« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-02 10:37:27
Temat: kawał indykawitam
mam w zamrażalce ok. 0,5 kg piersi indyka ,nie wiem co z nim zrobic?upiec w
całosci? boje sie ze bedzie suche ,pokroic na kotlety ?i usmazyc?
macie jeakis pomysły?
pzdr.
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-02 10:58:30
Temat: Re: kawał indyka
"pamana" <p...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c9ka9r$66d$1@absinth.dialog.net.pl...
> witam
> mam w zamrażalce ok. 0,5 kg piersi indyka ,nie wiem co z nim zrobic?upiec
w
> całosci? boje sie ze bedzie suche ,pokroic na kotlety ?i usmazyc?
> macie jeakis pomysły?
> pzdr.
> p.
>
Ja piersi z indyka (racej piersiunie, bo sa zazwyczaj mniejsz od Twojej)
robie tak: posole, popieprze, po...paprykuje, smaze na oleju i na koniec
klade na ta piers plasterki pomidorw, na to listki bazylii i plasterki
mozarelli; przykrywam patelnie pokrywka i na malym ogniu sie to dalej piecze
az mozarella sie lekko rozplynie. Powstaje przy tym smaczny sosik, ktory
doprawiam odrobina gestej smietany i winem czerwonym. Do tego najbardziej
smakuja mi Spaetzle i brokuly z maselkiem i galaka muszkatalowa.
Monika (jesli ju to kiedys podawalam to sorry)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 11:22:14
Temat: Re: kawał indyka>witam
>mam w zamrażalce ok. 0,5 kg piersi indyka ,nie wiem co z nim zrobic?upiec w
>całosci? boje sie ze bedzie suche ,pokroic na kotlety ?i usmazyc?
>macie jeakis pomysły?
>pzdr.
>p.
>
W moim wykonaniu wygląda to tak: posolone piersi, smażę na patelni (na
tłuszcz) ze wszystkich stron po kilka minut. Przekładam do brytfanny wraz z
tłuszczem z patelni
wersja 1 - dodaje cebule w talarki, czosnek roztarty, pieprz, zalewam
bulionem. Duszę do miękkości. Podaje z sosem czosnkowym.
wersja 2 - dodaje marchew w plasterki, pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.
podlewam lekko bulionem i duszę do miękkości. Pod koniec dolewam śmietanę min
30% i redukuję aż sos zgęstnieje. Sos ma posmak orzechów (?)
Smacznego
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 11:22:22
Temat: Re: kawał indyka>witam
>mam w zamrażalce ok. 0,5 kg piersi indyka ,nie wiem co z nim zrobic?upiec w
>całosci? boje sie ze bedzie suche ,pokroic na kotlety ?i usmazyc?
>macie jeakis pomysły?
>pzdr.
>p.
>
W moim wykonaniu wygląda to tak: posolone piersi, smażę na patelni (na
tłuszcz) ze wszystkich stron po kilka minut. Przekładam do brytfanny wraz z
tłuszczem z patelni
wersja 1 - dodaje cebule w talarki, czosnek roztarty, pieprz, zalewam
bulionem. Duszę do miękkości. Podaje z sosem czosnkowym.
wersja 2 - dodaje marchew w plasterki, pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.
podlewam lekko bulionem i duszę do miękkości. Pod koniec dolewam śmietanę min
30% i redukuję aż sos zgęstnieje. Sos ma posmak orzechów (?)
Smacznego
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |