« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-04-07 14:32:35
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...On 7 Kwi, 15:48, m...@y...com wrote:
> On Apr 7, 8:40 am, "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
> > az
>
> Wkładam jajka do zimnej wody, czekam ok. 30-40 minut, aby się
> temperatura wyrównała we wszystkim, po czym ostrożnie doprowadzam do
> wrzenia i gotuję na małym ogniu - ledwie mrugające. 99,9 procent
> sukcesu :-))))))))))))))
> (Ta 0,01 procenta to poprawka na pęknięcia powstałe wcześniej).
> Albo gotuję w aparaciku do jaj :-)
>
> Bez dziurek, bez soli itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-04-07 14:34:49
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...On 7 Kwi, 15:48, m...@y...com wrote:
> On Apr 7, 8:40 am, "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
> > az
>
> Wkładam jajka do zimnej wody, czekam ok. 30-40 minut, aby się
> temperatura wyrównała we wszystkim, po czym ostrożnie doprowadzam do
> wrzenia i gotuję na małym ogniu - ledwie mrugające. 99,9 procent
> sukcesu :-))))))))))))))
> (Ta 0,01 procenta to poprawka na pęknięcia powstałe wcześniej).
> Albo gotuję w aparaciku do jaj :-)
>
> Bez dziurek, bez soli itp.
W zasadzie nie przejmuję się, przed chwilą włożyłem łyzką 6 jaj do
wrzątku - prosto z chłodziarki - ani jedno nie pękło - skorupki nie
były stuknięte przed sprzedażą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-04-07 15:38:25
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Dnia Sat, 07 Apr 2007 13:48:18 +0200 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach przyrody grupowicz *BBjk * skreślił oto te słowa:
> Kaśka, nie świntusz, nie przystoi tak poważnej&poważanej matronie.
> Odbierz pocztę.
Basiu, baba wg Twojego przepisu genialna... uciekła co prawda z formy, ale
smakuje niesamowicie :)
Jeszce raz dziekuje :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-04-07 15:52:05
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Dnia Sat, 07 Apr 2007 17:52:24 +0200 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach przyrody grupowicz *BBjk * skreślił oto te słowa:
>> Basiu, baba wg Twojego przepisu genialna... uciekła co prawda z formy, ale
>> smakuje niesamowicie :)
>
> Się cieszę, że smakuje, to taka świąteczna baba i ma smakować.
> Baby przeważnie to mają do siebie, że uciekają.
Ano, postanowila wyjsc na spacer, ale przydybałam, i zjadłam takie
dziesieciominutowe ciasto podpieczone.
Szczesliwie otwieranie piekarnika w trakcie jej nie zaszkodzilo, wygląda
cudnie :)
Sernik tez wg Twojego przepisu - ale już nie mam sily próbować dzisiaj :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-04-07 15:52:24
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Lia napisał(a):
> Basiu, baba wg Twojego przepisu genialna... uciekła co prawda z formy, ale
> smakuje niesamowicie :)
Się cieszę, że smakuje, to taka świąteczna baba i ma smakować.
Baby przeważnie to mają do siebie, że uciekają.
--
pozdrawiam, BBjk (w formie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-04-08 12:07:03
Temat: Re: jeszcze, jak gotowaae jajka ?eby ...Panslavista wrote:
> "clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
> news:ev7o3k$fj6$1@news.interia.pl...
>
>>Ludek Vasta wrote:
>>
>>>Andrzej napsal(a):
>>>
>>>
>>>>Jak ugotowaae jajka ?eby nie pop?ka?y skorupki ?
>>>
>>>
>>>Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona. Jak
>>>sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po czym
>>>natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke bedzie
>>>mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo zoltko
>>>otrzyma szara powloke.
>>>
>>>Ludek
>>
>>te 10 minut to tak dla ?redniej wielko?ci jaja. a ta szara pow?oka to
>>chlorowodór szkodliwy dla organizmu. dlatego wbrew obiegowej opinii ?e
>>najlatwiej jest ugotowaae jaja na twardo jest b??dna i myl?ca.
>
>
> pomy?ka!!!
> siarkowce - siarkowodór jako forma gazowa - ?ó?tko jest cenne dlatego, ?e
> jest to naturalne 1/4 ród?o siarki - bardzo potrzebnej skórze i jej wytworom -
> w?osom.
>
>
tak masz rację pomyłka . sorki.
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |