Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia konfitura/marmolada z pomaranczy (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

konfitura/marmolada z pomaranczy (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-20 20:31:58

Temat: konfitura/marmolada z pomaranczy (P)
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

przepis z ksiazki "wielka ksiega ziol i przypraw" - wyprobowany dzis.

6 duzych pomaranczy
1 kg cukru
sok z polowki cytryny
(odrobina imbiru-to juz wariacja wlasna)

pomarancze sparzylam, wrzucilam do gara, zalalam woda 1,2
litra i gotowalam ok. 1 godzine-az patyczek do szaszlykow miekko
wchodzil
w skorke.
wyjac pomarancze, plyn zachowac.
pokoic pomarancze w plastry-usunac pestki, pokroic dalej w kostke
!!! pestki wsadzic w gaze, zawiazac.
do plynu po pomaranczach wsypac 1 kg cukru, ogrzewac az sie
rozpusci, po czym podkrecamy gaz (prad) i gotujemy 5 minut.
wrzucamy gaze z pestkami (pektyny), pomarancze i sok z
cytryny.
gotujemy az mamrolada utworzy na drewnianej lyzce sciekajaca
szklista blone. (temp. ok. 120 st. C)
wyjmujemy gaze z pestkami, zbieramy szumowiny.
ja tutaj dodalam 1/3 lyzeczki imbiru-nie wiem dlaczego, ale
dalam. i dosypalam jednak jeszcze ok. 1/2 szkl. cukru,
zagotowalam.

wsadzamy goraca konfiture do sloika i zamknac dobrze.

napisano ze mozna przechowywac w ciemnym miejcu rok.

pychota! choc slodkie to bardzo dobre. przynajmniej na cieplo
byly super:) i dosc geste.


pozdrawiam


Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[OT] Zestw garnków BERGHOFF
Powrot
Re: Pytanie do "Niemców"
Re: Cukinia, w salatce?
Pietruszka czy pasternak?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »