« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-08 21:36:51
Temat: mięso z zupyWitajcie !
Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
indycza).
Czasem zjadamy od razu a czasem zamrażam (bo robię to mięso później z
fasolą - taka potrawkę).
Może macie pomysły jak inaczej wykorzystać to zamrożone mięso ???
Potrawka trochę mi się przejadła a mięsa się nazbierało .....
Pasztet jakiś ... czy cóś ???
Poradzcie bo ja z gotowania to raczej ... noga (żeby gorzej tego nie
określić :))))
pozdrawiam
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-08 22:23:44
Temat: Re: mięso z zupyMOLNARka <g...@h...pl> wrote:
> Witajcie !
>
> Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
> indycza).
To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka. Ile zupy mozam z
tego zrobic? I chyba nie warta dalszego zachodu?
> Poradzcie bo ja z gotowania to raczej ... noga (żeby gorzej tego nie
> określić :))))
Golonka?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 07:04:29
Temat: Re: mięso z zupy
Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9seu0v$n7f$1@news.tpi.pl...
: Witajcie !
:
: Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
: indycza).
: Czasem zjadamy od razu a czasem zamrażam (bo robię to mięso później z
: fasolą - taka potrawkę).
Nigdy nie kupowalam golonki indyczej. Nie wiem jak wyglada, ile ma mieska, ale
ja miesko z zupy wykorzystuje rowniez do gulaszu, albo w calosci zalane sosem.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 08:59:59
Temat: Re: mięso z zupy
> > Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
> > indycza).
>
> To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka. Ile zupy mozam z
> tego zrobic? I chyba nie warta dalszego zachodu?
sprawdź, gdzie indyk ma kolano ;-))
(to tam, gdzie jest tzw udko, czyli w indyku, to co na świeżym
powietrzu, to jest pięta)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 09:40:30
Temat: Re: mięso z zupy
Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal
> To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka.
Dla mnie jest wystarczajacy. Poza tym golonka to raczej mieso ... nad
kolanem, prawda ? Obejrzyj sobie indyka ... cos tam jednak jest.
> Ile zupy mozam z
> tego zrobic?
Tyle, ze dobrze najje sie 2 osoby. Ja nie oceniam jak Ty robisz swoja zupe
;-/ Prosze o rade ... ale chyba moje nadziej sa plonne bo latwiej
skrytykowac niz pomóc.
> I chyba nie warta dalszego zachodu?
Jedna moze rzeczywiscie nie warta (choc ja akurat z jednej robie ww potrawke
i nam starcza). Ale napisalam, ze zamrazam i mam tych zamrozonych KILKA
pojedynczych porcji ... wiec juz warte to zachodu.
Moze jednak doczekam sie od was specjalistów jakiegos przepisu ..... zalezy
mi.
MOLNARka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 10:30:37
Temat: Re: mięso z zupy
MOLNARka wrote:
> Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso [...]
>
> Może macie pomysły jak inaczej wykorzystać to zamrożone mięso ???
Drób z zupy z reguly ma jalowy smak wiec sam z siebie nie jest zbyt
smakowity. Ale mozesz pokombinowac z sosami, zeby dodac mu
wyrazistosci-chrzanowy, musztardowy, smietanowy itp.
Poza tym- mozesz zmielic i zrobic pierogi / paszteciki / nalesniki z
miesem - radze ostrzej przyprawic, zeby nadzienie nie wyszlo Ci zbyt
mdle.
Na zimno- jakas salatka z wykorzystaniem kawalków indyka, moze galareta
No i jeszcze z moich ulubionych- wprawdzie na kurczaka ale i indyk sie
nada -"kurczak w jogurcie" - wygrzebane w wirtualnej kuchni wiec pewnie
przepis z naszej grupki pochodzi, naprawde smaczny :))
Kurcze w jogurcie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kurczak,
750 ml jogurtu,
3 jaja,
3 lyzki masla,
2 lyzki oleju,
500 g ryzu,
1 lyzka miety,
sol, pieprz.
1. Kurczaka wymyc, podzielic na porcje, ugotowac do miekkosci w 1 l
wody. Wywar
zachowac.
2. Zagotowac 2 l wody. Wsypac ryz i gotowac 5 min. Odcedzic.
3. Wymieszac 2 lyzki jogurtu z olejem, dodajac olej malymi porcjami, by
jogurt
nie zwazyl sie. Ta mieszanina posmarowac kazdy kawalek miesa.
4. Naczynie do zapiekania nasmarowac tluszczem, ulozyc w nim mieso,
wstawic do
piekarnika i piec, az mieso sie zrumieni. Zostawic w cieplym piekarniku.
5. Jogurt wlac do rondla, wymieszac z jajami, pozostawic na malym ogniu
i podgrzewac az zgestnieje. Dodac wywar z
gotowania kurczaka, miete, sol, pieprz
i lyzke zrumienionego masla. Wymieszac.
6. Odlac 500 ml sosu, zagotowac, pozostaly sos trzymac w cieple.
7. Ryz wsypac do przygotowanego sosu, gotowac 10 min. Na patelni
zrumienic pozostale maslo i dodac je do ryzu. Calosc
dokladnie wymieszac.
8. Podawac osobno goracego kurczaka, ryz i sos.
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 10:35:14
Temat: Re: mięso z zupyJa ostatnio o to samo męczylam grupe:)))))
W koncu zrobilam tak:
Mieso obralam z kosci, wrzucilam do malaksera (w takich calkiem sporych
kwalkach), dorzucilam cebulke, czosnek i papryke (zileona i czerwona) - w tez
sporych kwalkach. I .... zmielilam na drobno.
W calosci wyrzucilam na goraca ilowe, podsamzylam, dalam przyprawy. Ostudzilam.
Przedtem wyjelam mrozone ciasto francuskie z zamrazalnika.
Pokroilam na kwadraty, nalozylam farsz, zawianelam i do piekarnika na 220
stopni.
Pycha - zniknelo natychmiastowo.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |