« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-09 08:52:14
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
> I jest dopieczona w środku a nie spalona na wierzchu? Jak długo ją
> pieczesz?
>
Od czasu do czasu polewam ją sosem, tworzącym się na blaszce. Kaczka ma dość
tłustą skórę, więc tak szybko się nie spali. Zawsze można trochę zmniejszyć
temperaturę. A piekę na pewno trochę ponad godzinę, nie powiem dokładnie, po
prostu obserwuję ptaka i próbuję widelcem;)
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-09 15:26:46
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> skrev i en meddelelse
news:e1cr11$uod$1@opal.icpnet.pl...
>> Moja tesciowa wypelnia jablkami i sliwakmi suszonymi (ale takimi miekkimi
>> PRUNES, nie jak polskie).
>> I piecze w brytfannie bardzo dlugo. Minimum 3 godziny, chyba w 130
>> stopniach. Tyle mniej wiecej wiem ale w niedziele bede sie uczyc jak
>> dokladnie to po powiem wiecej po fakcie.
>> W ogole zasada dlugo a w mniejszej temperaturze super sie sprawdza przy
>> roznych pieczeniach :)
>
> też tak sobie pomyślałam, ale kilka osósb pisze, że piecze w 200 stopniach
> i dlatego trochę się zdziwiłam...
Kiedys w gazecie podawali ze pierwsza godzie na jednej stronie , a ptem na
drugiej ale nie pamietam co pierwsze. Oprocz tego wiem ze u tesciowej zawsze
stoi miska z wytopinym tluszczem ktorgo czasm jest naprawd duzo -w
zaleznosci od kaczki.
Ostatnio zrobilam boczek ze skora na wierzchu. Podlany piwem (kolejny patent
tsciowej), z cwiartkami jablka, i prunes - 4,5 godziny 135 st.
Rozpadal si epodczas krojenia ale w zyciu nei jadlam pyszniejszego :)))
pozdr
iska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-09 23:59:48
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> skrev i en meddelelse
news:e18ji4$jmp$1@opal.icpnet.pl...
> Witajcie,
> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
> upiec.
> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
> kaczkę?
> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
Moja tesciowa wypelnia jablkami i sliwakmi suszonymi (ale takimi miekkimi
PRUNES, nie jak polskie).
I piecze w brytfannie bardzo dlugo. Minimum 3 godziny, chyba w 130
stopniach. Tyle mniej wiecej wiem ale w niedziele bede sie uczyc jak
dokladnie to po powiem wiecej po fakcie.
W ogole zasada dlugo a w mniejszej temperaturze super sie sprawdza przy
roznych pieczeniach :)
pozdr
iska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-10 05:38:58
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> Moja tesciowa wypelnia jablkami i sliwakmi suszonymi (ale takimi miekkimi
> PRUNES, nie jak polskie).
> I piecze w brytfannie bardzo dlugo. Minimum 3 godziny, chyba w 130
> stopniach. Tyle mniej wiecej wiem ale w niedziele bede sie uczyc jak
> dokladnie to po powiem wiecej po fakcie.
> W ogole zasada dlugo a w mniejszej temperaturze super sie sprawdza przy
> roznych pieczeniach :)
też tak sobie pomyślałam, ale kilka osósb pisze, że piecze w 200 stopniach i
dlatego trochę się zdziwiłam...
Pozdrawiam.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-10 07:53:41
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:e1cr11$uod$1@opal.icpnet.pl...
> > Moja tesciowa wypelnia jablkami i sliwakmi suszonymi (ale takimi
miekkimi
> > PRUNES, nie jak polskie).
> > I piecze w brytfannie bardzo dlugo. Minimum 3 godziny, chyba w 130
> > stopniach. Tyle mniej wiecej wiem ale w niedziele bede sie uczyc jak
> > dokladnie to po powiem wiecej po fakcie.
> > W ogole zasada dlugo a w mniejszej temperaturze super sie sprawdza przy
> > roznych pieczeniach :)
>
> też tak sobie pomyślałam, ale kilka osósb pisze, że piecze w 200 stopniach
i
> dlatego trochę się zdziwiłam...
>
a ja proponuje zrobic z przyprawami: czosnek i mieta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-10 07:55:31
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?Barbara K. wrote:
(...)
> też tak sobie pomyślałam, ale kilka osósb pisze, że piecze w 200 stopniach i
> dlatego trochę się zdziwiłam...
Ja na wszelki wypadek pierwszą godzinę piekę pod folią, czasem nawet
więcej niż godzinę. Do nadzienia słodkiego smaruję jakąś konfiturą z
imbirem, do "podstawowego" (z watróbki) smaruję czosnkiem i
majerankiem.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-04-21 09:54:18
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?Barbara K. wyklikał(a):
> Witajcie,
> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
> upiec.
Trochę po czasie, ale będzie na przyszłość ;)
> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co
> zrobiłam źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku
> surową.
Zbyt wysoka temperatura.
> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie
> przepisy na kaczkę?
Kaczkę natrzeć tylko solą i majerankiem - nie żałować. Powinna poleżeć z
przyprawami conajmniej przez noc.
Wypełnić kwaśnymi jabłkami (najlepiej Bojkeną) lub pomarańczami.
Piec przez ok 20-30 min w ok 200 st C aż zacznie puszczać tłuszcz. Potem
podlać wodą, zmniejszyć do ok. 150 st C, przykryć folią i piec w sumie tyle
godzin ile kaczka waży, od czasu do czasu podlewając sosikem i ew.
uzupełniać poziom płynu dolewając przegotowanej wody. Na koniec można
podpiec skórkę zwiększając temperaturę i odkrywając ptaszydło ;).
Do kaczuchy podawać upieczone jabłka i żurawinę lub borówki.
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-04-22 13:38:38
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> Kaczkę natrzeć tylko solą i majerankiem - nie żałować. Powinna poleżeć z
> przyprawami conajmniej przez noc.
> Wypełnić kwaśnymi jabłkami (najlepiej Bojkeną) lub pomarańczami.
> Piec przez ok 20-30 min w ok 200 st C aż zacznie puszczać tłuszcz. Potem
> podlać wodą, zmniejszyć do ok. 150 st C, przykryć folią i piec w sumie
> tyle
> godzin ile kaczka waży, od czasu do czasu podlewając sosikem i ew.
> uzupełniać poziom płynu dolewając przegotowanej wody. Na koniec można
> podpiec skórkę zwiększając temperaturę i odkrywając ptaszydło ;).
> Do kaczuchy podawać upieczone jabłka i żurawinę lub borówki.
Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |