« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-02 13:39:57
Temat: krupnik - jakie przyprawyWitam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem. Robię
zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i dalej to co
zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie dajecie przyprawy do
tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w ziarnach i zmielony, ziele ang.,
liść laurowy.A może coś się jeszcze dodaje?
Pozdrawiam,
Kozica.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-02 13:41:44
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawykozica wrote:
> Witam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem.
> Robię zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i
> dalej to co zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie
> dajecie przyprawy do tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w
> ziarnach i zmielony, ziele ang., liść laurowy.A może coś się jeszcze
> dodaje?
Jasne, sól!!! ;)
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:45:58
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawy
Użytkownik "A.L." napisał
> Jasne, sól!!! ;)
No pewnie że jeszcze sól:))))
Zapomniało mi się napisać - chyba walentynki niedługo
Pozdrawiam
Kozica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:54:12
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawykozica wrote:
> Witam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem. Robię
> zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i dalej to co
> zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie dajecie przyprawy do
> tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w ziarnach i zmielony, ziele ang.,
> liść laurowy.A może coś się jeszcze dodaje?
Nie daję ziela i liścia, ale za to bazylię albo kminek.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 14:02:14
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawy
Użytkownik "kozica" <r...@m...ru> napisał w wiadomości
news:ctql7e$ir4$1@achot.icm.edu.pl...
> Witam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem. Robię
> zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i dalej to co
> zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie dajecie przyprawy do
> tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w ziarnach i zmielony, ziele ang.,
> liść laurowy.A może coś się jeszcze dodaje?
>
A ja do krupniku daję tylko sól. Czasem, czasem suszonego grzybka. Przy czym
zazwyczaj robię krupnik na kostkach (prawdziwych nie Knorra ;-) )
wieprzowych. Gotuję wywar z kostek i warzyw - bez soli, wyjmiję kostki i
warzywa, wsypuję kaszę (jedna łżka na osobę) dodaję (na 4 osoby) dobrą łyżkę
masła, coby się kasza rozkleiła. Jak się zrobi takie krupnicze, solę i
dodaję ziemniaczki w kostkę - trzeba uważać - lubi się przypalać. Na koniec
w zależności od nastroju dodaję pokrojone warzywa, na których był robiony
smak, albo nie dodaję.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 15:11:01
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawy
"Krystyna Chiger" wrote
> Nie daję ziela i liścia, ale za to bazylię albo kminek.
Ja daję kminek mielony. Liść wtedy, gdy mam ochotę na odrobinę gorzkiego
smaku. IMO najlepszy krupnik jest z grzybkami.
Małgośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 20:24:08
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawykozica wrote:
> Witam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem.
> Robię zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i
> dalej to co zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie
> dajecie przyprawy do tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w
> ziarnach i zmielony, ziele ang., liść laurowy.A może coś się jeszcze
> dodaje?
Ja gotuję na żołądkach i sercach kurzych- wtedy mam obiad jednodaniowy :)
I bez czosnku.
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-03 06:01:36
Temat: Re: krupnik - jakie przyprawy> Witam. Właśnie na kuchence stoi i się gotuje garnek z krupnikiem.
> Robię zawsze na korpusie z kurczaka i skrzydełek + włoszczyzna i dalej
> to co zwykle, - ziemniaki, czosnek, kasza.I pytanko: jakie dajecie
> przyprawy do tej zupy? Ja daję zawsze pieprz czarny w ziarnach i
> zmielony, ziele ang., liść laurowy.A może coś się jeszcze dodaje?
>
>
Pierwsze słyszę. Główne składniki krupniku to miód i spirytus, a z
przypraw to goździki, wanilia, galka muszkatołowa i pieprz.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |