« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-13 08:37:47
Temat: kotlety rybneW guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze" przepisy
co do takowych kotletow:)
Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na propozycje.
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-13 09:12:18
Temat: Re: kotlety rybne> W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze" przepisy
> co do takowych kotletow:)
> Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na propozycje.
>
> --
> Pozdrawiam
> Iwona
> /Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
> http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
>
>
Czy to jest "świeży" przepis nie wiem,ale ja tak robię moje kotleciki:
Szczupaka chyba szkoda mielić ale ........
Jeśli chodzi o mielone kotleciki rybne to ja tak je robię:
-ryba zmielona ..oczywiście
-Jajko /ja daję 2 /
-bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnieta
-vegeta
-duzo świeżej zielonej pietruszki,moze być szczypiorek
-bułka tarta
-przyprawy jakie lubisz/ja lubię świeże zioła do ryby np.świeża bazylia/
wszystko mieszam ,aby powstała masa z kórej formujemy kotleciki, jeżeli jest
zbyt rzadka dodaje mąki albo tartej bułki.
A co do ziół i przypraw to mozna poprostu dodać pieprz,paprykę,vegetę....ale
nać zielonej pietruszki jest wzkazana i ze względów smakowych ,ale też
wizualnych,kotleciki ładnie wyglądają.
Jak formuje kotleciki ,to najpierw obtaczam w mące, potem jajku i na koniec w
bułce.
PS.Ja zawsze ,kiedy mam wątpliwości czy masa jest OK,smażę jednego kotlecika i
próbuję.Taki "test " jest dobry.Wiem czy mi sie nie "rozlecą" i czy smakowo
też są w porządku.Wszystko podaje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty
Pozdrawiam Kaja
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 09:23:51
Temat: Re: kotlety rybne> > W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze"
przepisy
> > co do takowych kotletow:)
> > Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na
propozycje.
wg mnie zmielic 3 kg szczupaka na mieline to profanacja takie mieska !
ale to moje zdanie :)
--
Balta
Mirek (GG 22777)
300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 09:25:36
Temat: Re: kotlety rybnea teraz przekładajac na polski:
wg mnie zmielic 3 kg szczupaka na mielone to profanacja takigoe mieska !
ale to moje zdanie :)
--
Balta
Mirek (GG 22777)
300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
Użytkownik "balta" <b...@N...pl> napisał w wiadomości
news:cpjn4d$6jd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze"
> przepisy
> > > co do takowych kotletow:)
> > > Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na
> propozycje.
>
> wg mnie zmielic 3 kg szczupaka na mieline to profanacja takie mieska !
> ale to moje zdanie :)
>
> --
> Balta
> Mirek (GG 22777)
> 300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 09:44:08
Temat: Re: kotlety rybneDnia Mon, 13 Dec 2004 09:37:47 +0100, Iwona_s napisał(a):
> W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze" przepisy
> co do takowych kotletow:)
> Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na propozycje.
Szczupak, czy nie, dobre kotleciki rybne nie są złe. Do ryby, po
zmieleniu, dodajemy nieco zmielonego surowego boczku. Następnie dodajemy
namoczonego chleba, jajko, a jako przyprawy sól, czosnek i dużo natki
pietruszki. Nie wiem jaka będzie proporcja boczku do szczupaka, ale z
bardzo chuda rybą mozna nawet pół na pół.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 09:46:01
Temat: Re: kotlety rybneUżytkownik "balta" <b...@N...pl> napisał w wiadomości
news:cpjn4d$6jd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> wg mnie zmielic 3 kg szczupaka na mieline to profanacja takie mieska !
> ale to moje zdanie :)
Moze to i wyglada na profanacje, ale domownikom juz przejadl sie szczupak
smazony i z grilla. Poza tym nie lubia wydlubywac z niego osci. Stad pomysl
z kotletami:)
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 10:18:24
Temat: Re: kotlety rybneW: news:cpjkar$np7$1@news.dialog.net.pl
Od: Iwona_s <i...@T...pl>
Było:
> W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze"
> przepisy co do takowych kotletow:)
> Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na
> propozycje.
Tak jak w postach powyżej kotlety mielone ale ugotować w rosole z "odpadów"
z tej ryby.
Rosół ma być z "mało wody" i "dużo włoszczyzny" ;-)
Rosół ma jeszcze tą zaletę, że można do niego dodać koncentrat pomidorowy,
albo zabielić śmietaną i mąką, albo zrobić sos chrzanowy ...
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
http://evil.pl/pip/index.html
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 10:38:04
Temat: Re: kotlety rybne
Użytkownik "Kaja" <z...@a...pl> napisał w wiadomości
news:20f6.00000058.41bd5cee@newsgate.onet.pl...
> > W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze"
przepisy
> > co do takowych kotletow:)
> > Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na
propozycje.
> >
> > --
> > Pozdrawiam
> > Iwona
> > /Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie
trwać./Cyceron
> > http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
> >
> >
>
> Czy to jest "świeży" przepis nie wiem,ale ja tak robię moje kotleciki:
>
> Szczupaka chyba szkoda mielić ale ........
>
> Jeśli chodzi o mielone kotleciki rybne to ja tak je robię:
> -ryba zmielona ..oczywiście
> -Jajko /ja daję 2 /
> -bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnieta
> -vegeta
> -duzo świeżej zielonej pietruszki,moze być szczypiorek
> -bułka tarta
> -przyprawy jakie lubisz/ja lubię świeże zioła do ryby np.świeża bazylia/
>
A ja robię inaczej. A robię często i z ryb różnych.
Rybę mielę wraz z cebulą, dodaję sporo koperku (może być suszony), dodaję
jajko, sól, pieprz oraz tylko i wyłącznie bułkę tartą. Ta masa i tak jest
dosyć rzadka. Bułka tarta ją trochę zagęszcza. Gdyby dać bułkę namoczoną i
nie wiem jak mocno odciśnięta - powstanie taka paciaja, że za nic się z tego
kotleta nie uformuje.
Proporcje: na pół kilo ryby 1 średnia cebula, jedno jajko, kilka łyżek
tartej bułki (dosypujesz, mieszasz, czekasz parę minut aby dać bułce czas na
nasiąknięcie i ew. dosypujesz dalej, albo nie), przyprawy - do smaku.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 20:29:04
Temat: Re: kotlety rybneUżytkownik "Iwona_s" <i...@T...pl> napisał w wiadomości
Dzieki wszystkim za rady.
Kotlety wyszly smaczne - z przypraw dalam sol, pieprz czarny, ziola
prowansalskie + dodatkowo tymianek.
Zostalo mi troche gotowej masy, to wrzucilam do zamrazalnika (chyba
dobrze?).
Musze przyznac, ze jak dotad lenilam sie zeby zrobic rybie kotlety - to
przygotowanie samej ryby mnie zniechecalo...
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 20:45:51
Temat: Re: kotlety rybne> > > W guglach jest nieduzo na ten temat. Moze ktos ma jakies "swieze"
> przepisy
> > > co do takowych kotletow:)
> > > Dostalo mi sie 3kg szczupaka, pozbylam ich juz osci i czekam na
> propozycje.
>
> wg mnie zmielic 3 kg szczupaka na mieline to profanacja takie mieska !
> ale to moje zdanie :)
> dlatego napisałam...Szczupaka chyba szkoda mielić
Pozdrawiam Kaja
> --
> Balta
> Mirek (GG 22777)
> 300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |