np skorka pomaranczowa lub cytrynowa (nie korzenie co prawda, ale
> pasuja)
>
można tez dodać rodzynek i orzechów laskowych tuż przed podaniem i z tą
_niespodzianką_ podawać
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 15:09:18
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Ja robię na bazie Byczej krwi (Egri Bikaver)i dosładzam miodem + cynamon,
goździki, imbir, wanilia + rodzynki i orzechy dodane do podgrzewanej porcji
na chwilę przed podaniem (na tyle wcześnie by rodzynki nasiąkły).
Z reguły nie chce mi się babrać z małymi ilościami więć robię kilka flaszek
na zapas ;) i dlatego nie dodaję rodzynek i orzechów do całości.
W tym roku będzie niestety bezprocentowo z kupnego glogg'u w Ikea :( - nie
będę rozpijać dzidziora ;)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 16:34:36
Temat: Re: jakie wino na grzańca?
Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w
wiadomości
> Czy możecie mi podać konkretny gatunek wina, który nada się na wino
grzane?
> I może macie jakieś sprawdzone przepisy na świątecznego grzańca?
Sofia Melnik. Trzeba trochę dosłodzić, wrzucić kawałek cynamonu,
trochę goździków, ewentualnie odrobina kardamonu. W wersji na szybko
można przyprawę do piernika. Ja wrzucam do gara 1 pomaranczę w
plasterkach, obraną ze skórki. Jeden plasterek zostaje ze skórką dla
odrobiny goryczki.
Dokładnych proporcji nie podam, bo wszystko na oko i na smak zawsze
robię.
"Grzaniec Galicyjski" jest moim zdaniem OK, jeżeli się go zmiesza z
Sofią i wrzuci pomaranczę - sam w sobie jest upiornie słodki.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 18:45:34
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl>
> Użytkownik JerzyN napisał:
>
> > To inaczej, jakie piwo i jaki rum i proporcje poproszę.
>
> Dowolne, byle nie "smakowe", wczoraj robiłam z Tatry i Bacardi. Niezły
> zestaw, aż sama się śmieję :) Na butelkę piwa maleńki kieliszeczek
rumu.
> Wiśniówki/malinówki ze 4 razy więcej.
[...]
Pozostałbym tylko przy wiśniówce, nawet Bacardi [który bardzo lubie]
jakos mi tu nie pasuje.
> > Grzane piwo pijam jedynie dla rozgrzewki i więcej jak 0,5-0,7 mi nie
> > wchodzi.
> Ale po zmieszaniu to już nie smakuje wcale piwem.
Nie pachnie ale smakuje piwem. Ja go czuję i własnie dlatego nie daję
rumu bo zabija jego smak.
A piwo lubię.
> > Zresztą robię zazwyczaj z koglem mogłem a tego nie da się zbyt dużo
> > wypić.
> A tego to ja nie lubię.
Bo nie piłaś zrobionego przeze mnie.
;-)
> >>Tradycyjnie: ;)
> > Co?
> > ;-)
> Co widać.
> ;)
Aaaaaa nie dostrzegłem wcześniej ":"
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.818 / Virus Database: 556 - Release Date: 04-12-17
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 19:27:51
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Użytkownik JerzyN napisał:
>
> Pozostałbym tylko przy wiśniówce, nawet Bacardi [który bardzo lubie]
> jakos mi tu nie pasuje.
Przecież nie ma imperatywu kategorycznego używania rumu ;)
Ja daję (rum), bo lubię, a jak nie mam, to nie daję.
> Bo nie piłaś zrobionego przeze mnie.
> ;-)
Więc zdradź ten słodki sekret :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 19:31:39
Temat: Re: jakie wino na grzańca?
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cq794k$8dq$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Bo nie piłaś zrobionego przeze mnie.
> > ;-)
>
> Więc zdradź ten słodki sekret :)
Kilogram cukru zalewa jedną butelką piwa
;-)
tekla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 19:35:44
Temat: Re: jakie wino na grzańca?Użytkownik "tekla" <t...@w...pl>
> > Więc zdradź ten słodki sekret :)
> Kilogram cukru zalewa jedną butelką piwa
> ;-)
> tekla
Poguglaj trochę.
8-O
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.818 / Virus Database: 556 - Release Date: 04-12-17
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 22:25:12
Temat: Re: jakie wino na grzańca?
Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w
wiadomości news:cq6all$quc$1@news.onet.pl...
> Czy możecie mi podać konkretny gatunek wina, który nada się na wino
grzane?
> I może macie jakieś sprawdzone przepisy na świątecznego grzańca?
> Będę wdzięczna :)
>
Sofia
plus przyprawa do grzańca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |