« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2007-08-15 01:42:11
Temat: Re: masa do tortuOn Sun, 12 Aug 2007 19:51:16 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
wrote:
>
>"Dominika" <s...@o...pl> wrote in message
>news:f9ngre$ol3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam :)
>> Mam do Was prośbę : czy znacie może przepis na masę do tortu : bez masła ,
>> margaryny, masła , mleka , śmietany....( wszelkiego nabiału ). Mój synek
>> ma skazę białkową a za 10 dni kończy roczek .....
>> Jeśli tylko przyjdzie Wam coś do głowy ( jakiś przepis na taką masę ) to
>> proszę napiszcie.
>> Pozdrawiam Dominika
>
>Galaretki
Agar-agar, guma guar czy podobne zageszczacze niebialkowe?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2007-08-15 01:42:12
Temat: Re: masa do tortuOn Mon, 13 Aug 2007 10:20:37 +0200, "Aicha"
<b...@t...pl> wrote:
>Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> Posmaruj masłem orzechowym
>
>No sorry, będę bezlitosna. Orzeszki ziemne to jeden z groźniejszych
>alergenów pokarmowych - ich spożycie może skończyć się śmiercią. Poza
>tym tuczenie rocznego dziecka utwardzonym (przynajmniej częściowo, jak
>sądzę) tłuszczem roślinnym nie jest najlepszym pomysłem.
Raz na rok to akurat utuczyc jak brojlera raczej nie dasz rady. Ale ze
niektore skladniki orzeszkow arachidowych potrafia byc uczulajace to
wierze (mimo ze sam jestem uczulony na wszystko co do jedzenia sluzy
jesli jest jedzone za pozno badz w za malych ilosciach...).
Jak pisalem - agar-agar, guma guar, ktos inny dorzucil - pektyny z
jablek, porzeczek, agrestu albo sliwek, z syntetykow - totalnie
obojetna i nieprzyswajalna a bardzo masowo wydajna jako zageszczacz
guma ksantanowa - podobnie do teflonu i platkow zlota w wodce
gdanskiej jak jednym koncem wejdzie tak drugim w niezmienionej postaci
wyjdzie.
To tyle jesli chodzi o zageszczacze do mas tortowych.
Unikanie alergenow wsrod substancji smakowo - zapachowych to juz
znacznie bardziej szczegolowa wiedza, praktycznie osobnicza. Nie
podejmuje sie.
--
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2007-08-15 01:42:12
Temat: Re: masa do tortuOn Sun, 12 Aug 2007 23:20:30 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>A po co probowac? Jak ladny i kolorowy ten tort to nalepiej
>wymiedlic w rekach :PPP
No jakies herezje normalnie, panie dzjejku... Toc jak cos sjie daje
wymiedlc w rekach taz i sprobowac tego nalezy sjie...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |