« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-27 08:30:15
Temat: japonczyk - jak?Uprzejmie proszę o szybką pomoc w następującej sprawie.
Na zbliżajace się Andrzejki chcialbym ugościć znajomych podając m. in.
śledzia po japońsku, ale nie na półmisku, lecz w porcjach. Każdy będzie
wtedy równo potraktowany, a możliwość wzajemnego podżerania sobie, czego
można po tych sępach się spodziewać, zostanie przynajmniej teoretycznie
wykluczona. Napiszcie więc, z czego i jak skomponować taką porcyjkę. To, że
jajko na twardo, to wiem. Ale jaki śledź - chyba w oleju? A sałatka jaka? I
co jeszcze? I jak to wszystko ułożyć na talerzu? Błagam, tu chodzi o mój
honor! Moja małżonka odmówiła współpracy w tym zakresie i jest przekonana,
że ja sobie nie poradzę z jakimś głupim śledziem.
pozdrawiam i z góry dziękuję za przepis, albo przynajmniej za odpowiedni
link
Andrzej
(mój e-mail: a...@a...pl)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-27 14:28:36
Temat: Re: japonczyk - jak?Śledź po japońsku
(na 4 osoby)
PRODUKTY:
* 4 połówki śledzi matjasów
* 3 łyżki oleju słonecznikowego
* 1 cebula
* 2 średnie ogórki konserwowe
* 1/3 puszki groszku konserwowego
* 2 jajka na twardo
* pieprz mielony
* majonez do dekoracji
* zielenina do przystrojenia
Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem słonecznikowym. Po
odczekaniu ok. 30 min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na
pół. Ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi.
Jajka udekorować majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną
cebulę i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na
koniec przyprawić pieprzem mielonym i przystroić zieleniną.
P.S.
Przepis pochodzi z www.kuchnia.3miasto.pl
Pozdrawiam
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |