| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-10 11:03:16
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczne>
> Ja czosnek bardzo lubię, ale tez jego wszechobecność mnie zaskakuje.
> Więc coś jest na rzeczy.
>
a ja toleruje tylko w oliwie do smarowania grzanek z grilla;-)
Dziwi mnie to jego dodawanie do wszelkich salat, past, dań gorących, czesto
polecanych jako dania na spotkania towarzyskie, przeciez wiadomo ze da się
"wyczuć" osobe ktora spozyla czosnek i nikt mi nie wmowi, ze zucie natki
pietruszki coś zmienia.
Nawet jesli wszyscy jedzą te dania to i tak wzajemnie "chuchanie" na siebie
chyba srednio przyjemne jest...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-10 11:04:30
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczne
Użytkownik "gosia" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cufeue$8rm$1@inews.gazeta.pl...
>
> >
> > a dlaczego chcesz zmielić z jajkiem?? Jajko dodaje się podczas wyrabia
> > masy;-)
>
> Taki mi skrót myślowy wyszedł ;-) Oczywiście że jajka nie mielę :-)
>
rozumiem;-) sens to mielenie maloby gdybys chciala je dodac razem ze
skorupką;-)))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:16:19
Temat: Pierwszy kotlet zszedł z patelni...Zrobiłam kotlety dokładnie wg przepisu, ominęłam tylko czosnek, za to
dodałam słodką paprykę. Na razie usmażyłam tylko jednego - na próbę, resztę
będę smażyć później, no i wynik próby jest bardzo pozytywny. Masa nie jest
zbyt gęsta (choć dodałam sporo bułki tartej do środka), więc ciężko formować
kotleciki, za to jak już się uda, są rewelacyjnie delikatne wewnątrz a
chrupiące na zewnątrz.
gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:19:41
Temat: Re: Pierwszy kotlet zszedł z patelni...
Użytkownik "gosia" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cuffqg$d1t$1@inews.gazeta.pl...
> Zrobiłam kotlety dokładnie wg przepisu, ominęłam tylko czosnek, za to
> dodałam słodką paprykę. Na razie usmażyłam tylko jednego - na próbę,
> resztę będę smażyć później, no i wynik próby jest bardzo pozytywny. Masa
> nie jest zbyt gęsta (choć dodałam sporo bułki tartej do środka), więc
> ciężko formować kotleciki, za to jak już się uda, są rewelacyjnie
> delikatne wewnątrz a chrupiące na zewnątrz.
Gra-tu-lu-ję!
:-)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:20:57
Temat: Re: Pierwszy kotlet zszedł z patelni...
> Gra-tu-lu-ję!
> :-)
>
> Sowa
Dziękuję pięknie :-)
gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:22:40
Temat: w temacie strączkowych...skoro wyskoczyl taki temat, to ja podziele sie czyms malutkim - bardzo
smacznym dodatkiem do kaszy (gryczana to była) okazala się soczewica-
ugotowana na sypko a nastepnie podsmazona na oliwie z drobno siekana cebula,
do tego jarzynka z burakow - jak dla mnie pelnia szczescia;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:23:46
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczneMałżonka ma kochana czasem robi podobne kotleciki z kalafiora, dodaje tylko
do masy troszkę keczupu. Ekstra :-)))))
pozdrawiam
Sławek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 11:30:55
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczneW: news:cufer3$2mn$1@nemesis.news.tpi.pl
Od: Basia <b...@o...pl>
Było:
>> I nie daję czosnku, kompletnie mi z czosnkiem nie smakowały.
> no wlasnie, ja nie wiem, moze przewrazliwona jestem, ale ostatnio
> wszedzie widze (przepisy w pismach, tv, itp.), ze jesli tylko nie
> jest to ciasto, to dodawany jest czosnek;-((
...
Ten przepis jest bardzo dawny, mam "Kuchnię domową" z 1956 i tam też jest
czosnek ;-)
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 16:14:55
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczneBasia napisał(a):
>> Ja czosnek bardzo lubię, ale tez jego wszechobecność mnie zaskakuje.
>>Więc coś jest na rzeczy.
>>
>
> a ja toleruje tylko w oliwie do smarowania grzanek z grilla;-)
>
> Dziwi mnie to jego dodawanie do wszelkich salat, past, dań gorących, czesto
> polecanych jako dania na spotkania towarzyskie, przeciez wiadomo ze da się
> "wyczuć" osobe ktora spozyla czosnek i nikt mi nie wmowi, ze zucie natki
> pietruszki coś zmienia.
> Nawet jesli wszyscy jedzą te dania to i tak wzajemnie "chuchanie" na siebie
> chyba srednio przyjemne jest...
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
chyba mamy powazny problem z wampirstwem na grupie ;)
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-10 16:32:49
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczne"Basia" <b...@o...pl> wrote in message news:cuff9v$4pn$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dziwi mnie to jego dodawanie do wszelkich salat, past, dań gorących, czesto
> polecanych jako dania na spotkania towarzyskie, przeciez wiadomo ze da się
> "wyczuć" osobe ktora spozyla czosnek i nikt mi nie wmowi, ze zucie natki
> pietruszki coś zmienia.
> Nawet jesli wszyscy jedzą te dania to i tak wzajemnie "chuchanie" na siebie
> chyba srednio przyjemne jest...
To wszystko zalezy od poziomu higieny jamy ustnej oraz sposobu przyrzadzania dan z
czosnkeim.
Np. szybkie smazenie czosnku na bardzo rozgrzanym tluszczu - tak jak np. w wielu
potrawach kuchni orientalnej - daje potrawie smak czosnkowo-ostro-gorzki ale nie
powoduje "odoru" czosnkowego.
Zakladajac zdrowe uzebienie i dziasla, mycie zebow kilka razy dziennie + plukanie po
kazdym myciu plynem antybakteryjnym + flosowanie rano i wieczorem + codzienne
skrobanie jezyka + czyszczenie u dentysty osadu nazebnego co najmniej dwa-trzy razy w
roku daje gwarancje ze nawet pocalunek po czosnku nie bedzie nieprzyjemny.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |