« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-03-07 14:11:36
Temat: Re: krzywa cukrowa
> Użytkownik "Joanna Czaplińska" <j...@u...op.pl> napisał w
> wiadomości
> news:gos3n5$a9h$1@news.onet.pl...
Strączkowe maja ok 100kcal.
>
>
>
Zwłaszcza groszek zielony konserwowy 64
fasolka szparagowa 24
;-)
A co z dietą Montignac polegającą na spożywaniu pokarmów o niskim IG?
Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
http://dietamm.com/index.php
Pozdrawiam, Leszek Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-03-08 22:49:22
Temat: Re: krzywa cukrowa
Użytkownik "Lokomotywek" <l...@a...pl> napisał w wiadomości
news:gotvan$g9h$1@news.onet.pl...
>
>> Użytkownik "Joanna Czaplińska" <j...@u...op.pl> napisał w
>> wiadomości
>> news:gos3n5$a9h$1@news.onet.pl...
> Strączkowe maja ok 100kcal.
>>
>>
>>
> Zwłaszcza groszek zielony konserwowy 64
> fasolka szparagowa 24
> ;-)
Ok przyznaje zastosowałem pewien skrót myślowy. Straczkowe czyli fasola i
groch.
Fasola szparagowa 42 2,4 0,2 7,6 Fasola szparagowa, konserwa 26 1,5 0,2 4,5
Groszek zielony 98 6,7 0,4 17 Groszek zielony, konserwa 83 4,5 0,2 15,8
Czyli kcal, białko, tluszcz, weglowodany.
> A co z dietą Montignac polegającą na spożywaniu pokarmów o niskim IG?
> Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
Zaleta tej diety to zmniejsznie ryzyka hipoglikemii poposiłkowej wywołanej
hiperinsulinizmem. A jest to jeden z etapów rozwoju cukrzycy. czyli
spożywanie pokarmów o niskim IG ma podbudowe kaloryczną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-03-09 08:37:01
Temat: Re: krzywa cukrowa
Użytkownik "Piotr Maksymowicz" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gp1i1l$pbe$1@inews.gazeta.pl...
>
>>
> Zaleta tej diety to zmniejsznie ryzyka hipoglikemii poposiłkowej wywołanej
> hiperinsulinizmem.
Hipoglikemia poposiłkowa to zwykła senność po obiedzie. Można się zdrzemnąć
albo zjeść deser po odczekaniu 0,5 godziny.
Co lepsze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-03-09 09:49:39
Temat: Re: krzywa cukrowaOn Mon, 9 Mar 2009 09:37:01 +0100, Szczepan Białek wrote:
>> Zaleta tej diety to zmniejsznie ryzyka hipoglikemii poposiłkowej wywołanej
>> hiperinsulinizmem.
>
> Hipoglikemia poposiłkowa to zwykła senność po obiedzie.
Nienienie.
Hipoglikemia to - klasycznie - niepokój, poty, a nade wszystko uczucie
głodu. Zwykła senność po obiedzie to zupełnie coś innego :)
m.
--
Marek Bieniek (mbieniek na epic kropa pl)
Na newsach jestem prywatnie i wyrażam tu swoje prywatne opinie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-03-09 12:20:13
Temat: Re: krzywa cukrowa
Użytkownik "Szczepan Białek" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gp2cnh$ggt$1@node1.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Piotr Maksymowicz" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:gp1i1l$pbe$1@inews.gazeta.pl...
>>
>>>
>> Zaleta tej diety to zmniejsznie ryzyka hipoglikemii poposiłkowej
>> wywołanej hiperinsulinizmem.
>
> Hipoglikemia poposiłkowa to zwykła senność po obiedzie. Można się
> zdrzemnąć albo zjeść deser po odczekaniu 0,5 godziny.
> Co lepsze?
>
>
Jestes w błedzie. Senność po obiedzie to objaw spadku cisnienia krwi
związanego z przemieszczeniem krwi do naczyń trzewnych.
Hipoglikemia po jedzeniu może dawać niepoków a głównie nieodparta chęć
jedzenia. szczególnie pokarmów wysokowegladanowych. Jest spowodowana zbyt
wysokim stężeniem insuliny we krwi zwiazanym z jej nieadekwatnym
wydzielaniem przez trzustkę.
Spać się wtedy raczej nie da. A tzn dojadanie też do niczego nie prowadzi
ponieważ daje otyłość i prowadzi najkrótsza droga do rozwoju cukrzycy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-03-09 18:39:38
Temat: Re: krzywa cukrowaUżytkownik "Piotr Maksymowicz" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gp31hu$4ns$1@inews.gazeta.pl...
>Senność po obiedzie to objaw spadku cisnienia krwi związanego z
>przemieszczeniem krwi do naczyń trzewnych.
> Hipoglikemia po jedzeniu może dawać niepoków a głównie nieodparta chęć
> jedzenia. szczególnie pokarmów wysokowegladanowych. Jest spowodowana zbyt
> wysokim stężeniem insuliny we krwi zwiazanym z jej nieadekwatnym
> wydzielaniem przez trzustkę.
ale czuje sie tak kazdy, czy tylko ludzie chorzy? ja po obiedzie marze o
kawalku ciasta, czekolady, ech:/ odmawiam sobie, ale to tez boli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-03-22 22:28:00
Temat: Re: krzywa cukrowaPewnego dnia , a był to Fri, 6 Mar 2009 19:12:18 +0100, "Piotr
Maksymowicz" <p...@p...onet.pl> napisał coś takiego:
>
>Użytkownik "Rafal Szymanowski" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
>news:gornou$hbq$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>
>> "Piotr Maksymowicz" <p...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:goqvep$71q$1@inews.gazeta.pl...
>>>
>>> Wynik po 1h jest bez znaczenia.
>>
>> A dlaczego wynik po 1 godz. jest bez znaczenia?
>>
>> pozdrawiam
>> Rafał
>
>Poniewaz do rozpoznania nietolerancji glukozy wynik musi zawierac sie w
>granicach 126 do 200mg% w 2 h po spozyciu 75g glukozy rozpuszczonej w 250ml
>wody, co nalezy wypić w ciagu 5 minut. Poza tym nalezy 8h przed próba nie
>spozywać posiłków. W kilku dniach poprzedzajacych badanie nalezy jeść to co
>sie zwykle je bez zmian w jadlospisie.W czasie próby czyli w czasie 0-120min
>nalezy siedzieć. Wtedy otrzymany wynik jest miarodajny.
>mam nadzieje, że nic nie przekreciłem.
141-200 w 2 godzinie 75g OGTT wg WHO
Co nie znaczy że wynik z 1 godziny nie może być potraktowany jak
przygodna hiperglikemia - a wtedy wartość powyżej 200 staje się
diagnostyczna dla cukrzycy.
Myślę że dieta ograniczająca węglowodany proste + redukcja masy ciała
oraz zwiększenie aktywności fizycznej nie ma zbyt wielu przeciwwskazań
i niezależnie gdzie postawimy punkt odcięcia pomiędzy IGT a DM2 w obu
przypadkach powinna pomóc
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |