« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-20 23:37:27
Temat: oberzynowo-lentilkowe kurry - dlugie1 mala oberzyna (ok.20 cm dl)
przecieta wzdloz na pol
1 srednia cebula posiekana drobno
2-4 pokrojone zabki czosnku
ew. olej - 2-3 lyzki
4 lyzki pomaranczowych lentilkow(soczewicy)
600 ml rosolku z kostki(warzywny jak najbardziej)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 lyzka lagodnego curry/garam masala/dal masala/
a ostre jesli lubicie
2 pokrojone pomidoer
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry - milo jesli jest
sol, pieprz, cytryna
1.Rozgrzac piekarnik do 200 C
2.Ostroznie wyciac wnetrze jednej polowy oberzyny,
te wykrojona skorupe polozyc twarza w dol na blaszce/ruszcie
i piec 10-15 min do miekkosci
3.Na rozgrzana patelnie\woka (dla odchudzajacych sie bez tluszczu)
dodac cebule, czosnek, reszte oberzyny pokrojonej w kostke
smazyc az oberzyna etc. beda lekko zbrazowiale - uwaga przypala sie
latwo, totez mieszac polecam
4. w garnku wymieszac roztworzony rosolek z lentilkami, przecierem,
kury pudrem i gotowac do miekkosci
5. Dodac zbrunatniala/odparowana mieszanke oberzynowa
, pomidory, kolendre. sol - ostroznie, pieprz
rowniez i mozna jeszcze lekko dokwasnic sokiem cytrynowym
6.Na talerzu polozyc skorupe i wlac do niej/na nia nasze kurry
Podawac najlepiej z ryzem i piklem lub czatnej
no to smacznego
(to moj jutrzejszy obiad)
Dobranoc
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |