| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-13 14:12:46
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemLia:
>>>ananas mi nigdy nie rozmiekczyl galaretki, trzyma sie zawsze jak maly
>>>betonik :)
>>>kiwi faktycznie lepiej nie ladowac
>>to moze jakis inny owoc...tylko jaki...starosc nie radosc ...
>
>
> Moja pamiec takowoż podpowiada mi ananasa, ale moze tylko surowy?
> Moze Wkn takiego z puszki dodała?
świeży ananas i kiwi świeże rozkładają pektynę. Papaya zresztą też, ale
tej to chyba na tort się nie daje. Kiwi podobno sparzyć można i wtedy
też się da zalać galaretą, ale osobiście nie sprawdzałem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-13 15:01:44
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemPatryCCCja wrote:
>> Galaretka z kiwi nie zastygnie, ananasa tez nie nalezy.
>
> cos mi sie tlucze po glowie, ze galaretka z zelatyna nie zastygnie,
> ale z agarem owszem. dobrze mi sie cos przez pamiec przebija?
Dobrze. Takie galaretki z karagenem i agarem nie mają nic przeciwko
kiwi; są za to trochę mniej twarde niż te z żelatyną.
Galaretki "błyskawiczne" są właśnie często bez żelatyny; kiedyś
było w sprzedaży takie fajne coś, co się nazywało "Delektynka" i po
pierwsze bardzo się lubiło z kiwi, a po drugie tężało w ciągu
niecałej godziny.
Pozdrawiam :)
Evva
(której tu daaawno nie było, ale się przekopała przez archiwum wreszcie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 15:09:49
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problem
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3E4BA7DE.1030702@ukbf.fu-berlin.de...
> świeży ananas i kiwi świeże rozkładają pektynę. Papaya zresztą też, ale
> tej to chyba na tort się nie daje. Kiwi podobno sparzyć można i wtedy
> też się da zalać galaretą, ale osobiście nie sprawdzałem.
>
> Waldek
>
>
>
io, fakt, ze tez o tym zapomnialam, ktos mi mowil, zeby sparzyc kiwi,
jeszcze tego nie probowalam
ananasa faktycznie zasze dodawalam z puszki (staram a glupiam...)
wkn ziew ziew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 15:56:45
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemEwa Dacko wrote:
> Galaretki "błyskawiczne" są właśnie często bez żelatyny; kiedyś
> było w sprzedaży takie fajne coś, co się nazywało "Delektynka" i po
> pierwsze bardzo się lubiło z kiwi, a po drugie tężało w ciągu
> niecałej godziny.
delektynka jakis czas temu niestety zniknela z rynku. teraz podobno inna
firma wypuscila galaretki bez zelatyny, ale zupelnie nie pamietam jaka.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 22:01:06
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemChyba sama upadlas na glowe i to z duzej wysokosci
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:da7n4vs4urej8v87ilbrr2sate48mp4d78@4ax.com...
>
> >> bo on, ten kiwi i chyba ananas, to maja jakiegos enzyma w sobie
> >> czy inne psakudztwo co to sie sprzeciwia galarecieniu.
> >> >
> >
> >ananas mi nigdy nie rozmiekczyl galaretki, trzyma sie zawsze jak maly
> >betonik :)
> >kiwi faktycznie lepiej nie ladowac
> >
> >wkn
>
> to moze jakis inny owoc...tylko jaki...starosc nie radosc ...
>
> Pierz - kobieta upadla. na glowe. Upadniecie na glowe jest
> niewatpliwym dowodem mienia/mania/macia glowy (K.C.)
>
>
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News
==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers
=-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 22:23:04
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemOn Thu, 13 Feb 2003 23:01:06 +0100, "szama"
<s...@p...onet.pl> wrote:
>Chyba sama upadlas na glowe i to z duzej wysokosci
>
czy moge zapytac dlaczego mnie wybralas na rekoczyny?
Pierz, kobieta uparta
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 22:50:11
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemFrom: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> On Thu, 13 Feb 2003 23:01:06 +0100, "szama"
> <s...@p...onet.pl> wrote:
> >Chyba sama upadlas na glowe i to z duzej wysokosci
> >
> czy moge zapytac dlaczego mnie wybralas na rekoczyny?
> Pierz, kobieta uparta
> K.T. - starannie opakowana
>
Hi, hi... Trys :-)
Zapewne to ja bede Ci musiala odpowiedziec na tak postawione pytanie..
Otoz z moich doswiadczen wynika, ze im bardziej ktos ma mniej kindersztuby i zwyklego
obycia, tym czesciej wlazi w brudnych
buciorach i bierze sie za porzadki, a ktore go nikt nie prosi, nie kala sie przy tym,
oczywiscie, zapoznaniem sie z netykieta, no bo
po co???? Taka osoba z gory wie, co nalezy do dobrego tonu, co jest dobre a co zle...
Proponuje zatem, z tak 'wysoce' kulturalna osoba nie polemizowac, bowiem raczej na
nic sie to nie zda, owa 'wysoce kulturalna' osoba
i tak zawsze bedzie 'wiedziala lepiej'.
Serdecznosci wielkie dla pierzastego, starannie opakowanego Aniola :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.455 / Virus Database: 255 - Release Date: 2003.02.13
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 23:02:21
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemBarbara Czaplicka wrote:
> Hi, hi... Trys :-)
> Zapewne to ja bede Ci musiala odpowiedziec na tak postawione pytanie..
> Otoz z moich doswiadczen wynika, ze im bardziej ktos ma mniej kindersztuby i
zwyklego obycia, tym czesciej wlazi w brudnych
> buciorach i bierze sie za porzadki, a ktore go nikt nie prosi, nie kala sie przy
tym, oczywiscie, zapoznaniem sie z netykieta, no bo
> po co???? Taka osoba z gory wie, co nalezy do dobrego tonu, co jest dobre a co
zle...
> Proponuje zatem, z tak 'wysoce' kulturalna osoba nie polemizowac, bowiem raczej na
nic sie to nie zda, owa 'wysoce kulturalna' osoba
> i tak zawsze bedzie 'wiedziala lepiej'.
>
> Serdecznosci wielkie dla pierzastego, starannie opakowanego Aniola :-)
> Barbara
>
Pieknie ujete, ja dodam od siebie tylko tyle ' z chodzaca ksiazka
kucharska' nie warto wdawac sie w dyskusje bo gotowa zatrzepotac za
mocno kartkami ...
--
===============================================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl j...@w...net.pl \
/ http://walkie.cegla.art.pl http://lubie.to.pl \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 23:13:11
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problem
>
>> czy moge zapytac dlaczego mnie wybralas na rekoczyny?
>> Pierz, kobieta uparta
>> K.T. - starannie opakowana
>>
>
>
>Hi, hi... Trys :-)
>Zapewne to ja bede Ci musiala odpowiedziec na tak postawione pytanie..
>Otoz z moich doswiadczen wynika, ze im bardziej ktos ma mniej kindersztuby i
zwyklego obycia, tym czesciej wlazi w brudnych
>buciorach i bierze sie za porzadki, a ktore go nikt nie prosi, nie kala sie przy
tym, oczywiscie, zapoznaniem sie z netykieta, no bo
>po co???? Taka osoba z gory wie, co nalezy do dobrego tonu, co jest dobre a co
zle...
>Proponuje zatem, z tak 'wysoce' kulturalna osoba nie polemizowac, bowiem raczej na
nic sie to nie zda, owa 'wysoce kulturalna' osoba
>i tak zawsze bedzie 'wiedziala lepiej'.
>
>Serdecznosci wielkie dla pierzastego, starannie opakowanego Aniola :-)
>Barbara
>
>
Basiu - Tys tez aniol. :)))
Pierza - kobieta uparta.
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-13 23:14:25
Temat: Re: kiwi i galaretka - big problemOn Fri, 14 Feb 2003 00:02:21 +0100, "walkie!"
<w...@w...net.pl> wrote:
>Barbara Czaplicka wrote:
>
>> Hi, hi... Trys :-)
>> Zapewne to ja bede Ci musiala odpowiedziec na tak postawione pytanie..
>> Otoz z moich doswiadczen wynika, ze im bardziej ktos ma mniej kindersztuby i
zwyklego obycia, tym czesciej wlazi w brudnych
>> buciorach i bierze sie za porzadki, a ktore go nikt nie prosi, nie kala sie przy
tym, oczywiscie, zapoznaniem sie z netykieta, no bo
>> po co???? Taka osoba z gory wie, co nalezy do dobrego tonu, co jest dobre a co
zle...
>> Proponuje zatem, z tak 'wysoce' kulturalna osoba nie polemizowac, bowiem raczej na
nic sie to nie zda, owa 'wysoce kulturalna' osoba
>> i tak zawsze bedzie 'wiedziala lepiej'.
>>
>> Serdecznosci wielkie dla pierzastego, starannie opakowanego Aniola :-)
>> Barbara
>>
>Pieknie ujete, ja dodam od siebie tylko tyle ' z chodzaca ksiazka
>kucharska' nie warto wdawac sie w dyskusje bo gotowa zatrzepotac za
>mocno kartkami ...
ja wole dostac po glowie Larousse Gastronomique.....
Pierzasta kobieta - duch
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |