| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-20 20:31:58
Temat: konfitura/marmolada z pomaranczy (P)przepis z ksiazki "wielka ksiega ziol i przypraw" - wyprobowany dzis.
6 duzych pomaranczy
1 kg cukru
sok z polowki cytryny
(odrobina imbiru-to juz wariacja wlasna)
pomarancze sparzylam, wrzucilam do gara, zalalam woda 1,2
litra i gotowalam ok. 1 godzine-az patyczek do szaszlykow miekko
wchodzil
w skorke.
wyjac pomarancze, plyn zachowac.
pokoic pomarancze w plastry-usunac pestki, pokroic dalej w kostke
!!! pestki wsadzic w gaze, zawiazac.
do plynu po pomaranczach wsypac 1 kg cukru, ogrzewac az sie
rozpusci, po czym podkrecamy gaz (prad) i gotujemy 5 minut.
wrzucamy gaze z pestkami (pektyny), pomarancze i sok z
cytryny.
gotujemy az mamrolada utworzy na drewnianej lyzce sciekajaca
szklista blone. (temp. ok. 120 st. C)
wyjmujemy gaze z pestkami, zbieramy szumowiny.
ja tutaj dodalam 1/3 lyzeczki imbiru-nie wiem dlaczego, ale
dalam. i dosypalam jednak jeszcze ok. 1/2 szkl. cukru,
zagotowalam.
wsadzamy goraca konfiture do sloika i zamknac dobrze.
napisano ze mozna przechowywac w ciemnym miejcu rok.
pychota! choc slodkie to bardzo dobre. przynajmniej na cieplo
byly super:) i dosc geste.
pozdrawiam
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |