Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mięso z zupy

Grupy

Szukaj w grupach

 

mięso z zupy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-08 21:36:51

Temat: mięso z zupy
Od: "MOLNARka" <g...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie !

Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
indycza).
Czasem zjadamy od razu a czasem zamrażam (bo robię to mięso później z
fasolą - taka potrawkę).

Może macie pomysły jak inaczej wykorzystać to zamrożone mięso ???

Potrawka trochę mi się przejadła a mięsa się nazbierało .....

Pasztet jakiś ... czy cóś ???

Poradzcie bo ja z gotowania to raczej ... noga (żeby gorzej tego nie
określić :))))

pozdrawiam
MOLNARka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-08 22:23:44

Temat: Re: mięso z zupy
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

MOLNARka <g...@h...pl> wrote:

> Witajcie !
>
> Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
> indycza).

To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka. Ile zupy mozam z
tego zrobic? I chyba nie warta dalszego zachodu?


> Poradzcie bo ja z gotowania to raczej ... noga (żeby gorzej tego nie
> określić :))))

Golonka?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 07:04:29

Temat: Re: mięso z zupy
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MOLNARka" <g...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9seu0v$n7f$1@news.tpi.pl...
: Witajcie !
:
: Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
: indycza).
: Czasem zjadamy od razu a czasem zamrażam (bo robię to mięso później z
: fasolą - taka potrawkę).

Nigdy nie kupowalam golonki indyczej. Nie wiem jak wyglada, ile ma mieska, ale
ja miesko z zupy wykorzystuje rowniez do gulaszu, albo w calosci zalane sosem.

pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 08:59:59

Temat: Re: mięso z zupy
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso (najczęściej jest to golonka
> > indycza).
>
> To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka. Ile zupy mozam z
> tego zrobic? I chyba nie warta dalszego zachodu?

sprawdź, gdzie indyk ma kolano ;-))
(to tam, gdzie jest tzw udko, czyli w indyku, to co na świeżym
powietrzu, to jest pięta)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 09:40:30

Temat: Re: mięso z zupy
Od: "MOLNARka" <g...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal

> To musi byc dziwnie maly kawalek miesa, kolano indyka.

Dla mnie jest wystarczajacy. Poza tym golonka to raczej mieso ... nad
kolanem, prawda ? Obejrzyj sobie indyka ... cos tam jednak jest.

> Ile zupy mozam z
> tego zrobic?

Tyle, ze dobrze najje sie 2 osoby. Ja nie oceniam jak Ty robisz swoja zupe
;-/ Prosze o rade ... ale chyba moje nadziej sa plonne bo latwiej
skrytykowac niz pomóc.

> I chyba nie warta dalszego zachodu?

Jedna moze rzeczywiscie nie warta (choc ja akurat z jednej robie ww potrawke
i nam starcza). Ale napisalam, ze zamrazam i mam tych zamrozonych KILKA
pojedynczych porcji ... wiec juz warte to zachodu.

Moze jednak doczekam sie od was specjalistów jakiegos przepisu ..... zalezy
mi.

MOLNARka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 10:30:37

Temat: Re: mięso z zupy
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



MOLNARka wrote:


> Jak gotuję zupy to później zostaje mi mięso [...]
>
> Może macie pomysły jak inaczej wykorzystać to zamrożone mięso ???


Drób z zupy z reguly ma jalowy smak wiec sam z siebie nie jest zbyt
smakowity. Ale mozesz pokombinowac z sosami, zeby dodac mu
wyrazistosci-chrzanowy, musztardowy, smietanowy itp.
Poza tym- mozesz zmielic i zrobic pierogi / paszteciki / nalesniki z
miesem - radze ostrzej przyprawic, zeby nadzienie nie wyszlo Ci zbyt
mdle.
Na zimno- jakas salatka z wykorzystaniem kawalków indyka, moze galareta
No i jeszcze z moich ulubionych- wprawdzie na kurczaka ale i indyk sie
nada -"kurczak w jogurcie" - wygrzebane w wirtualnej kuchni wiec pewnie
przepis z naszej grupki pochodzi, naprawde smaczny :))

Kurcze w jogurcie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kurczak,
750 ml jogurtu,
3 jaja,
3 lyzki masla,
2 lyzki oleju,
500 g ryzu,
1 lyzka miety,
sol, pieprz.

1. Kurczaka wymyc, podzielic na porcje, ugotowac do miekkosci w 1 l
wody. Wywar
zachowac.
2. Zagotowac 2 l wody. Wsypac ryz i gotowac 5 min. Odcedzic.
3. Wymieszac 2 lyzki jogurtu z olejem, dodajac olej malymi porcjami, by
jogurt
nie zwazyl sie. Ta mieszanina posmarowac kazdy kawalek miesa.
4. Naczynie do zapiekania nasmarowac tluszczem, ulozyc w nim mieso,
wstawic do
piekarnika i piec, az mieso sie zrumieni. Zostawic w cieplym piekarniku.
5. Jogurt wlac do rondla, wymieszac z jajami, pozostawic na malym ogniu
i podgrzewac az zgestnieje. Dodac wywar z
gotowania kurczaka, miete, sol, pieprz
i lyzke zrumienionego masla. Wymieszac.
6. Odlac 500 ml sosu, zagotowac, pozostaly sos trzymac w cieple.
7. Ryz wsypac do przygotowanego sosu, gotowac 10 min. Na patelni
zrumienic pozostale maslo i dodac je do ryzu. Calosc
dokladnie wymieszac.
8. Podawac osobno goracego kurczaka, ryz i sos.

pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 10:35:14

Temat: Re: mięso z zupy
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja ostatnio o to samo męczylam grupe:)))))

W koncu zrobilam tak:
Mieso obralam z kosci, wrzucilam do malaksera (w takich calkiem sporych
kwalkach), dorzucilam cebulke, czosnek i papryke (zileona i czerwona) - w tez
sporych kwalkach. I .... zmielilam na drobno.

W calosci wyrzucilam na goraca ilowe, podsamzylam, dalam przyprawy. Ostudzilam.

Przedtem wyjelam mrozone ciasto francuskie z zamrazalnika.
Pokroilam na kwadraty, nalozylam farsz, zawianelam i do piekarnika na 220
stopni.

Pycha - zniknelo natychmiastowo.

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kawior po zydowsku
zbior przepisow
Do Ewy siostry Ani!
trudne początki - sosik grzybowy - jak to zrobić?
kiszenie baklazanow - jak?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »