Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kurczak w smietanie jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kurczak w smietanie jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-01 11:30:33

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 01 Feb 2004 12:20:29 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:

>In article <bvinds$nu1$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
>
>
>> Bynajmniej ale 24 lata to ma?o? A je?li powtórzony z wydania z 1956 roku
>> to i 48.
>> Czyli w miar? Stary i Polski.
>
>
>Ja my?la?em o ulubionym daniu W?adys?awa Jagie??y.
>
>W?adys?aw


ale on chyba nie staropolski, on starolitewski ;) a tak poza tym,
to ile jest potraw, ktore przetwaly z tamtych i okolotamtych
czasow do dzis w malo zmienionej formie? o ile w ogole...

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-01 11:31:53

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> > Bynajmniej ale 24 lata to mało? A jeśli powtórzony z wydania z 1956
roku
> > to i 48.
> > Czyli w miarę Stary i Polski.
> Ja myślałem o ulubionym daniu Władysława Jagiełły.

A jesteś pewien, że nie jadł go wcześniej na Litwie?
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 11:37:38

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Ubawiłem się jak zwykle setnie. Nie ma nic zabawniejszego niż próżna
dżdżownica, która próbuje się nadąć.

Ale każdą próbę należy docenić. Postarało się, coś nawet samo poszukało jakichć
wiadomości.
Więc w ramach dokształtu dżdżownicy kilka pytań:

> Takim trudnym okresem dla wielu mieszkańców Prusieka był przednówek.
> Zaczynał się wtedy, kiedy kończyły się stare zapasy zboża czy kartofli, a do
> nowych zbiorów było jeszcze daleko.

Kiedy w Polsce zaczynają się zbiory zboża?

Często ludzie głodowali wtedy, żywiąc
> się nieraz zielskiem (lebiodą) i czym się dało.

Kiedy pojawia się młoda lebioda?

> Tym co się dało to były pieczone kurczaki z farszem podlewane tłustą
> śmietaną.

Kiedy na wsi krowy wychodzą po raz pierwszy w pole i kiedy kurczaki z wiosennego lęgu

nadają się do bicia?

A nadto -- słyszało coś kiedyś o stratyfikacji społecznej?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 12:19:52

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Ja upiekłbym kurczaka w brytwannie w piekarniku w
> sporej ilości masła, polewając go tym masłem, a przedy wydaniem zalał
> kwaśnawą śmietaną i chwilę poddusił.

Podobnie robiła moja babcia ;)
Obsmażała kurczka na maśle, potem dusiła w śmietanie, na końcu dodawała
świeżego koperku. Jadło się to z młodymi ziemniakami i mizerią, pamiętam
jako potrawę sezonową.

> Jednak w trakcie moich poszukwań trafiłem u Ćwierciakiewiczowej
~~~~
I Ty...?
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 12:29:55

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bviqt7$8qu$1@inews.gazeta.pl>,
BasiaBjk <b...@q...pl> wrote:

> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> > Ja upiekłbym kurczaka w brytwannie w piekarniku w
> > sporej ilości masła, polewając go tym masłem, a przedy wydaniem zalał
> > kwaśnawą śmietaną i chwilę poddusił.
>
> Podobnie robiła moja babcia ;)
> Obsmażała kurczka na maśle, potem dusiła w śmietanie, na końcu dodawała
> świeżego koperku. Jadło się to z młodymi ziemniakami i mizerią, pamiętam
> jako potrawę sezonową.
>
> > Jednak w trakcie moich poszukwań trafiłem u Ćwierciakiewiczowej

Masz 1 punkt.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 13:35:19

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "max" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> Ubawiłem się jak zwykle setnie. Nie ma nic zabawniejszego niż próżna
> dżdżownica, która próbuje się nadąć.
>
> Ale każdą próbę należy docenić. Postarało się, coś nawet samo poszukało
jakichć
> wiadomości.
> Więc w ramach dokształtu dżdżownicy kilka pytań:
Zbawiać świat jest dobrze zaczać od siebie.
Tak więc tylko jedno pytanko, gdzie to na przednówku jadano pieczone
kurczaki polewane tłustą śmietaną?
A potem można się dalej wymądrzać w powołaniu na żonę ze wsi.
max



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 13:38:21

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> Masz 1 punkt.

Rozbrajasz mnie :)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 13:53:11

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. napisał:

> Czy ty uwazasz ze na przednowku *cala* Polska zywila sie wylacznie
> lebioda ? I tak przez seki lat ?

Pewnie pozostała część jeszcze szczawiem&pokrzywą w towarzystwie
korzonków, grzybów i bezkręgowców :)
--
pa, BasaiBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 13:54:45

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 1 février 2004 ŕ 14:35:19, max a écrit :


> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> Ubawiłem się jak zwykle setnie. Nie ma nic zabawniejszego niż próżna
>> dżdżownica, która próbuje się nadąć.
>>
>> Ale każdą próbę należy docenić. Postarało się, coś nawet samo poszukało
> jakichć
>> wiadomości.
>> Więc w ramach dokształtu dżdżownicy kilka pytań:
> Zbawiać świat jest dobrze zaczać od siebie.
> Tak więc tylko jedno pytanko, gdzie to na przednówku jadano pieczone
> kurczaki polewane tłustą śmietaną?

Pewnie tam gdzie byly...

Czy ty uwazasz ze na przednowku *cala* Polska zywila sie wylacznie
lebioda ? I tak przez seki lat ?


Ewcia, zaciekawiona

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-01 13:59:40

Temat: Re: kurczak w smietanie jak?
Od: "max" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1561725851.20040201145445@yahoo.com...
> Czy ty uwazasz ze na przednowku *cala* Polska zywila sie wylacznie
> lebioda ? I tak przez seki lat ?
Ależ przednówek to termin dotyczący wsi. Łosiu powołując się na pochodzenie
żony o tym stanowi. Być może u żony jadali kurczaki w śmietanie, bo teść
pracował w PGRowskiej fermie drobiu, to zawsze "jakiś kurczak spadł z
drabiny i się zabił na śmierć" i "poranne mleczko się rozlało, bo kanwia się
sama przewróciła".
max

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pizza
Panettone? (chyba nie pochrzaniłam nic w nazwie)
Zabawne...
pizza
kruche ciasto orzechowe z mąką razową

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »