Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiszenie burakow na barszcz - relacja kiszenie burakow na barszcz - relacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

kiszenie burakow na barszcz - relacja

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: kiszenie burakow na barszcz - relacja
Date: Sun, 15 Dec 2002 11:24:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <athlaj$hfb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039947923 17899 213.25.246.186 (15 Dec 2002 10:25:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Dec 2002 10:25:23 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138790
Ukryj nagłówki

po sukcesie majonezu domowego w/g przepisu Marty Gessler ( bez dodawania
oleju po kropelce), poszlam za ciosem i postanowilam zrealizowac jej drugi
przepis na aromatyczny kwas buraczany - jako , ze wigilia tuz, tuz. Bodzcem
bylo kupienie chleba razowego na zakwasie- o ktory niezwykle trudno w
dzisiejszych "drozdzowych" czasach. Dobra wiadomosc dla Gdanska. Chleb taki
mozna kupic u Szydlowskiego . Ja swoj kupilam na Grunwaldzkiej we Wrzeszczu
na skrzyzowaniu z Manhattanem (po przekatnej supersamu)w sklepie ( woz
Dzrzymaly)Szydlowskiego
Nie mialam 3- litrowego sloja, wiec wyciagnelam 5 litrowy garnek w
ktorym robie przetwory latem , wymylam porzadnie, nalalam ok. 3 litrow wody
i zagotowalam- traktujac to jednoczesnie jako wyparzenie naczynia.
Zostawilam do ostygniecia na letnio. Wrzucilam do letniej wody 1 kg burakow
obranych i w plastry na grubosc palca, 2 gozdziki, cala glowka czosnku
obrana z lupin na zabki oraz pol chleba na zakwasie podzielonego na 2
cwiartki. Wlozylam go skora do dolu. Buraki leza na dnie , a zabki czosnku i
chleb plywaja. Brakowalo mi kopru w nasionach oraz korzenia chrzanu. Stalo
tak 3 dni .Trzeciego dnia nawet dodalam szczypte soli, bo zaczelam go
podpijac... W herbapolu byl koper w nasionach ale inny- nie ten co sie
dodaje do kiszenia ogorkow. Powiedzial mi facet, ze taki jak szukam powinien
byc w sklepach nasiennych. Wczoraj, czyli czwartego dnia dorzucilam z
zamrazarki lodyzki kopru zielonego, (natki). Jak latem zamrazam sobie swiezy
koperek na posypywanie kartofelkow, to osobno siekam same grube lodyzki na
centymetrowe kawalki i zamrazam, wykorzystujac je zima do sosow czy zup. I
taka solidna lyche tych lodyzek wsypalam czwartego dnia do gara, aby doszedl
aromat koprowy. Nie bylo tylko chrzanu. Dzis piaty dzien, wieczorem zlewam
do wyparzonych butelek piekny, czerwony, klarowny, aromatyczny kwas z
burakow i wstawie do zimnego albo zamroze w jakims pojemniku.Warto bylo.
Jeszcze jest czas na postawienie kwasu- jakby ktos po przeczytaniu tego
nabral ochoty

Jola L-L
PS: dla modemowcow:

Kiszenie burakow na barszcz
1 kg burakow
1/2 czarnego razowego zytniego chleba
pol peczka suszonego kopru lub 1/2 torebki nasion kopru
glowka czosnku
2 gozdziki
korzen chrzanu
Dopoki pani Marysia Socha nie zawitala w moim domu, nie mialam pojecia, jak
rozne moga byc sposoby kiszenia burakow na barszcz. Pani Marysia z Bieszczad
miala swoja tajemnice kiszenia burakow "nieslychanie aromatyczna". Kisila je
tak:
Obierala 1 kg burakow, dzielila kazdy na cztery czesci i wrzucala do
trzylitrowego sloja dobrze wyparzonego. Do tego dodawala 1/2 czarnego
razowego zytniego chleba "starej generacji" (to wazne, bo "nowe" pieczywo
nie jest robione na naturalnych zakwasach). Wkladala pol peczka suszonego
kopru (taki jak do ogorkow kiszonych) lub 1/2 torebki nasion kopru, glowke
czosnku podzielona na zabki, 2 gozdziki i korzen chrzanu. Zalewala letnia
woda. Stawiala w cieplym (nie goracym) miejscu w kuchni. Po trzech dniach
przestawiala sloj w chlodniejsze miejsce. Taki zakwas dolewala do barszczu.
Nie wyobrazam sobie lepszego kiszonego barszczu. Moje dzieci pija go
szklankami.Marta Gessler"




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.12 Agnieszka Biernacka
15.12 Marta Trzaska
16.12 asia
16.12 Maciek
16.12 asia
16.12 t...@p...onet.pl
16.12 Marta Trzaska
17.12 dorka
17.12 walkie
17.12 dorka
17.12 Agnieszka Biernacka
17.12 dorka
17.12 Agnieszka Biernacka
17.12 walkie
18.12 Zośka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK