« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-03 16:37:02
Temat: musztarda angielskaWitam!
W pewnym przepisie z grupy na salatke wsrod skladnikow wymieniona byla
musztarda angielska. Niestety w sklepie nie znalazlam takowej. W zwiazku
z tym mam kilka pytan: czy mozna ja zastapic jakas inna musztarda? jesli
tak, to jaka? co jest specyficznego w smaku musztardy angielskiej?
Pozdrawiam,
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-04 05:25:14
Temat: Re: musztarda angielskaiziak <i...@p...wp.pl> wrote:
> Witam!
> W pewnym przepisie z grupy na salatke wsrod skladnikow wymieniona byla
> musztarda angielska. Niestety w sklepie nie znalazlam takowej. W zwiazku
> z tym mam kilka pytan: czy mozna ja zastapic jakas inna musztarda? jesli
> tak, to jaka? co jest specyficznego w smaku musztardy angielskiej?
> Pozdrawiam,
> Iza
Uchodzi za bardzo ostra.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-04 08:43:02
Temat: Re: musztarda angielska
> > W pewnym przepisie z grupy na salatke wsrod skladnikow wymieniona byla
> > musztarda angielska. Niestety w sklepie nie znalazlam takowej. W zwiazku
> > z tym mam kilka pytan: czy mozna ja zastapic jakas inna musztarda? jesli
> > tak, to jaka? co jest specyficznego w smaku musztardy angielskiej?
>
> Uchodzi za bardzo ostra.
>
A czy jakas inna jest podobna w smaku do niej i moglaby ja zastapic?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-04 14:57:22
Temat: Re: musztarda angielskaJedna z bardziej znanych jest "Colemans", jest dosc ostra.
Jesli takowej nie ma sprobuj zrobic sam.
w mozdiezu rozgniesc nasiona gorczycy na puder dodac troche oliwy wode i sol,
jesli lubisz bardziej slodkawa mozesz dodac troche cukru lub miodu,
poeksperymentuj.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-04 17:37:43
Temat: Re: musztarda angielskaSlavek <s...@s...com> wrote:
> Jedna z bardziej znanych jest "Colemans", jest dosc ostra.
> Jesli takowej nie ma sprobuj zrobic sam.
> w mozdiezu rozgniesc nasiona gorczycy na puder dodac troche oliwy wode i sol,
> jesli lubisz bardziej slodkawa mozesz dodac troche cukru lub miodu,
> poeksperymentuj.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
Do musztardy angielskiej uzywa sie o ile wiem mieszanki gorczycy bialej
i czarnej. Ponadto maki pszennej oraz przypraw -- czesto kurkumy.
Co do oliwy -- jestes pewien? Czy olej z nason gorczycy nies starczy?
CZy na pewno nie daje sie octu jak w innych musztardach?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 04:03:42
Temat: Re: musztarda angielska
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ed8ggj.1769ivdw3zcwqN%wlos@tele.com.pl...
> iziak <i...@p...wp.pl> wrote:
>
> > Witam!
> > W pewnym przepisie z grupy na salatke wsrod skladnikow wymieniona byla
> > musztarda angielska. Niestety w sklepie nie znalazlam takowej. W zwiazku
> > z tym mam kilka pytan: czy mozna ja zastapic jakas inna musztarda? jesli
> > tak, to jaka? co jest specyficznego w smaku musztardy angielskiej?
> > Pozdrawiam,
> > Iza
>
> Uchodzi za bardzo ostra.
>
> Wladyslaw
Lubie musztarde. Jadlem rozne. Niemieckie, angielskie , francuskie dijony,
rosyjskie ( robione w Bronxie NY i w Moskwie), amerykanskie, wloskie i
greckie....Cienko mielone i grubo mielone. Bardzo zolte, mniej zolte.
Brazowe i zielone. Chrzanowe i z koperkiem. Na winie i na brandy. Delikatne
i takie co wyciskaly lzy z oczu. Najbardziej ostra jaka jadlem to musztarda
chinska, a najlepsza to polska musztarda sarepska ( taka jaka pamietam...w
szklanych "musztardowkach ").
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |